Laura Räty Lääkäri, äiti, sosiaali- ja terveysministeri

Vanhempainvapaajärjestelmä remonttiin ensi vaalikaudella

Lapset syntyvät erilaisiin perheisiin ja erilaisiin elämäntilanteisiin. Jokainen lapsi on arvokas ja korvaamaton: jokainen hetki lapsen kanssa on ainutlaatuinen. Uskon, että näitä tunteita kokevat sekä isät että äidit eli siis vanhemmat sukupuolestaan riippumatta.

Suomessa pienten lasten hoitamista kotona tuetaan monin eri tavoin. Lapsen synnyttyä alkaa äitiyspäiväraha, sitten vanhempainvapaa ja sen jälkeen voi lasta hoitaa täysipäiväisesti kotona kotihoidon tuen turvin kunnes lapsi täyttää kolme vuotta ja osapäiväisesti kouluikään saakka. Tämän lisäksi isät saavat isyysvapaan. Moni vanhempi tuskailee erilaisten tukien luomaa viidakkoa ja ihmettelee, mistä löytyisi sopiva kokonaisuus juuri hänen perheellensä. 

Jyrki Kataisen hallitus on rakennepaketin yhteydessä päättänyt, että kotihoidon tuki jaetaan tasan molempien vanhempien kesken. Jatkossa ei siis enää vain toinen vanhemmista voisi hoitaa lasta kotona kolmevuotiaaksi. Mikäli lasta halutaan hoitaa kotona kolmevuotiaaksi, on isän ja äidin käytettävä kotihoidon tukea yhtä paljon. Yksinhuoltajat voisivat edelleen käyttää koko kotihoidon tuen.

Kannatan valinnanvapautta monissa asioissa ja juuri siksi olenkin aikaisemmin ajatellut, että vanhempainvapaajärjestelmämme on nykyisellään varsin hyvä. Se mahdollistaa perheiden valinnanvapauden ja sen, että kukin voi tehdä juuri omalle lapselleen sopivan valinnan. On kuitenkin tilanteita, joissa isot yhteiskunnalliset kysymykset ajavat yksilön valinnanvapauden ohi ja on tehtävä arvovalintoja. 

Suomessa naisen euro on edelleen reilut 80 prosenttia miehen eurosta. Me naiset emme ole työmarkkinoilla tasa-arvoisia suhteessa miehiin. Naisjohtajia on vähemmän kuin miehiä ja palkkatasomme on alempi kuin miesten. Onko meillä Suomessa olemassa rakenteita, jotka tukevat tätä epätasa-arvoa vai onko tämä kaikki vain sattumaa?

Kotihoidon tuen käyttäjistä 94 prosenttia on naisia! Tämän täytyy olla järjestelmän luomaa epätasa-arvoa, ei pelkkää yksilönvalintaa. 

Kotihoidon tuki on suurimmillaan muutamia satoja euroja kuukaudessa perheen tuloista ja kotikunnasta riippuen. On selvää, että perheissä tehdään valintoja taloudellisilla perusteilla. Naiset tienaavat usein miehiään vähemmän, joten äiti jää kotiin hoitamaan lapsia.

Kotona kuluu helposti useampi vuosi parhaassa työiässä. Tällä on vaikutusta naisen myöhempään työuraan. Naisen palkkakehitys jää jälkeen miehen palkkakehityksestä, ura ei etene ja tulevaisuudessa myös eläkettä maksetaan vähemmän.

Naisten lisäksi tästä järjestelmän luomasta epätasa-arvosta kärsivät myös miehet, jotka eivät pääse nauttimaan kotivanhemmuudesta yhtä usein kuin naiset. Miesten on, ainakin omien kokemusteni mukaan, edelleen tänä päivänä naisia vaikeampi jäädä kotiin lasta hoitamaan. 

Vanhempien tasa-arvoiseen hoivavastuuseen on meillä Suomessa vielä matkaa. Koko vanhempainvapaajärjestelmämme kaipaakin perusteellista uudistamista. Tämä on otettava seuraavan hallituksen asialistalle. 

Uudistamisen lähtökohtana tulee luonnollisesti olla lapsen oikeus vanhempaansa tai vanhempiinsa ja hyvään hoitoon. Toissijaisesti uudistuksella on tavoiteltava tasa-arvoa sekä työn ja perhe-elämän nykyistä parempaa yhteensovittamista.

Hyvä uudistuksen lähtökohta olisi mielestäni niin kutsuttu 6 + 6 + 6 -malli. Mallin idea on haettu Ruotsista. Vanhempainvapaa jakautuu siten, että äidille on kiintiöity 6 kk, isälle 6 kk ja perhe voi vapaasti valita, miten  loput 6 kk käyttää. Tässä mallissa vanhempainvapaa on siis pidempi kuin meidän nykyinen noin 9 kuukautta.  

Kotihoidon tukea käytetään Ruotsissa vähemmän ja naiset ovat työelämässä tasa-arvoisempia suhteessa miehiin kuin Suomessa. 6 + 6 + 6 -malli uudistaisi äitiys- ja vanhempainvapaan. Kotihoidon tuki voisi edelleen olla osa järjestelmäämme, vaikka sen rooli olisikin nykyistä vähäisempi. 

Perheet ovat erilaisia, lapset ovat erilaisia ja myös me vanhemmat olemme erilaisia. Siksi perhevapaajärjestelmän uudistusta suunniteltaessa tulee lasten edun, tasa-arvon ja työelämän lisäksi huomioida mahdollisimman suuri joustavuus. Minusta olisi hyvä, että vanhempainvapaata voisi joustavasti käyttää lapsuusvuosien aikana nykyistä laajemmin.

Monessa perheessä olisi varmasti mukavaa, että vapaata voisi pitää vaikkapa silloin kun lapsi menee kouluun. Uudistuksessa tulee myös huomioida yhden vanhemman perheet, adoptioperheet, monikkoperheet ja sateenkaariperheet. Kaikki perhemuodot ovat yhtä arvokkaita.

Ei ole sattumaa, että naisen euro on reilut 80 senttiä. Haluan rakentaa Suomea, jossa lastenvaunuja työntelee ja hiekkalaatikon reunalla istuu yhtä usein mies kuin nainen. Samalla kasvaa todennäköisyys sille, että tulevaisuudessa pörssiyhtiötä johtaa yhtä usein nainen kuin mies.

---

Arvoisa lukija, 

On taas aika aktivoitua täällä Uuden Suomen blogissa. Työskennellessäni Helsingin kaupungilla sosiaali- ja terveystoimesta vastaavana apulaiskaupunginjohtajana kirjoitin blogia hel.fi-sivustolla. Olen nyt tuosta tehtävästä virkavapaalla ja siksi palaan kirjoittamaan tänne. 

Olet tervetullut kommentoimaan ja keskustelemaan.

Terveisin, 

Laura Räty

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (54 kommenttia)

Mikael Kerokoski

Jyrki Katainen päätti että lapsen imetys lopetetaan 18 kuukauden iässä? Jatkossa lasta imetetään 12 kuukautta? Olette te varsinaisia, antakaa nyt ihmisten päättää edes omien lastensa hoidosta.

Alexanderin hallitus voisi päättää että jatkossa 50% synnytyksistä kiintiöidään miehille.

Pekka Heliste

Valtio ei päätä lasten imetyksestä, äiti saa imettää lastaan vaikka eläkeläiseksi, tosin välissä voi tulla syyten pedofiliasta,

Valtio vain päättää paljollako ja kuinka pitkään ja miten se tukee imetystä.

Palle Ronkainen

Voi herran jesta ja pyhä yksinkertaisuus. Perheet saa edelleen hoitaa lapsensa niinku haluaa. Tässähän muuttuu vaan se, että kuinka paljon meidän veronmaksajien tarttee maksaa siitä, että vaimosi voi jäädä kotiin hoitamaan lapsiasi.

Kyllä Tämä Laura Räty on Helsigin tyhjänpäiväisin edustaja missään instansissa, vähiten Suomen valtioneuvostossa. Hän ei nauti kaupunkilaisten luottamusta, ei suomen kansan luottamusta, hän ON TÄYS FIASKO.

Milloin me suomalaiset opimme äänestämään oikein, Räty on stuppelon mieli-tietty ei muiden.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Koskeeko uudistus vain "tavallisia" ihmisiä, vaan myös niitä harvoja tavallisuudesta"pokkevia", jotka tienaavat vähemmän kuin 2.100 euroa kuussa?

Mikael Kerokoski

"Ei ole sattumaa, että naisen euro on reilut 80 senttiä. Haluan rakentaa Suomea, jossa lastenvaunuja työntelee ja hiekkalaatikon reunalla istuu yhtä usein mies kuin nainen. Samalla kasvaa todennäköisyys sille, että tulevaisuudessa pörssiyhtiötä johtaa yhtä usein nainen kuin mies."

Tämäkin tuuba vielä.... Todennäköisyys sille että nainen on pörssiyhtiön johdossa kasvaa heti kun naiset rupeavat opiskelemaan tekniikkaa sosiaalialojen sijaan. Naisen euro on ihan se sama euro kuin miehen. Sen sijaan sosionomi saa vähemmän liksaa kuin dippainssi.

Pekka Heliste

Ei johtajaksi tarvitse olla diplari kuin Suomessa.

Eniten naisjohtajia on sellaisissa maissa kuin Venäjä tai Indonesia, eivätkä he ole pääsääntöiseti diplareita vaan ekonomisteja, lakinaisia etc

http://www.gtfinland.com/files/gt_wib_lehdistotied...

Suomi on tilalla 19 ja muut Pohjoismaat vieläkin alempana

Jonas Hellgren

Indonesiassa lähes kaikki naisjohtajat pörssityrityksissä ovat siellä omistavan perheen edustajina. Pienyrityksissä taas naisjohtajia on sen vuoksi että kiinalaisissa perheissä perheissä on molemmilla aviopuolisoilla oma yritys, ja ei-kiinalaisissa perheissä aviomies on virkamies.

Kyllä naiset Suomessakin pääsevät johtotehtäviin kunhan vaan ovat yhtä hyviä kuin miehet. Nyt asia ei ole niin, vaan suomalaiset naiset ovat yksinkertaisesti huonompia työntekijöitä ja vielä huonompia johtajia kuin miehet.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #25

Pörssiyhtiön omistus on jaettu, joten ei nainen ole automaattisesti johtaja, sillä hallituksen valitsee yhtiökokous ja jaetussa omistuksessa entisellä pääomistajalla on tietysti listautumisen yhteydessä etuja, mutta ei myöhemmin

Kyllä ne pörssikäytännöt ovat samanlaisia Indonesiassakin.Tuntuu oudolta että muslimimaassa nainen on näin itsenäinen

Ja onhan tuossa edellä Venäjä ,Filippiinit, Thaimaa ,Peru .Tuskinpa käytännöt aivan eri puolilla maailmaa ovat samanlaisia.Erityisesti Venäjä ja entiset neukkumaat Latvia, Liettua, Viro, Puola etc ja etelä-Amerikan maita, joten ei yhden maan seitys ole kovinkaan yleispätevä.

Ja olen itse asunut näissä maissa,Indonesia, Latvia , joten kyllä oma havaintokin tukee tämän listan aitoutta

J

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola

Tämä taitaa sitten mennä läpi, kun tätä ajetaan sekä oikealta että vasemmalta. Vasemmistopuolueet ovat ajaneet tätä jo vuosia.

Mikael Kerokoski

Kokoomus on vasemmistopuolue.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Ensinnäkin,ihminen joka EI edes sos-ja terveysMINISTERINÄ tiedä,mitä ihmiset tienaavat ,ja millä miltei miljoona duunaria joutuu elättämään perheenä,ei ole kaikkien parasta A-luokkaa selvittämään mikä on PERHEILLE parasta.Kun neuvonantaja on katainen,himasineen,ovat tv 3 ennustajaeukot,turvallisempi vaihtoehto.

Kun tutustutte ensinnä suomalaisten palkkatasoon,näiden miljoonan duunarin,joita teille ei ole olemassakaan,katsotaan sitten.Tuli muuten tuhansilta ja taas tuhansilta palautetta alaarvoisesta "tietämyksestänne".Ministeri ei tiedä alansa asioita???Haloo??Onko ketään kotona..

Vai onko keskustan ja sdp:n ,sekä Rusakon ajama sijaisperheiden,ja sitä kautta huostabisneksen tukeminen se Helsingin seudunkin korkea lasten ulkoistamisen syy,vaiko seuraus?Perheitä teistä ei tunnu ajattelevan yksikään siellä rouvakerhoissanne.Lapsilisien alennus ja hintalappu lapsen takapuolessa ovat olleet ne aikaansaannokset.Jos puhutaan suoraan,ilman noita korulauseita ,joita tarjoili jo yksi kokoomuslainen tuolla aiemmin.

Käyttäjän tommijalava kuva
Tommi Jalava

Koita ajaa nyt sitäkin, että kouluissa ja päiväkodeissa olisi miehiä yhtä paljon kuin naisia. Pörssiyhtiöillä ei niin väliä. Voisit ajaa okl:een miesopiskelijoille kiintiöitä. Eikös se olisi tarpeellista tasa-arvokehitystä?

Miesten ja naisten asettaminen vastakkain avioliitossa ja lastenhoidossa on vastenmielistä, eikä sillä tavoin pitäisi hankkia siunausta leikkauksille. Perheet saisivat minusta olla kokonaisuuksia, eivät keskenään kilpailevia yksilöitä. Lasten kotihoito on halpaa ja hyvää. Se ei vain taida riittää.

Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen

Tämäkin aivopieru Rädyltä vielä piti kestää, peräti kahteen kertaan "naisen euro on reilut 80 senttiä" Ei ole... Naiset ja miehet saavat samaa palkkaa, kun ovat samalla alalla, tekevät saman määrän töitä, samalla tuotoksella.

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/naisen-euro-tasa...
"Selitys palkkaerolle on äärimmäisen yksinkertainen: naiset tekevät eri töitä kuin miehet. Naiset voivat toki halutessaan hakeutua teknillisille aloille, joiden palkat ovat naisten suosimia hoiva-aloja korkeammat.

Antti Vesala ja Henri Heikkinen kirjoittavat erinomaisessa kirjassaan "Elämää hyvinvointivaltiossa", kuinka naiset tekevät selvästi miehiä vähemmän töitä. Työtunnit jäävät vähäisemmiksi ja ylitöiden määrä jää pienemmäksi, joten miksi tästä 80 sentistä jaksetaan enää edes jauhaa?

"Vähemmän työtunteja, vähemmän ylitöitä, vähemmän palkkaa"

Soininvaara antaa vähän enemmän miehille:
http://www.soininvaara.fi/2010/04/04/naisen-euro-l...
"Jos palkkaeroista poistetaan se, että naiset hakeutuvat huonopalkkaisiin hommiin ihan omasta tahdostaan (-) ja heidän pienemmät työntuntimääränsä (-) sekä se, että naiset ovat keskimäärin paremmin koulutettuja kuin miehet (+), naisten euro lienee noin 95 senttiä."

Käyttäjän soppakour kuva
Antti Kettunen

http://www.tasa-arvo.com/

Lopettakaa nyt herranjumala jo valehtelu naisen 80 sentistä.

Pekka Heliste

"Kotihoidon tukea käytetään Ruotsissa vähemmän ja naiset ovat työelämässä tasa-arvoisempia suhteessa miehiin kuin Suomessa. 6 + 6 + 6 -malli uudistaisi äitiys- ja vanhempainvapaan. Kotihoidon tuki voisi edelleen olla osa järjestelmäämme, vaikka sen rooli olisikin nykyistä vähäisempi. "

Ruotsissa vanhempia kannustetaan sa-aikatyöhön ja tuetaan osittaista hoitovapaata eniten

Mutta sielläkin hoitovastuu kohdistuu naisiin.Niinpä työlliistä naisista yli 40 % on osa-aikaisia.Sama koskee Tanskaa ja taitaa olla NOrjassakin vastaava tilanne

Näin yös työllisyysaste saadaan näyttämään korkealta

Mutta naiset ovat Ruotsin köyhiä ja heidät on ahdistettu hellan ja nyrkin väliin

Pekka Heliste

Naiset tekevät vähemmän työtunteja kuin miehet.Naisten työvuosi on n 80 % miehen työvuodesta.

Jos tekee 20 % vähemmän töitä niin eikö palkan kuuluisi ollakin 20 % pienempi ??

Käyttäjän riittakuismanen kuva
riitta kuismanen

"Lakihanke on osoitettu teknisesti hankalaksi toteuttaa ja ennen kaikkea kalliiksi. STM on itse arvioinut, että isät eivät käyttäisi muutoksen jälkeenkään kuin 10% kotihoidon tuesta. Sen sijaan päivähoitoon siirtyisi 10 000 lasta.
Kuntaliiton arvion mukaan 70 prosenttia nyt kotihoidon tuella olevista kaksivuotiaista menisi muutoksen jälkeen päivähoitoon. Muutos lisäisi päivähoidon kustannuksia 150-160 miljoonaa euroa. On selvää, että kunnilla ei ole varastossaan näitä päivähoitopaikkoja, vaan näiden kulujen lisäksi tulisivat vielä päiväkotien rakentamiskulut.
Taloudellisten seikkojen lisäksi lakihankkeen järjettömyyttä kuvaa hyvin, että siinä puututtaisiin esimerkiksi isovanhempien mahdollisuuteen hoitaa lapsenlapsiaan. Kotihoidon tukeen ei olisi enää oikeutta, jos katsotaan, että mummi hoitaa lapsenlapsiaan säännöllisesti."

http://www.ess.fi/uutiset/paijathame/2015/01/06/mi...

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Juhanavartiasmaista politiikkaa tasa-arvon kaapuun kiedottuna. Juhana Vartiainen onkin ollut sitä mieltä, että työllisyysastetta pitää Suomessa nostaa lähemmäksi Ruotsin tasoa. Tämähän uudistus merkitsee sitä, että miehet eivät pidä pitempää vanhempainvapaata, mutta naiset pitävät lyhyemmän vanhemmanvapaan. Talouseliitti on ollut huolissaan siitä, että parhaassa työiässä olevat naiset lööbailevat kotona ylipitkään lapsia muka hoitamassa.

Käyttäjän jarilarikka kuva
Jari Larikka

Suomen talouden ongelmat eivät ole perhevapaajärjestelmässä, vaan järjestelmässä, joka on liian kallis ylläpitää. Kaikki ne järjestelmät, jotka tulevat kalliinmiksi, kuin tämän hetkinen järjestelmä, ovat poissuljettuja. Ministeriöiden piti vähentää kuluja vielä tällä hallituskaudella miljardin verran, siis yritetään pysyä asiassa.

Suomen työllisyys, perheiden toimeentulo tai yritysten toimintaedellytykset eivät parane tästä 6+6+6 esityksellä. Tarve olisi pikemminkin etsiä Suomelle edullisempi vaihtoehto vanhempainvapaiden pitämiseen. JUURIKIN näistä samoista asioista presidentti Niinistö puhui uuden vuoden puheessaan. Nyt ei voi lupailla enemmän, kun rahat ei riitä nykyiseenkään.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kysymys ja peiliin katsomisen paikka. Mikä on minun veronmaksu halukkuuteni?

Miksi lapsilisiä "leikataan" (ei tule veroja kelan kirstuun )

Professori Aamulehdessä: "Yrittäjä miettii, miksi maksan veroja"

Aalto-yliopiston professori Vesa Puttonen on huolissaan yrittäjien asenneilmapiirin muutoksesta, kertoo Aamulehti.

Vesa Puttonen on havainnut yrittäjien asenneilmapiirin muutoksen keskusteluissa yrittäjien, verokonsulttien ja juristien kanssa.

– Nyt on ilmassa paljon riskiä, että yrittäjien veronmaksumoraali rapautuu, Puttonen sanoo Aamulehdessä.

Puttonen sanoo, että useampi yrittäjä on nyt valmis siirtämään yrityksensä ulkomaille verotuksellisista syistä. Aiemmin verot on koettu velvollisuudeksi.KL

JK:
Yksinkertaisesti rikkaat ei halua maksella muiden kelatukia.
Jokainen pärjätköön omillaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Vouti? Sama perintätoimisto mitä kela käyttää periessään sosiaaliturvaa takaisin ? Yritystuet 4mrd jäihin ?

Yritysten verovelat neljä miljardia | Kauppalehti.fi
www.kauppalehti.fi/etusivu/...verovelat...miljardi......
4.12.2013 - Verohallinnon arvion mukaan yritysten verovelat ovat neljä miljardia euroa. ...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Räty: "Olet tervetullut kommentoimaan ja keskustelemaan."
Laura Rätykin on tervetullut ¨keskustelemaan".
---
Poliitikot eivät tulevaisuudessa taida antaa ihmiselle (alamaisille) tilaa päättää omista asioistaan, vaan aina on tarjolla jokin täydellinen keskusjohdettu ja määrätty CCCP-malli. Mikä teitä oikein vaivaa, kun perustietonne asioistakin ovat heitteleviä, mutta ihmismielen insinöörejä haluavat silti kaikki olla?

Ihmiset eivät enää halua teidän kriisiyttävän ja tukehduttavan heidän elämäänsä kehdosta hautaan.
En olisi uskonut kuulevani tällaista tekstiä Kokoomukselta - SDP:ltä, SKP:ltä ja 1970-luvun taistolaisilta kylläkin.

Te teette tätä menoa tästä maasta säätelyn, valvonnan, sanktioiden, uhkien, määräysten ja etuusriippuvuuksien hourulan. Todellisen pahoinvointivaltion.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Laura Rätykin on tervetullut ¨keskustelemaan"

Se ei ehkä ole oikein fantsua vastailla täällä kun suurinpiirtein kaikki ovat vastustavalla kannalla. Silloin kun voi käskeä toisia pitämään suunsa kiinni niin on paljon helpompi fansutella.
Kritiikki on ihan hirveän kauheeta jos siihen ei ole varautunut.

Reijo Tossavainen

Mitä tämä hallitus on saanut aikaiseksi? Ei mitään...
Mitä se tekee tällä hetkellä? Ei mitään...

Ministeri lupaa, että seuraava hallitus tekee! Paljon mahdollista, että kokoomus ei ole siinä hallituksessa...

Missä on kokoomuslainen, paljon mainostettu vastuunkanto?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Brysselissä kantamassa vastuuta koko EU:n investoinneista, kasvusta ja työttömyydestä?
http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2014/09/14/s...

Mikael Kerokoski

Reijo, Suomen (kansan) ongelma on se, että kaikki yhtään ikävät päätökset tekee se seuraava hallitus. Kulloinenkin pyrkii vaan voittamaan seuraavat vaalit.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Voi harmi kun PS ja Soini ei ottanut vastuuta maan asioista.Ääniä annettiin juuri sitä varten .Hallituksessa pääsee päättämään ei oppositiosta. Jo 11vuotta oppositoissa.
Sama mörkö on vastassa nytkin.Katainen kok,EU-vipitkin.

Joko PS myötäilee kepu/kok hallituksessa,tai edessä on oppositio.

Nyt kun leikaukset on edessä,tulee vastuu syömään kannatusta.Samoin oppositiossa luvatut asiat .Jotka hallituksessa on unohdettava. Kun ei ole rahaa.

Siinä PS berberi ratkeilee saumoista kun takki kääntyilee joka lupauksesta.

Eikä siellä KOK yksin päätä mitään ,kuten tiedätkin.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Tähän saakka naisen vanhempainvapaan käyttö n. 94 prosenttisesti, ei ole ollut perheen "vapaa valinta", vaan suurelta osin naisen heikomman ansiotason sanelma pakko.

Tämä lievä, esitetty parannus asiaan, on yksi niitä harvoja asioita, joista olen kokoomusedustajien kanssa samaa mieltä.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

L.R: "Hyvä uudistuksen lähtökohta olisi mielestäni niin kutsuttu 6 + 6 + 6 -malli. Mallin idea on haettu Ruotsista. Vanhempainvapaa jakautuu siten, että äidille on kiintiöity 6 kk, isälle 6 kk ja perhe voi vapaasti valita, miten loput 6 kk käyttää. Tässä mallissa vanhempainvapaa on siis pidempi kuin meidän nykyinen noin 9 kuukautta."

Tätä pidän "lievänä" parannuksena. Muuhun en ota kantaa, kun en tiedä muiden tukien tai verovähennysten vaikutusta.

Lapsen katsotaan tarvitsevan vanhempiensa tai jonkin muun, mielellään vakituisen henkilön hoivaa n.1,5 vuotiaaksi saakka. Eli siihen saakka, kun lapsi on oppinut puhumaan ja kävelemään.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Jarno Liedes

Tämä blogi käsittelee vanhempainvapaajärjestelmiä. Tästä googlettamalla löytää, miten meillä ja muualla. Väestöliiton:

PERHEVAPAAKÄYTÄNNÖT SUOMESSA JA EUROOPASSA 2012

Käyttäjän tomba66tomba kuva
Tomi Kuusinen

Esityksessä on ikävä ideologinen sävy. Muutosta runnotaan läpi, mutta onko kukaan tehnyt minkäänlaista tutkimusta miten perheet uudistukseen suhtautuu?

Jos argumenttina on tasa-arvo, ei voida olla enää enempää hakoteillä. Täytyykö tuon pienen elämänalun olla se joka maksaa hyvinvoinnillaan ns. tasa-arvon ideologian?

Jos ajatuksena on että ”Naisen täytyy päästä tienaamaan”, niin siihen on jo olemassa säännöt. Äitiysvapaata ei ole PAKKO pitää kun neljä viikkoa. Jos äiti katsoo uransa olevan tärkeämpi kun tuo pieni käärö, kannattaa vakavasti harkita kannattaako sitä lasta tehdä. Nykyään liian usein kuulee että tehdään lapset valmiiksi ettei oma ura vaarannu tulevan ”äitiriskin” takia. Minusta tämä on kylmää ja karmivaa peliä, johon tuo puolustuskyvytön ihmispolo on laitettu pelinappulaksi.

http://www.tyosuojelu.fi/fi/perhepoliittiset_vapaat

Tästä seuraa taas se vanha poru; ”Miksi naisen täytyy valita perheen ja työn välillä?”. No kenenkä se valinta pitäisi tehdä? Ai niin, eduskunnan, työnantajan, isän, pakottamalla, väkisin ja äidin tahdon vastaisesti?

Meillä on suomessa kuitenkin suuri enemmistö äitejä jotka haluavat hoitaa vauvansa itse. Eikö heidän mielipidettä tarvitse kuunnella?

Palle Ronkainen

"Täytyykö tuon pienen elämänalun olla se joka maksaa hyvinvoinnillaan ns. tasa-arvon ideologian?"

Miten se pieni elämänalku kärsii siitä, että äiti voi hoitaa häntä nyt vain kaksi vuotiaaksi saakka kotihoidontuella? Ja sitten senkin jälkeen 3/4 niistä, jotka eivät enää saa kotihoidontukea jäävät kotiin muiden tukien varaan?

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

"On selvää, että perheissä tehdään valintoja taloudellisilla perusteilla. Naiset tienaavat usein miehiään vähemmän, joten äiti jää kotiin hoitamaan lapsia."

parisuhteen alkaessa, mikäköhän on se jakauma että naset tienaavat enemmän kuin miehet vs miehet tienaavat enemmän kuin naiset?

Uskoisin että suurin osa naisista jotka etsivät elämänkumppania, aloittavat parisuhteen itseään parempaa palkkaa tai korkeammin koulutuksen omaavan miehen kanssa.

Onko KUKAAN kysynyt äideiltä haluavatko he jatkaa uraputkessa mahdollisimman nopeasti, vai haluavatko he viettää aikaa kotona lasten kanssa?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

" Muutosta runnotaan läpi, mutta onko kukaan tehnyt minkäänlaista tutkimusta miten perheet uudistukseen suhtautuu?"

Sos-ja terveydenhoidon puolella,ne ovat rouvakerholaiset,eli tämä suomen laillistettu mafia,joka EI perheitä kuuntele.

Jos virheet ja laittomuudet mitä nämä sossut ynm.revohka ,on saanut aikaan,ei lekurien jäljiltä moni olisi hengissä.

Sos-ja terveydenhoidon puolella on OMAVALVONTA,eli omat suojelevat omiaan,tarpeet lähtevät ja tehdään näiden viranhaltijoiden ja erilaisten "asiantuntijoiden"näkökohdista.Pitää muistaa ETTEIVÄT he,joita asiat koskee kuulu näihin asiantuntijoihin.

Eli EIVÄT perheet perhepolitiikassa,sairaat sairaanhoidossa,vanhukset vanhustenhoidossa,lastensuojelussa eivät lapset,eivätkä perheet kokonaisuutena jne.Asiantuntijoina esiintyvät ja kuvittelevat olevansa ne,joilla on titteli tai virka,jostakin johtuen..Vaarallisinta onkin se,että DDR politiikalla Suomessa hoidetaan myös nämä ihmisten asiat,eli ne,josta lähtee koko elämän alku..

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Äitiyspakkauksiin kysely mukaan vanhemmille että mitä mieltä he ovat.

Palle Ronkainen

6+6+6??? Ihanko totta? Hyvä heitellä ehdotuksia järjestelmään, jonka rahoittavat isolta osin työnantajat, jotka sitten kärsivät näistä poissaoloista.

Käyttäjän MKujala kuva
Markus Kujala

Kyllä meillä vaimoni haluaa olla kotona ne vuodet, kun lapset on pieniä. Eikä tälle valinnalle ole laskettu hintaa. Uskon että hän kokee lasten kanssa käytet vuodet paljon arvokkaammiksi mitä voi tulevaisuudessa menettää huonomman palkka kehityksen vuoksi.

Ja en näe kyllä taloudellisesti valtion kannalta järkevänä muutosta. Missä lapset menevät kalliiseen päivähoitoon ja vanhempi on kotona työttömänä.
Sen sijaan, että vanhempi hoitaisi hyvillä mielin pikkurahalla omat lapsensa kotona.

Palle Ronkainen

Vaimosi saa hoitaa lapsenne kotona justiinsa niin kauan kuin hyvältä tuntuu! Tässä on kyse siitä, että tukeeko yhteiskunta lasten hoitoa kotona.

Kyse ei myöskään ole juuri sinun vaimosi ajatuksista palkkakehityksestä vaan aika lailla isommasta kuvasta.

Työtön saa muuten työttömyyskorvausta. Työmarkkinatuki on 705 euroa kuukaudessa. Kotihoidontuki on pienimmillään 342,53 euroa kuukaudessa. Kumpi kannattavampaa yksilön kannalta?

Outi Heikkilä

En ymmärrä miten 6+6+6 tukisi naisten tasa-arvoa, eli käytännössä niitä äitejä tai perheitä joiden isä ei halua jäädä kotiin. Ajatelkaa käytännössä sellaista perhettä, jonka vastahankainen isä on pakotettu jäämään kotiin 6 kuukaudeksi. Pahimmassa tapauksessa äiti käy ensin töissä tekemässä työpäivän ja tulee sitten kotiin tekemään päivän kotityöt ja vielä imettää 7kk ikäistä lasta yöllä. Milloin hän leikkii lastensa kanssa? Milloin hän lepää? Miten hän estää uupumisensa jos yhteiskunta odottaa hänen hoitavan päivätyön, kotityöt ja yöimetykset? Itse en koe että se henkilö joka pakottaa minut tällaiseen loukkuun, ajaisi minun asiaani.

Mielestäni paras tapa motivoida isejä on vaikuttaa yleiseen ilmapiiriin ja jakaa tietoa. Näin jokainen perhe voisi tehdä sen ratkaisun, joka sopii heille parhaiten. Jos ilmapiiri tukee isien kotiin jäämistä, jokainen äiti voi mielestäni olla itse vastuussa omasta tasa-arvosta omassa perheessään.

Onneksi meidän perheessä on minun tarpeisiini riittävän motivoitunut isä.

Palle Ronkainen

Ei kai 6+6+6 -mallissakaan isän olisi pakko jäädä kotiin? Sen sijaan sinä äitinä voisit olla kotona paremmalla toimeentulolla 12 kk nykyisen noin 10 kuukauden sijaan.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Ei 6+6+6 ole tasa-arvoa. 8+8+2 on. 8 pakollista äidille, 8 pakollista isälle ja 2 pakollista työnantajalle, joka joutuu kustantamaan sijaiset.
Ja kaikki 18 kuukautta tietysti KELA:n pussista, muutenhan työnantaja valitsee kahdesta työpaikan hakijasta aina miehen.

Miksi työnantaja valitsee mieluummin miehen? Siksi että Lauran 80 senttiä on valetta. Kokoaikatyötä tekevät miehet tekevät noin 20 % enmmän vuosityötuntia kuin naiset ja saavat siksi 20 % enemmän liksaa. Ei siinä ole mitään tasa-arvon vastaista.

Laura on lääkäri. Naislääkärit saavat Suomessa noin 86 % mieslääkärin ansioista mutta mieslääkärit tekevät Lääkärilehden mukaan viidenneksen enemmän työtunteja.

Laura. Ovatko naislääkärit muka palkkasorrettuja? Koska lääkärinä sinä tiedät miten asiat ovat, miksi "naisen euro on 80 senttiä" on eksynyt tähän puheenvuoroosi?

Vaalipropagandaa????

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Lehdet: Katainen köyhien 100 €:n ongelmasta – ”En muuttaisi”

Uusi Suomi 28.1.2011
Toimeentulotukea saavat perheet eivät käytännössä saa noin 100 euron lapsilisää, koska se vähennetään kokonaisuudessaan perheen toimeentulotuesta.

Haluan löytää keinoja, miten yksinhuoltajaperheissä työnteon mahdollisuuksia????
Työttömien lapsille 0v-17v löytyisi työtä ,jotta he saisivat myös universaalisen joka lapsen oikeuden .Lapsilisän ja lapsiperheen muut tuet?

Lapsilisä ei kuulu köyhille
26.1.2011 Savon Sanomat

-Ylen uutiset iski maanantaina suoraan suoneen muistuttamalla, että lapsilisä lasketaan yhä tuloksi toimeentulotukea saaville.

On laskettu pian 17 vuotta, vuodesta 1994 lähtien. (Kepu/kok/Rkp/Krst.)

Toisin sanoen, kaikista köyhimmät perheet eivät saa lapsilisää, koska toimeentulotuesta vähennetään lapsilisän verran.

Käytäntö koskettaa monia, sillä lähes joka kymmenes lapsi eli noin 50 000 lasta jää vaille lapsilisäänsä. Suurin osa menettäjistä on yksinhuoltajaperheitä.

Se on väärin.

-Tuoreessa keskustelussa keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko totesi, että lapsiperheiltä ei leikata ja että yhteiskunnassamme ei ole liikaa sellaisia asioita, jotka kannustaisivat perheellistymään. Toimeentulotuen lapsilisäloukusta hän ei puhunut.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Valittajat voisi ottaa myös huomioon sen että :
Työstä irtisanotut,työttömät jolle ei ole tarjota palkkatyötä yrityksissä.Joutuvat nyt tekemään ilmaistyötä ,toimeentulotukea saadakseen .Johon maksetaan kulukorvauksena 9e/pv.
Tai tukea leikataan 20%-40% . Ellei ota työtä vastaan.
He eivät saa lapsilisiä,kotihoidontukia,elatusmaksuja eikä lapsiperheen muitakaan tukia .1994 jälkeen .

Koska vasteekkeelisuus kelan sosiaalista tukea saavia muita koskee?

Mummojen ulkoilutus,syöttäminen tms.. Ei pitäisi olla ylivoimaista muillekkaan 2-3 kertaa viikossa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Yhdenvertaisuuden vuoksi. Mitä porvaripuolueet korostaa kun tulee puhe rikkaiden lapsilisien poistamisesta.

51. Lapsilisät (arviomääräraha)2015
Momentille myönnetään 1 483 100 000 euroa.
Stvm/VM

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kun toimeentulotukea saava työtön 50 000 lapsiperhettä,yksinhuoltajakin on tullut toimeen ja ruokkinut (leipäjonosta) lapsensa ja vaatettanut(kirpputori vaatteilla).Miksei se onnistu tuloja saaviltakin,ilman lapsilisiä?

. Kun muuutenkin kaikki opit otetaan sieltä tänne niin miksipä ei myös tätä?
Y H D Y S V A L L A T -
26.6.2013 - Lapsilisiä ei liitto- valtion tasolla makseta.

McKinsey laati vuonna 2007 Matti Vanhasen hallitukselle ohjelmaehdotuksen. Se on laajasti toteuttu.

http://yle.fi/uutiset/hallitus_pestasi_amerikkalai...

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Äsken sanottiin uutisissa, että seuraavan hallitusohjelmaan pitää alussa niitata muutama oleellinen tavoite . Ohjelmaa täydennetään sitten kun nähdään miten homma lähtee kulkemaan.
Kataisen v 2011 ohjelma on varmaan huonoin nk vapaan Suomen eli v 1982 jälkeen tehty hallitusohjelma. Kokoomusta vietiin kuin laskiämpäriä. Ohjelma on yli 90 sivua pitkä.
Perheosuus on hyvin kirjoitettu mutta siihen se sitten jäi.
Perheen työn ja lapsen yhtälöstä onkin näköjään tulossa tasa-arvokysymys. Silloin on ihan varma että lapsen etu toteutuu viimeisenä.
Työnantajat eivät 6 6 6 malliin lähde ikinä ja Ruotsissakin siihen kohdistuu suuria duubioita. Sitä paitsi sehän on kuuluisa Pedon luku

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kataisen v 2011 ohjelma on Kiviniemen (kesk) tekemä 2010. Seuraavalle hallituskaudelle 2011-2015.
Ahon -91-95 aikana aloitettiin tuo että edel.hallitus tekee seuraavan hallitusohjelman 4vuodeksi.
Miksikö? Koska jo aloitetut hankkeet jatkuu tuossa.

Eli tekijät oli Kepu,kok,Rkp ja Vihr.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kepu,Kok,Rkp,Vihr.-07-11

Leikkauslista
3.2.2011 Savon Sanomat

-Seuraava hallitus tekee valtion budjettiin vähintään kahden miljardin leikkaukset
Valtio on ottanut uutta velkaa vuosien 2009-2011 aikana noin 30 miljardia euroa

Hallitusohjelma ei riipu siitä, mitkä puolueet seuraavan hallituksen muodostavat 2011-2015

Näistä leikataan mm.
-asuntolainojen verovähennysoikeutta rajoitetaan,
- lapsilisiä leikataan .
Eläkemenojen kasvua hillitään leikkauksilla

Seuraava hallitus tulee korottamaan muun muassa
-arvonlisäveroa 23 prosentista 25 prosenttiin, (jäi 24%)
- kiinteistöveroa,
-energiaveroa ja
-erilaisia maksuja.

Kirjoittaja on Kuopion kauppakamarin toimitusjohtaja.

Vaikka kepu on nyt oppositiossa ja politikoi lapsiperheiden tuista ,ei se poista tosiasiaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Eli hallitusvastuussa oli Pääministeri Kiviniemi keskusta ja
VM-Katainen kokoomus.

Käyttäjän MaikkiViljanen kuva
Maikki Viljanen

Hei Laura, hyvä että asioita uudistetaan ja niitä mietitään. Mieleen tulee että voisiko välillä teettää niillä kotona olevilla äideillä kyselyn, haluavatko he töihin? voisiko hallitus ensin miettiä seurauksen, ok naiset pääsevät työhön ja osa-aikatyöhön tuossa mallissa helpommin, mutta haluavatko he? Veikkaan, että kaikki eivät edes halua. Suuri kysymys on myös se, että Onko niitä töitä johon mennä. Nykyhetkellä niitä tuskin löytyy montaa vapaata ja yhtä työpaikkaa kohti on satoja hakijoita.
Nuoret vanhemmat joilla ei ole nykyajan riittävää koulutusta siirtyvät esitysmallissa puoleksi vuotta suoraan kortistoon ja näin saadaa työttömyys ylös. Tuon kotona vietetyn kolmen vuoden aikana ( tunnen itse monta) osa miettii, mihin ammattiin haluaa ja miettii keinot ja koulutustarpeet sekä työtilanteet omalla paikkakunnalla. Ja tuo malli työllistää myös kuntia tuon päiväkotien perustamisen ja henk.kunnan palkkauksen vuoksi. Onko siihen laskettu rahaa kunnille, joiden yksi perustehtävä on sote-palvelut? ja tästä päästään taas SOTE-kysymyksiin... mutta niinpä niin kaikki vaikuttaa kaikkeen.
Itse olen yhäiti ( ollut alusta asti), ollut ensin äitiyslomalla jonka jälkeen 6 kk hoitovapaalla, olen käynyt AMK.n ja tehnyt siitä eteenpäin töitä. Minun euroni on enemmän kuin joidenkin työpaikkani miesten, minun euroni on enemmän kuin toisissa työtehtävissä toimivien. Se ei ole suuri yhäidille, mutta tieto siitä että joku tienaa vieläkin vähemmän riittää minulle. Lapseni viihtyy hyvin kunnallisessa päiväkodissa eli kaikki asiat sen suhteen on mallillaan. Se kuinka itse olen tähän hyvää pisteeseen päässyt ei ollut mitenkään helppoa vaan melkolailla olen jyrännyt tiiliseiniä KELAN ja yleisen byrokratian kanssa, sosiaalitoimistoista kun ei apua ole herunut. Vastaukseni siis kuuluu, kysykää ensin niiltä keitä päätös koskee ennen kuin toimitti, toki aina voimme äänestää ihmisiä, mutta he ovat vain ihmisiä ja toimivat ihmisten tavoin. Eli jokaisella meillä on oikeus vaihtaa mielipidettä, mikä tekee äänestämisestä hankalaa.

Jonna Hävölä

Koko asia koskee pelkästään työelämään siirtymistä. Onko otettu huomioon, että monissa perheissä, joissa vanhemmat ovat nuoria, toinen vanhemmista tai kummatkin saattavat opiskella? Meillä itsellä tilanne on sellainen, että miehellä opinnot kesken, itse olen työkyvytön omaan ammattiini jonka vuoksi aloitan opiskelut miehen valmistuttua. Tällä tavalla mieheni pitäisi lykätä omia opintojansa, jolla lykkääntyy myös valmistuminen sekä töihin pääseminen. Ite en en puolessa vuodessa ehtisi opiskella uutta alaa joka olisi itselleni sopiva. Eli miehellä lykkääntyisi opiskelut ja itse en pääsisi puolessa vuodessa niitä aloittamaan. Meillä menisi ainakin sekaisin tulevaisuus tämän vuoksi.

Johanna Meri

"Jos nainen on parhaassa työiässä ja pari vuotta kotona, saa sitten toisen lapsen ja on sittenkin pari vuotta kotona, ei hänen työuransa kehity samalla tavalla kuin miehillä. Sen takia kotihoidon tuki on minusta enemmän yhteiskunnallinen kysymys kuin perheiden valintakysymys." Näin kommentoit Helsingin sanomissa tätä asiaa.

Pidin enemmän Rädystä vuonna 2011:"Tuen korottaminen antaisi perheille todellisen valinnanvapauden lastenhoitomuodon valinnassa."

Niin, siis sellainenkin käsite on olemassa kuin parhaassa perheenperustamisiässä.

Miten olisi, jos valtio yrittäisikin tukea naisten toivetta saada olla kotona pienten lasten kanssa?
Miten, jos onkin niin, että naiset haluavat olla miehiä useammin kotona lasten kanssa?
Mitä jos naiset haluavat olla osallisia lastensa kasvussa, nähdä sitä päivittäistä kehitystä mieluummin kuin olla uraohjuksia ja istua kalvosulkeisissa?

Tutkimukset osoittavat, että alle kolmivuotiaalla ei ole valmiuksia pärjätä isoissa ryhmissä, etenkin jos hoitajien vaihtuvuus on suurta. Se voi aiheuttaa korjaamattomia vahinkoja lapsen perusturvallisuuden tunteeseen ja myöhemmin aiheuttaa ison laskun myös yhteiskunnalle.

Mitä jos pitäisimme sitä yhteiskunnallisena palveluksena olla lasten kanssa kotona, ne äidit, ketkä siihen ovat motivoituneita? Valinta on täysin vapaa nytkin voi alkaa vaikka heti 9kk kohdalla uraohjukseksi, se ei ole estetty.

Mitä jos miesten ja naisten kesken jaettaisiin raskauden ja äitiyden tuomat kustannukset enemmän tasan, ettei vain äidin firma joudu maksajaksi?

Mitä jos kotihoidontukea korotettaisiin näin aluksi, jotta se tasaisi palkkaeroja ja aivan aidosti kannustaisi isiä jäämään kotiin, sen ollessa taloudellisesti mahdollista?

Mitä jos naiset kerryyttäisivätkin eläkettä myös kotihoidontuen aikana? Nähtäisiin, että se oikeasti on koko yhteiskuntaa palveleva asia.

Tärkein asia on lapset, joillekkin ehkä ura ja se heille suottakoon. Mutta prioriteetit pitäisi saada kuntoon. Useimmat eivät halua vanhana muistella kuinka kivaa oli palavereissa vaan sitä kuinka ihania muistoja heillä on lapsistaan ja perhe-elämästä.

Äidit haluavat olla jopa oman eläkkeensä ja uransa kustannuksella lasten kanssa kotona.

Se on moraalisesti väärin alkaa valtiotasolla pakottamaan äitejä toimimaan vastoin äidinvaistojaan ja mitä tutkimukset sanovat lapsen hyvistä kasvuedellytyksistä.

Mitä jos valtio keskittyisi keinoihin, jolla eläkettä voisi kerryyttää, töihin siirtyä joustavammin (perheen ehdoilla) ja myös oikeasti mahdollistaa isien lastenhoivaamista?

Ruotsista ei kannata kaikessa ottaa mallia, heidän terveysalan uudistuksia NPM:stä lähtien on kritisoitu kovalla kädellä, byrokratia estää hyvän hoivan kun käytännössä lääkärin sijaan byrokraatit tekevät hoitosuunnitelmia hinnan perusteella ja ehkä kykenet entisenä lääkärinä ymmärtämään, että se halvin hoitomuoto ei ole ehkä aina se paras tai edes loppupeleissä halvin sekä kouluissa yksityistäminen on laskenut oppimistuloksia.

Johanna Meri

Ainiin, taisit itse nostaa molempien lasten kohdalla täydet kotihoidontuet ja mm isovanhemmat niitä hoitelivat ja olet itse kertonut, kuinka heidän apu on ollut korvaamatonta.

Aikamoista, että itse tätä systeemiä täysin hyödyntäneenä, et soisi sitä muille.

Toimituksen poiminnat