Laura Räty Lääkäri, äiti, sosiaali- ja terveysministeri

Ansiosidonnainen kuuluu kaikille

 
Professori Heikki Hiilamo, kansanedustaja Elina Lepomäki, pääjohtaja Tuomas Pöysti, kansanedustaja Osmo Soininvaara ja ylijohtaja Juhana Vartiainen julkaisivat viime perjantaina esityksen ansioturvareformista ”Ansioturvareformi – Yhtäläinen, oikeudenmukainen ja kannustava työttömyysturva”. Esityksen pääasiallisena sisältönä on ulottaa ansioturva koskemaan kaikkia työntekijöitä ja lisätä työn vastaanottamisen kannusteita. Tämä on tavoite, johon on helppo yhtyä. 
 
Kaikki palkansaajat rahoittavat työttömyysvakuutusmaksun kautta turvaa työttömyyden varalle. Nykyinen ansioturva eli ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha koskee kuitenkin vain työttömyyskassan jäseniä - muut eivät pääse nauttimaan etuudesta työttömyyden koittaessa, vaikka siis rahoittavatkin sitä. Harva hahmottaa, että työttömyyskassat joiden jäsenyyttä ansioturva edellyttää, kustantavat vain pienen osan työttömyysturvan menoista. Yhdessä rahoitetun järjestelmän ulkopuolelle jää nyt yli 300 000 palkansaajaa. Miksi kaikki osallistuvat rahoitukseen, mutta vain osa korjaa hyödyn?

Ansiosidonnaisen tulisi kuulua kaikille! Yhtäläisellä kaikille kuuluvalla ansioturvalla suojaamme nykyistä paremmin heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevia. Lisäksi turvaamme lisääntyneiden epätyypillisissä työsuhteissa olevien, kuten kausityöntekijöiden ja freelancereiden, mahdolliset työttömyysjaksot paremmin. Yrittäjäksi ryhtymiseen voidaan kannustaa myös muuttamalla järjestelmää siten, että ansioturva ei lakkaa samalla hetkellä yrityksen perustamisesta, vaan kannattelee nivelvaiheen yli.

Summa summarum: Jatkossa ansioturvan ei pidä jakaa palkansaajia kahteen kastiin sen mukaisesti, kuuluuko työntekijä työttömyyskassaan, vai ei. 
 
Esityksessä universaali työttömyysturva rahoitettaisiin julkista taloutta rasittamatta nykyisen turvan kestoa lyhentämällä ja porrastamalla tukea. Oleellinen reformin painopiste on työttömyysturvan kannustavuus työmarkkinoille palaamiseen. Lukuisten tutkimusten mukaan mitä pidempään työttömyys kestää, sitä vaikeammaksi työllistyminen tulee. Korkea ja pitkäkestoinen ansiopäiväraha hyvätuloisilla palkansaajilla vaikuttaa kielteisesti työnhaun kannustavuuteen. Uudelleen työllistymisen tulisi olla kannustavaa kaikissa tuloluokissa.

Ansioturvareformin esityksessä ansiopäivärahaa saisi 250 päivää, eli arviolta noin vuoden ja siitä korotettua päivärahaa 100 päivää. Tämä rajaus mahdollistaisi universaalin ja tasa-arvoisen työttömyysturvan taloudellisesti kestävästi, lisäisi työn tarjontaa ja kannustavuutta ja vähentäisi riskiä työttömyyden pitkittymiselle ja siten työmarkkinoilta irtautumiseen.

Ensi vaalikaudella suomalaista sosiaaliturvaa on uudistettava. Tavoitteena on oltava tasa-arvoinen, yksinkertainen ja työhön kannustava järjestelmä. Ansioturvareformin ajatuksia voi uudistuksessa mielestäni hyödyntää. 
 
Veljet ja siskot vasemmalla ja ammattiyhdistysliikkeessä ovat tyrmänneet uudistuksen. Mielestäni on käsittämätöntä, ettei heikommassa asemassa olevan työntekijän asia ja yhdenvertaisempi turva kiinnosta heitä, jotka ovat julistautuneet heikoimman puolustajiksi.

Jokaisella pitää olla oikeus olla kuulumatta työttömyyskassaan ja silti oikeus perustuslailla taattuun yhdenvertaiseen työttömyysturvaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Mitä nyt sekoilette?Liittoon kuuluvat maksavat jäsenmaksun,toki se voidaan ottaa myös liittoihin kuulumattomilta,kun keksitte uuden veron.Ainoa asia mitä ajatte on työntekijöiden oikuksien alasajo.Hupaisaa on se,että liitot ajavat muutoinkin jo paremmin tienaavien etuja.

Nythän te puhutte soopaa,ei tämä ansiosidonnaisen PUOLITTAMINEN,poista nolla,osa-aika,pätkäduunareiden ongelmia.Huh,huijaa,että koitatte huijata.

He muuten maksavat päivärahaveroa,jonka keksitte lisäveroksi,vaikka he eivät edes saa työterveyden palvelujakaan.

Kylläpä taas on valopäät vartiainen,lepomäki jne.saatu sitra sijoittajan kanssa kokoomuksen ynm.duunareita ja ihmisiä halveksuvan poppoon voimin urakoimaan,veronmaksajien rahoilla monta vuotta.

Kun te ette ymmärrä sitäkään,ettei suomessa ole alle 2000-2600 kk.tienaavia,miten voitte käsittää tätäkään??Kun 25 vuotta duunarina ollut jää eläkkeelle,ja saa 1000 kuussa käteen,vajaa.Oletteko aivan ajan tasalla??Siinäkään.Ansiosidonnaista eli perusosa ja palkasta 60-75% mitä arvette hänelle jäävän kuukaudessa käteen?
Millä ajattelitte rahoittaa toimeentulotuki luukun asiakkaiden elämän,kun yhä useampi tulee sinnekin asiakkaaksi?Vai onko tarkoitus samalla poistaa sosiaaliturvastakin puolet??Siis amerikan malliin,EUn tahdissa.

Tiedoksi että suomessa ovat sosiaalietuudet,sosiaaliturva 30 vuotta jäljessä niin vuokrien,ruuan ,muun hintatason suhteen.Eläkeläistenkin osalta on leikattu,asumistukea alennettu jne.jne.On suorastaan surkeata ja häpeällistä että hallitus ja varsinkin sos-ja terveydenhoidon asioista päättävät eivät tiedä ihmisten elämästä ja arjesta mitään.Ei edes sitä miltei miljoonan köyhien määrää,asunnottomien perheiden 400 yli,lapsien,nuorien,vanhojen,jopa työssäkäyvien asunnottomuutta.AVATKAA SILMÄNNE.Pohjoismaiden ainoat leipäjonot,maailmalla suuresti ihmetelty huostabisnes,700 000 työttömän laumat jne.Suomessa kuolee pakkaseen asunnotta olevia ihmisiä,ei tarvitse siis amerikan mallia hakea kauempaa.

Oletteko tietoinen että 4-5 miljardilla tuetaan PERINTÄTOIMISTOJA,eli siis toimeentuloluukun kautta varattomat ,koronkiskurien nylkemät(hallituksen laillistamalla oikeudella,kun eivät korkokattoa halunneet kuin 100-200 lainoille,ja syy siihen oli...?) ja huijaamat ihmiset,kun sinne lopulta päätyvät.ARVOYHTEISÖ.TEIDÄN ARVONNE SIIS..?

Pekka Heliste

Heh, ei tuo "ansiosidonnainen kaikille " tarkoita ansiosidonnaista kaikille.

Aina tulee olemaan rajoituksia ja omavastuita jotka estävät ansiosidonnaisen saannin esim jos vasta valmistunut tulee työkkäriin hakemaan työtä niin saako hän heti ansiosidonnaista ? Ja minkä tulon perusteella ?

Ja kun henkilö tippuu ansiosidonnaiselta niin miten hänet elätetään ? Sossun luukulta ? Se merkitsee n 400000 sossun uukulta elätettävää.

Ja tuo muutos on tuonsiirto ikääntyneiltä työttömiltä nuorille eli SDP ääentäjiltä Kokkomuksen äänestäjille.

Työttömyysjaksojen pituus kun kasvaa tasaiseti iän myötä ja pisimpään työttömänä ovat yli 55-vuotiaat. Mutta jo 20-24vuotiaiden työttömyysjakso on selvästi piedempi kuin 15-19-vuotiaan.

Kun työttömistä puolet ovat +50-vuotiaita niin muutos iskee 30-40 vuotta työttehneiisin aj varmistaa köyhän elämän lopuksi elämää

Ja Rädynkin on helppo siirrellä rahoja toiselta työttömätä toiselle, Rädyn ei tarvitse pistää siihen centtiäkään itse.

Itse asiassa muutoksessa on helppo pihistää muutama sata miljoona.

Ja kun TVR saa ulos kuvioista niin jatkossa on vielä helpompi leikta, kun ei tarvitse sanoa kuin,että valtiontalous vaatii leikkausta.TVR ei voi sitä sanoa

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Kokoomus haluaa hyvää kaikille onhan se työväenpuolue. Hyvää jaetaan vain epätasaisesti: Jotkut saavat yhä enemmän ja jotkut miinusmerkkistä hyvää. Se, mikä ei tapa se vahvistaa, kuten Kevan sekoilu ja tuolileikki sekä verosuunnittelu.

Anne Ijas

Kiitos Laura , Lapin tyttö hienosta ehdotuksesta. Varmaankin voit vaikuttaa ministerinä, että tällainen päätös saadaan aikaan vielä ennen vaaleja.
Mietin vaan tuota rahoitusta, ottaisimmeko lasten päivähoidosta, koulutuksesta, sairailta vai vanhuksilta. ...
Kyllä sinä Laura varmaan jotain keksit, toimeentulotuella olevillahan on jo kaikkea liiaksikin.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Ongelmaksi saattaa muodostua, että tällainen subjektiivinen oikeus ansiosidonnaiseen aiheuttaa keskustelun hallinnoijasta. Keskusta ehdottaa varmasti Kelaa ja Kokoomukselle kelpaisivat varmaan työeläkeyhtiöt.

ulf fallenius

Pienyrittäjä ei kuuluu pahimmassa tapauksessa mihinkään työttömyyskorvaus piiriin ei edes perus työttömyyskorvausta saa jos eläkemaksu liian pieni, mikä on usein asian laita kuin tulot on enemmän tai vähemmän epävarmoja tässä markkinatilanteessa.

Pekka Heliste

Ei yrittäjyys mikään itseisarvo ole.Jos firma tuottaa huonosti niin ei elinkelvotonta yritystä pidä tukea julkisin varoin

Kyllä on Suomessa eväät vähissä, kun kuvitellaan, että Sumen ongemat ratkeavat 10 euron työpaikoilla

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Jos aidosti haluttaisiin kannustaa ihmisiä töihin, se tehtäisiin työehtoja parantamalla, työn verotusta keventämällä ja palkkatasoa nostamalla. Suhteellisen irvokasta käyttää sellaista lähtökohtaisesti positiivista termiä kuin "kannustaminen", kun tavoitteena on tosiasiassa ansioturvan heikentäminen, eli siis pakottaminen. Tyylipuhdasta mielikuvapolitiikkaa, ruman sanoman kiillottamista.

Jussi Junni

Ketkä "kaikki" osallistuvat rahoitukseen?

Valtio maksaa perusosan 42 %, joka on sama kuin mitä maksetaan peruspäivärahana niille, jotka eivät kuulu työttömyyskassaan. Siis valtion osuus menee kaikille.

Palkansaaja maksaa 5 % työttömyyskassamaksua. Tämä on omarahoitusta.

Loppu 52 % tulee työnantajan ja palkansaajan maksuista, jotka perustuvat maksettuun palkkasummaan. Niiden suhde on n. 4:1 eli työnantajalle jää 42 % ja palkansaajalle 10 %. Palkansaajan palkasta pidätetty 10 % on omavastuuta, kuten kassamaksu.

Työnantajan maksettavaksi 42 % on vähän samankaltaista kuin eläkemaksu. Paitsi että se on huomattavasti pienempi, koska eläkkeistä työnantaja rahoittaa 77 % ja valtio 0 %.

Ministeritason ihmisen odottaisi tarkistavan faktat.

Jyrki Paldán

"Ansioturvareformin esityksessä ansiopäivärahaa saisi 250 päivää, eli arviolta noin vuoden ja siitä korotettua päivärahaa 100 päivää. Tämä rajaus mahdollistaisi universaalin ja tasa-arvoisen työttömyysturvan taloudellisesti kestävästi, lisäisi työn tarjontaa ja kannustavuutta ja vähentäisi riskiä työttömyyden pitkittymiselle ja siten työmarkkinoilta irtautumiseen."

Millä perustein se lisäisi työn kannustettavuutta ja vähentäisi riskiä työttömyyden pitkittymiselle?

Motivaatio ei ole merkittävä tekijä työttömyydessä:
http://www.kunnat.net/fi/Kuntaliitto/media/tiedott...

ja sosiaaliturvasanktiot eivät auta työllistymiseen:
http://www.jrf.org.uk/sites/files/jrf/conditional-...

Mihin siis perustuu tuo kannustava ja työllistävä vaikutus? Uskoon? Vaiko siihen että työn tarjontaa lisäämällä ja ay-liikkeitä heikentämällä luodaan paine työehtosopimusten heikentämiselle ja palkkojen laskulle, jolloin työvoiman tarjonta paranee merkittävästi?

ulf fallenius

Jos firma tuottaa alle 12000 euroa vuodessa tuloa ja eläkemaksu sen mukainen niin ei kuuluu työttömyyskorvaus piiriin. Sillä tulolla elää silti vaatimatonta elämää ja tukea ei tarvitse paitsi jos joutuu työttömäksi jos toiminta silti on pakko lopettaa. Ei tässä muita tukia oltu edes hakemassa Heliste vaan tasa arvoa.

Pekka Heliste

Tolla tulolla sinnittely on oma valinta, ei yheteiskunnan tehtävä ola tukea olamatonta puuhastelua.Eivät tuollaiset firmat lisää bkt

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Minusta yksinkertaisin malli olisi luopua ansiosidonnaisuudesta ja siirtyä työttömyyskorvaukseen joka kattaisi kaikki työikäiset työttömät,mukaanlukien entiset yrittäjät. Eli perustavalaatua oleva turvaverkko.

Näin ollen työttömyyskorvaus olisi myös suurempi jokaisella..mikä se taso sitten olisi..se pitäisi laskea mikä vaikutus ansiosidonnaisuuden poistamisella on..koska sillä varmasti on. Se olisi alkusysäys perustuloon siirtymisessä.

ulf fallenius

Ei ole puuhastelua jos yksi ihminen saa elantonsa ja nostaa kyllä BKT kuin työttömänä ei olla.Tämähän on kokoomuksen linjaus erinlaista vaihtotalouutta jotka syö leivän kannattavista töistä ja yrityksistä ja sitten loppupeleissä suurin osa kuuluu tähän alle 12000 tienavaan joukkoon.Herätkää jo Suomen tulevaisuuteen jotka on halpamarkkinat.

Pekka Heliste

Jos 100000 tekee tuollaista työtä niin vaikutus on 0,5 % bkt.Tuollainen määrä hukkuu jo laskentavirheisiin

ulf fallenius

Parempi sekin kuin ei mitään ja Suomen taloutta kuin seuraa niin näillä mennään.

Pekka Heliste

Suomi nousuun näpertelyllä ?

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Kelan johtaja vuodesta 1990 Helena Pesola (kokoomus) lähtee eläkkeelle ja jättää paikkansa kokoomuslaisten täytettäväksi. Palkka ja muut edut ovat valtavat. "Töitä" joutuu tekemään noin kaksi tuntia päivässä eli toimi on hyvin vaativa.

Varteenotettavimmat ehdokkaat ovat Laura Räty ja Lasse Männistö.

Tehtävään vaaditaan hyväksyttävä suoritus vaativassa testissä. Siinä he kiertävät yhtä tuolia musiikin soidessa ja kun musiikki loppuu ensimmäinen istahtunut saa paikan.

Toimituksen poiminnat