Laura Räty Lääkäri, äiti, sosiaali- ja terveysministeri

Rahat laitoshoidon sijasta kotihoitoon!

Suomalaisessa vanhustenhoidossa on viime vuosien ajan hoettu mantraa siitä, että koti on ihmiselle paras paikka ja siellä on vanhuksen hyvä asua. Tätä ilosanomaa käydään meiltä julistamassa ulkomaita myöden ja itsekin sain viime viikolla edustaa Suomea ikääntymistä käsittelevässä ministerikokouksessa Singaporessa. 

Kotona asuminen on mielestäni hyvä periaate. Erityisesti silloin kun vaihtoehtona on laitos. Kukapa meistä ei mieluummin olisi kotona kuin sairaalan sängyssä. Maailma ei kuitenkaan ole aivan näin mustavalkoinen. Laitoksessa asumisen ja yksin omassa kodissa pärjäämisen välillä on valtavan suuri kuilu. 

Laitosasumisella tarkoitetaan vanhainkoteja ja sairaaloita. Sairaalasängyssä monet asiat mutkistuvat. Toimintakyky laskee liikkumattomuuden johdosta ja on riski myös saada erilaisia infektioita. Ikäihmisten toimintakyvyn ylläpitämiseksi pystyasento on makuuasentoa parempi ja kodinomainen ympäristö auttaa olemaan mukana arkipäivän asioiden hoitamisessa. 

Laitosasuminen ei pidä sisällään palveluasumista ja tehostettua palveluasumista. Palveluasumista ja tehostettua palveluasumista ei ole tarjolla kaikille ikäihmisille. Eikä pidäkään olla. Koti on ikäihmisellekin useimmiten se paras paikka.

Laitosasumisen purkaminen on ollut hyvä asia. Ajatus siitä, että laitoksissa asuisivat tulevaisuudessa vain ne vanhukset, joiden terveydentila vaatii laitoshoitoa, on hyvä ja kannatettava. Muut ikäihmiset asuvat joko palveluasunnoissa tai omissa kodeissaan. Tämä palvelurakenteen muutos on meillä toteutettu siten, että laitosasumista on vähennetty, palveluasumista on lisätty ja myös kotona asuvien ikäihmisten määrä on lisääntynyt. Kotihoidon rooli on lisääntynyt. Kotona asuu nyt entistä huonokuntoisempia ihmisiä. 

Politiikka on ihmeellistä. Sen sijaan, että keskustelisimme siitä, mistä saamme lisää ihmisiä kotihoitoon, keskustelemmekin siitä, miten saisimme lisää työntekijöitä laitoshoitoon. Tästä osoituksena on uudelleen lämmitetty keskustelu siitä, pitäisikö laitoshoidon henkilöstömitoituksesta säätää lailla. Minusta ei pitäisi. Kaikki liikenevät resurssit on nyt suunnattava sinne, missä niitä kipeimmin tarvitaan, eli kotihoitoon. 

Kotihoito on viime vuosina muuttunut entistä sairaanhoitopainotteisemmaksi. Varmasti syystä, asuuhan kotona nyt fyysisesti paljon sairaampia ihmisiä kuin aikaisemmin. Samalla olemme kuitenkin joutuneet luopumaan monesta asiasta. Olemme luopuneet muun muassa kodinhoidosta ja seuranpidosta. Kotihoidosta on tullut muutamien minuuttien pistäytymistä vanhuksen luona ja stressaavaa sarjatyötä sen tekijälle. 

Vanhusten kasvavana ongelmana on yksinäisyys ja turvattomuuden tunne. Samaan aikaan kotihoidon työntekijät kokevat jatkuvaa riittämättömyyden tunnetta siitä, että eivät voi viettää aikaa vanhusten luona niin paljon kuin olisi tarvetta. Tutkimukset osoittavat lisäksi, että kotihoidon työntekijä käyttää vain noin 40 % työajastaan vanhusten luona. Loppuaika kuluu toimistossa, autossa tai muita työhön kuuluvia toimintoja tehden. Olemmeko me siis luoneet järjestelmän, joka ei palvele kunnolla ketään? 

Kotihoito tulee ottaa seuraavan hallituskauden keskeiseksi painopistealueeksi. Miten saisimme yhdistettyä kotihoidon henkilöstön voimavarat, vapaaehtoistyön ja uuden teknologian mahdollisuudet siten, että kotihoito voisi olla enemmän myös yksinäisyyden ja turvattomuuden torjuntaa sairaanhoidosta tinkimättä? Voisiko kotihoidon henkilökunnan kokemaa stressiä helpottaa esimerkiksi sillä, että autolla ajelemisen sijaan etsittäisiin keinoja, jolla aikaa voisikin viettää yhdessä paikassa hiukan pidempään kerralla? 

Kaikki ei ole kuitenkaan vain uusia toimintatapoja. Kun ikäihmisten määrä kasvaa, tarvitaan myös lisää käsipareja hoitamaan heitä. Kaikki liikenevät panokset on nyt laitettava kotihoitoon. Onneksi tässä asiassa ei tarvitse odotella ensi hallituskautta. Meillä on mahdollisuus tehdä panostuksia ja valintoja jo nyt. 

Peruspalveluministeri Huovinen on kertonut tuovansa esityksen laitoshoitoa koskevasta henkilöstömitoituksesta vielä tämän eduskunnan käsittelyyn. Laskennallisesti tarvittaisiin noin 400 hoitajaa nykyistä enemmän tekemään töitä laitoksissa. Rahat tämän mitoituksen toteuttamiseen otetaan kunnilta ja vanhuspalvelulain toimeenpanoon tarkoitetuista rahoista. 

Vanhuspalvelulain tarkoituksena on ollut vahvistaa kotihoitoa ja vähentää laitoshoitoa. Kotihoitoa ei mielestäni ole vahvistettu riittävästi. Olisi mielestäni väärä valinta nyt ohjata lisäresursseja laitoshoitoon kun kotihoito tarvitsee resursseja kipeästi. Politiikka on täynnä valintoja. Samoja rahoja ei voi käyttää moneen kertaan. Kaikki liikenevä raha ja henkilöstö on nyt laitettava kotihoidon vahvistamiseen! 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (67 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Vaalit on jo ovella. Namusia ripustettu ompi kuusen oksille........

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Tärkeä asia on purkaa huostabisnes,jolla veronmaksajia rokotetaan 1,4 miljardilla vuosittain.Vanhuksien pakottaminen kotiin,joillakin 800 euron lasku kk.kotihoidosta ja lasten LAITOKSIIN raijaaminen yli 100 000 euron hintaan kuukausi!Onpa siinä yhtälö.

Rouvakerholaiset ovat matematiikan ja ihmisoikeuksien edelläkävijöitä.Kokoomus,keskusta,sdp..sillä lailla.Sieltähän ne huostalaitkin ovat lähtöisin,ja sdp:n vaalitema vanhuksilla se vaan jatkuu....jatkuu..jatkuu..

Jouko Silvennoinen

Ei hätiä mitiä meillähän on yksi vapaaehtoisryhmä joka osaa homman osa pitää vanhuksille sitä niin tärkeää seuraa ja seurustelua ja osa ryhmästä siivoaa asunnon ja lompsan.Eihän tuo eukko parka ymmärrä yhtikäs mitään.

Jouni Nordman

Niin, miten olisi perhepäivähoidossa siirtyminen kokemassa linjalle, jossa omat lapset lasketaan mukaan hoitolapsiksi. Sekä omaishoitoon tuntuvakorotus, sekä mahdollisuus kouluttautua oppisopimuksella tutkintoon. Sekä lastensuojelusta ensisijaisen sijoituspaikka suunniteltu, jolloin sukulaiset tulee automaattisesti omaishoitaja.

Käyttäjän MariHeimala kuva
Mari Heimala

EHDOTON EI KOTIHOIDOLLE!
Tarvitsemme tehostetun palveluasumisen muotoja, joihin vanhuksilla on varaa. Miksi vaihtoehtona on vain laitos (joka ymmärretään sängyssä asumisena) ja koti.

Minulla on juuri nyt käsissäni tapaus, jossa vanhus on kaksi viikkoa syönyt puuroa, koska ei tajua, että pitäisi hakea kaupasta ruokaa, eikä uskalla sinne kauppaan mennä. Kaikki asiat ja paperit ovat sekaisin, kun nuppi ei enää pelaa. Yksinäisyys on pahin ongelma.

JA NÄILLE VANHUKSILLE ESITETÄÄN RATKAISUKSI KOTIHOITOA!!!!

Ehkä Rädyn kannattaisi mennä ihan itse viikoksi, kahdeksi sinne kotihoitoon töihin, ja miettiä sitten uudestaan, mitä suustaan päästelee.
Missään nimessä kotihoito ei ole vanhukselle paras vaihtoehto.

Tarvitsemme kodinomaista asumista; ryhmäkoteja, palveluasumistaloja joissa on yhteisiä tiloja ja toimintoja. Jotain muuta kuin vastaikkainasettelua laitos-koti.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Järjestetään koti sellaiseksi, ettei se palvelunsa laadun tai määrän suhteen häviä laitokselle. Silloin ollaan tilanteessa, jossa yhdistyvät laitoksen turvallisuus ja tuttu näkymä kodin ikkunasta. Johan pitäisi kelvata krantummallekin mummolle - ja hänen nirppanokkaiselle tyttärelleen.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Huomasitko, että tytär ei suinkaan ollut nirppanokkainen, vaan huolissaan äitinsä jaksamisesta ja tämän yksinäisyydestä.
Oma äitini pääsi tehostetun asumisen piiriin, kun lonkka murtui eikä äidistä ollut enää hissittömässä talossa asujaksi.
Nykyisellään asuminen on hyvällä mallilla: äiti kävelee, hänellä on seuraa jokaiselle päivälle. Meiltä omaisilta on huoli poissa, vaikka muistisairaus eteneekin. Ikävää vain, että lonkan piti murtua ennen kuin hänet sai kotoa hoitoon.

Käyttäjän JyrkiKaarttinen kuva
Jyrki Kaarttinen

Hei Mari Heimala,

hyvä, asiallinen ja perusteltu kommentti sinulta! On juuri niin, että tarvitsemme juuri tehostetun palveluasumisen muotoja, joihin vanhuksella on varaa päästä viettämään ansaittua elämän ehtoota.

Rädyn ongelma on ensinnäkin siinä, että hän ei ole uskottava. Häntä eivät tosiasiassa kiinnosta vähävaraisten ja vanhusten ongelmat. Siksi hän tiedä eikä haluakkaan tietää mitään vähävaraisten ihmisten elämästä mitään. Hänen aikaisemmat kommentit minimipalkan tasosta kertovat sen, ettei hän ole kiinnostunut pienituloisten ihmisten ongelmista eikä yhteiskunnan köyhien määrän kasvusta.

Räty liikkuu omissa kokoomuslaisissa maailmoissaan ja piireissään. Hän eu tiedä eikä tunne kotihoidon arjen ihmisten työkenttää vanhusten kanssa .

Tosiasiassa vanhuksia on monenlaisia: on omatoimisesti pärjääviä, enemmän apua tarvitsevia ja enemmän laitospalvelua tarvitsevia.
Me emme voi niputtaa vanhuksia yhtenäiseksi ryhmäksi jonkun yksittäisen kategorian avulla, vaan me tarvitsemme erilaisten useiden palvelujen verkkoa, jotka huolehtivat vanhusten turvasta yksilöinä.

Rädyn olisi parasta mennä itse tutustumaan tilanteisiin paikan päälle eikä ladella julkisuuteen mitä tahansa humpuukia.

Me tarvitsemme vanhuksia hoitamaan empaattisia, aloitekykyisiä seurustelukykyisiä hoitotyön ammattilaisia, jotka aidosti läsnä vanhuksen arjessa.

Sen sijaan Rädylle suosittelen hakeutumista yksityiselle lääkäriasemalle, jossa hoitoa myydään markkinatalouden kysynnän ja tarjonnan rautaisella logiikalla. Siellä hoitoa saavat ne, joilla on varaa maksaa, kun taas varattomia ja köyhiä ei hoideta, koska heillä ei ole rahaa maksaa. Loogista ja totta!

Sen sijaan yksityisillä terveyden markkinoilla voi keskittyä täysillä muhkean tilipussin tekemiseen antamatta etiikan häiritä mieltä. Näin eriarvoisuus sekä kasvaa suomalaisessa yhteiskunnassa, joissa jako A-kansalaisiin ja B-kansalaisiin on täyttä todellisuutta. Surullista, mutta totta!!

Toivottavasti tämän muistaisivat tämän vaaliuurnille mennessään!
Räty ei ole ollut eikä tule olemaan köyhien, yhteiskunnan huono-osaisten asialla ja yhteiskunnan turvaverkkoja tarvitsevien lähimmäisten ja pienituloisten vanhusten asialla. Hänen poliittiset preferenssinsä ovat symbioosinsa pääomapiirien kanssa. Hän on yksi monista kokoomuksen ehdokkaista, joka ei aja terveyspalvelujen ja vanhusten hoidon tasa-arvoisuutta, kun terveyspolitiikkaa kehitetään.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Laitetaan ensin omaishoitajien asiat kuntoon. Moni omaishoitaja käyttää 100% ajastaan vanhuksen luona.

Politiikka on todellakin ihmeellistä, erityisesti Kansallisen kokoomuksen harjoittamana.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Rahasta ei lie kysymys:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/53415-1-800-000-00...

http://www.iltasanomat.fi/digi/art-1288502974665.html
Jäljet johti firman omistajan rouvan jäljiltä Attendoohon.

http://www.iltasanomat.fi/digi/art-1288499975270.html
Ko artekkelin sisällöstäoli IS liitteessä 3 Stvm virkamiestä,,Hyssälä,Riskko mainittu.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Rahassa vain poliittinen "Arvovalinta" mihin sitä käytetään ,verovaroista.

Salaiset sopimukset, satumaiset palkkiot
TE 28.3.2011

http://www.talouselama.fi/uutiset/salaiset+sopimuk...

Valtio pulittanut neuvonantajille melkein viisi miljoonaa
23.11.2011 TE

Suorahakukonsultti saa valtiolta kymppitonnin per pää
28.3.2011 TE

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Toivottavasti politiikka ei mene niin, että ensin yhdellä innolla ja mantralla vain yhteen suuntaan, ja sitten päinvastaiselle innolla taas päinvastaiseen suuuntaan.

Ei ne seinien värit ja omistusoikeus, vaan asunnon viihtyisyys, toimivuus ja sopivuus henkilön kokonaistilanteeseen.

Ei konseptin nimi, vaan palvelun toimivuus.

Ei hoitajien titteli järjestelmässä, vaan oikea asenne, tieto ja osaaminen.

Palvelukoteja tarvitaan varmasti, kotihoitoa tarvitaan varmasti. Mikään "konsepti" ei tee elämästä silkkaa paratiisieloa, mutta arvokasta, lämminhenkistä ja turvallista vanhuutta sopii toivoa ja tavoitella kaikille.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Onko laitoshoidossa nyt tarpeeksi käsiä?

Vai voiko nämä "joiden terveydentila vaatii laitoshoitoa" jättää huomioimatta omien ulosteidensa keskelle? Nyt tilanne taitaa olla melko absurdi..missä voi yksi nuori tyttö olla 25 vanhuksen kanssa "joiden terveydentila vaatii laitoshoitoa" ? Kerrankin,kun tulee hälytys kahdella samaan hetkeen,niin kuka kantaa vastuun?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Käsipareihin löytyy rahaa jos Attendot vain huolii lailla määrätyt käsiparien henkilöstö kuluja maksaa.

Esim.Luopumistukea ja takuueläkettä ei vähennä pääomatulot eikä omaisuus ?
Mihin nuo silloin tarvitsee sosiaalista tukea?

Köyhimmällä vähennetään takuueläkkeestä:
asumistuki
Leskeneläke
toimeentulotuki.

Eli jos olet hyväosainen saat täydet tuet verovaroista?

Yhdenvertaisuuden vuoksi kuten rikkaat lapsilisät ja lapsiperheen muut tuet.

Jotka kepu/kok leikkasi pois 1994 toimeentulotuesta .On ollut pois jo 20 vuotta. Siis niiltä tulottomilta köyhimmiltä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Sieltä vanhuspalveluun löytyy rahaa jos poliittista tahtoa löytyy .

Käyttäjän MariRantanen1 kuva
Mari Rantanen

Suuri ongelma tällä hetkellä on se, että meillä on kotona jo nyt aivan liian huonokuntoisia ihmisiä, joiden ainoa mahdollinen paikka on terveyskeskusten vuodeosastot tai jatkuva ralli ambulanssilla päivystykseen ja sieltä takaisin kotiin. Palveluasumista ei ole tarpeeksi ja ihmisillä ei ole niissä varaa ostaa tarvittavia palvelujaan.

Näkisin, että meidän on katsottava taaksepäin, mitä ennen tehtiin oikein. Joskus peruutuspeili on parempi kun tukku uusia surkeita ratkaisuja. Aiemmin palvelujärjestelmä toimi siten, että kodin jälkeen asuttiin nk. vanhustentaloilla, joissa asuttiin omissa vuokra-asunnoissa, mutta joissa oli henkilökuntaa päivisin auttelemassa jos tarvetta oli. Tämän jälkeen tuli vanhainkodit, joissa ihminen maksoi hoidostaan ja huoneestaan tulojen mukaan sisältäen kaikki palvelut. Vasta tämän jälkeen oli vuorossa terveyskeskusten vuodeosastot valikoimassa.

Palveluasuminen on suuri puhallus, josta on hyötynyt lähinnä pääomasijoittajat ja tosi asiassa suurin osa vanhuksista ei pysty kuin hädin tuskin maksamaan vuokransa näihin. Eikä ihme kun joka varpaankynnen leikkaus laskutetaan erikseen..

Suosittelen ministeri Rädylle lämpimästi reaaliterapiaa esimerkiksi kotihoidon tai ambulanssin matkassa. Me näemme millaisissa olosuhteissa vanhukset siellä kodeissaan ovat ja mitkä meidän mahdollisuudet on yrittää turvata vanhukselle arvokas ja inhimillinen hoito. Se ei ole lähelläkään ministerin käsityksiä.
Ohessa vielä luettavaksenne muutama linkki, josta selviää vanhusten hoidon tilannetta esimerkiksi Helsingissä.

http://www.hs.fi/sunnuntai/a1423809755859
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-142410612137...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

JK. Vielä miksi 2005 tehty kesk.aloitus ja laki omaishoidontuista .Saa VAIN 36 000 ? Vaikka omaishoitajia on 240 000 .
Mitkä on kriteerit millä tuki hyväksytään ? Puolueen jäsenkirjako?
Ja jos tuki siirretään Kelaan ei ole toivokaan että tukia kaikki saisi vaikka niin annetaan ymmärtää kepun taholta.
Jos 80v vanhus hoitaa toista 80v kyllä ikänsä veroja maksaneena kuuluisia tuki ilman mitään ehtoja.
Kyllä hävettää olla "hyvinvointi" Suomen kansalainen nykyään .
T:-47 mummi

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

http://www.hs.fi/kotimaa/a1416462506415

Voisiko ajatella esim. maatilayrittäjille maksettua eläintenhyvinvointi tukea siirtää Vanhusten hyvinvointueksi?
Tuotantoelukoiden hyvinvointihan pitäisi olla ilman tukea päivänselvä asia,koska tulot riippuu eläimien hyvästä hoidosta.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Rouvakerholaiset katselevatkin asioita omasta tornistaan.Vanhuksilla tarkoitetaan ns.tavallisia työntekijöitä,jotka ovat ikääntyneet,kun taas seniorit ovat näitä ministerien ynm.ikäihmisiä.Golfareita,kuntoilijoita,matkustelevat,taidenäyttelyissä käyvät jne.jne.

Vanhuksille kelpaa kotihoito,jossa kaksi dementoitunutta hoitaa toisiaan,pillerien pyöriessä lattioilla,ja senioreille ovat taas ne henkilökohtaiset palvelijansa.

Vanhukset joutuvat LAITOKSIIN,senorit taas pääsevät KULTA AJAN KOTEIHIN,eli näihin täyden palvelun hotelleihin,joiden kuukausitaksa on vain 5000-8000 euroa.

Ristiriita on melkoinen,kun lapset raijataan laitostettaviksi pakolla,ja vanhukset eivät pääse hoitoon,kun eivät enää muista edes nimeään.

Elikkä,rouvakerholaisten logiikka on:lapset laitostumaan,vanhukset kotiin kuolemaan.Tärkein tekijä on tietysti raha,lapsesta saa halvimmillaan laitoksessa 100 000 vuodessa,kun taas vanhuksesta ei.Senioreilla taas on millä mällätä,joten sitä myöten selvää.Ei pidä unohtaa että ulkolaiset konsernit ovat käyneet jo vuosia skapaa,niin lapsista,kuin ikääntyvistä.

Liiketoimintaan perustuva sos-ja terveydenhoito,on näyttänyt parhaat puolensa.Kun lapsista ja vanhuksista on alk.hinnat,ja paras tarjous voittaa..Verojahan ei suomeen tarvitse maksella.

Ulkomaille siis kohta,lapsia on jo viety.Oisko viro mitään?Afrikka?

SDP JA KOKOOMUS,parhaat toverit, KESKUSTAKIN sai RAY rahaa perhehoitoliitolleen,kun vanhusten perhehoitoa piti kehittää.Nyt kuitenkin SDP Huovinen on ajamassa sijaisperheille etuisuuksia ,keskustan tarpeisiin,lakiin,ja kokoomus pelaa pokeria vanhusten kotihoidolla.Taisi mennä RAY rahat kankkulan kaivoon.

Vanhuksilta viedään leipä, levite ja ruokajuoma - ”Ehkä kannattaisi miettiä, keneltä näitä palveluita karsitaan
”http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1424106121370.html?pos=crosspromo

Ammattiliitto Super: Vanhusten kotihoito on kriisissä
http://www.hs.fi/kotimaa/a1422327622451

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Noudattaako sdp KEPU,KOK tekemää hallitusohjelmaa tälle kaudelle?

Voiko 42 sdp kansanedustajaa määrätä kokoomus hallituksessa KOK,RKP,VIHR. edellis.hallituksessa tekemää hallitusohjelmaa?
Onko Valiokunnassa ,sekä asiantuntijat kaikki SDP:tä?
Tutustuppa Stvm asiantuntijatahoihihin ketkä myös vaikuttaa päätöksiin
Kela
Kunnat
EK
Perheyritykset
THL
Valvira
Terv.alan asiantuntijat
Stvm-valiokunta

Eduskunta/KansalaisInfo. Löydät oikeat asiat.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

kysyppä huostaanotto bisneksestä "Attendoilta" ja kepu/kok ministereiltä.
Kannattava bisnes.

Kysy myös miten "Ulkomaalaiset terveuspalveluiden tuottajat löytäneet kultakaivoksen ikääntyvän Suomen terveyshuollosta"!

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Suomen tilanne on todella järkyttävä. En ymmärrä miksi lapsia viedään väkisin huostaan? Pieni Erika tyttönen taas pistettiin kotiin, vaikka hän halusi jäädä huostaan? Aivan käsittämätöntä? Sinun kertomasi mukaan syynä tähän kehitykseen on bisnestahot. Rikollista puhaa!

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Laura Räty puhuu kokoomuslaisella suulla. "Mulle entistä enemmän fyrkkaa ja köyhät kyykkyyn sekä tosiköyhät syväkyykkyyn."

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

18.8.2012 IS
Keskustan Juha Sipilä ei kannata hoitajamitoitusta:

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ei usko, että hoitajamitoituksen kirjaaminen vanhuspalvelulakiin ratkaisisi itse asiaa.
– Laitoshoitoa tarvitaan, mutta asiantuntijakuulemisessa on käynyt ilmi, että henkilömitoitusta on käytännössä hyvin vaikea toteuttaa, Sipilä sanoo. Hän pelkää, että mitoituksessa unohtuvat keskustan tärkeinä pitämät omaishoitajat,
kotona tapahtuvan hoidon ja palveluasumisen tukeminen.

(Suomennettuna omaiset hoitaisi ilmaiseksi kuten nytkin ilman tukia)

20.05.2014 Ilkka
Hoitajamitoitus
- Luvattiin paljon, mutta väljää ja löperöä tuli. Hoitajamitoitusta ei lain valmistelussa kirjattu lakiin, sillä sen vastustajia löytyi muun muassa Kuntaliitosta. Ministeriön erityistyöryhmien viestit eivät nekään olleet tarpeeksi vaativia. Valmistelussa oli huipputason vanhusasiantuntijoita. Kuka kumma käänsi heidän päänsä hoitajamitoitusta vastaan.

4.7.2014 YLE
Vanhuspalvelulakia valmistellut muutti mielensä: Lakiin tarvitaan hoitajamitoitus

-Vanhuspalvelulain valmistelussa mukana ollut terveydenhuollon asiantuntija, emeritaprofessori Sirkka-Liisa Kivelä vaatii viime vuonna voimaan tulleeseen lakiin sitovaa hoitajamitoitusta.

– En ollut kovin innokas silloin, kun lakia laadittiin siihen, että sinne pistetään hoitajamitoitus. Minä olen muuttanut kannanottoni.

-Sinne on todella pistettävä henkilökuntamitoitus,
Kivelä sanoi Ylen aamu-tv:ssä perjantaina.

Käyttäjän JyrkiKaarttinen kuva
Jyrki Kaarttinen

Hei Erland,

tasan tarkkaan juuri noin kuin sanoit! Rätyä ja hänen hengenheimolaisiaan eivät köyhät tai tosiköyhät ja syrjäytyneet kiinnosta, koska heillä ei ole arvon mittaa ja vaihdon välinettä, siis suomeksi sanottuna rahaa!
Se on kyllä tullut hänen näkemyksistään hyvin selväksi!
Yhteiskunta, joka haluaa perustaa toimintansa kaikkien ihmisten ihmisarvon kunnioittamiseen ja arvostaa ihmistä itseisarvona, varallisuudesta riippumatta, ei hänen kaltaisiaan pyrkyreitä tarvitse!

Lumira Lumus

Kannattaa ymmärtää, että kysymys on puolueiden ja ministerien omista tarpeista ja heidän tarpeistaan on alunperinkin tullut tämä julma laitotamiskulttuuri, elämisen vapauden riisto siksi, että on puolueita ja ministereitä, polittiikkoja.
Seuraavaksi tulee kuntabyrokraattien rahastusoikeus omien tarpeiden tyydytyksen. Nyt puhutaan vain näiden pyrokraattipalvelujen toimijoiden jaksamisesta(niillä on rankkaa kerätä leipärahat ja kodit ihmisiltä ja sosialisoida kaikki omaan käyttöönsä) kaikki tuet menevät politiikoille ja byrokraateille heidän omiin sijoitustarpeisiin.
Tämä on sitä hyvinnoin jakamista köyhien kansalaisten varoista.Ymmärtäkää, että Huovinenkin haluaa kaikki rahat vanhuksilta ja lapsilta, kodeilta pouluepolittikan valtatarpeisiin.
Koska tulee se laki, että kaikki yksityiset tulot menevät suoraan puolueiden ja politiikkojen tileille?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Huovinen sattumalta oppositiossa -07 kun Vanhasen hallitus tilasi ensimmäisen hallitusohjelman USA konsulttifirmalta. -10 tilattiin tälle hallituskaudelle samoin. Yksityistäminen terv.palveluissa oli Mantara siinä ja EU:sa tehdyssä sopimuksessa.

Oletko trolli tietoinen mitkä tehtävät kuuluu Sosiaali ja terveysministerille? Mitkä taas PERUS PALVELU ministerille? Kumpi vastaa ministeriön rahoista?

Käsiparien takia se Guseninakin syötiin pois ,se kun ei sopinut kepu/kok Attendo suunnitelmiin. Ei sovi vieläkään Sipilälle eikä kokoomukselle.
Suosittelen lukemaan eduskunnan asiakirjoja.Ei tarvitse itse keksiä asioita.
Onko SDP 42 kansanedustajaa enemmän kuin kepu,kok,rkp,vihr. edustajat yhteensä jotka konsulttifirman opeilla lähti terv.palvel. suunnitlemaan ?
JO aloitetettuija -07-11,ei yksi sdp-ministeri kokoomushallituksessa päätä mistään .

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

JK. Myös kok "arvot" nuorisosiiven sivuilta löydät "Huovisen" yksityistämistä ,oikein
yksittyiskohtaisemmin ,miten SDP /vas pilaa hyvän bisneksen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

18.2.2010 YLE
Hallitus pestasi amerikkalaiskonsultin ideoimaan seuraavaa hallitusohjelmaa
Yksi maailman suurimmista kaupallisista konsulteista on värvätty avustamaan pääministerin esikuntaa seuraavan hallitusohjelman laatimisessa. Amerikkalainen McKinsey & Company
-on laatinut suunnitelmia muun muassa Suomen terveydenhuoltojärjestelmän
-ja kilpailupolitiikan uudistamisesta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kuka tätä maata oikein johtaa?

-Viime viikolla YLE uutisoi, että valtioneuvoston kanslia on pestannut amerikkalaisen konsulttiyhtiön McKinsey&Company ideoimaan Suomelle seuraavaa hallitusohjelmaa.

Pienellä googlauksella saa nimittäin selville, että nyt palkatulla konsulttifirmalla on ollut jo aikaisemmin vahvoja näkemyksiä Suomen menestystekijöistä. Vuonna 2007 se julkaisi raportin Suomen talous.

1.- Kansainvälisille yrityksille suunnatun markkinoinnin lisääminen

- Raportissa ehdotetaankin ihmisten ”totuttujen ajatusmallien” muuttamista siten, että he jatkossa suostuisivat
- opiskelemaan entistä nopeammin
- pysymään työelämässä yli 65-vuotiaaksi
- hankkimaan yksityisen eläkevakuutuksen
- maksamaan enemmän julkisten terveyspalvelujen käytöstä
- luopumaan lähipalveluista
- vaihtamaan paikkakuntaa ja alaa työelämän vaatimusten mukaan
- sopimaan työajoista ”joustavasti työnantajan ja omien tarpeiden mukaan”
- hakeutumaan yrittäjiksi

Paljon ikävää sitä porvarihallitukselta osattiinkin odottaa, mutta päätösten ulkoistaminen yksityiselle firmalle oli sentään yllätys.

Nyt vielä lisäksi Ruotsin ex-ministeri neuvoo kok pääministeriä talouden hoidossa?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #25

JK. Lipponen/Niinistö luotsasi omin neuvoin maan talouden kuntoon 1995-2003.
Kumpikaan ei jättänyt hallituskauttaan kesken ,kuten porvarit kepu,kok nyt teki.

Reijo Tossavainen

Tarvittaisiin yhtenäinen ja toimiva omaishoidontuki. Miksi hallitus ei ole saanut sitä juhlapuheita pidemmälle?

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Ministeri Rädyn kirjoitusta on näköjään arvioitu tähän mennessä 28 kertaa. Eräs kirjoittaja on urakoinut peräti 12 kirjoitusta. On todella surullista havaita, että hän löytää kaikkeen syylliseksi ainoastaan kaksi puoluetta. Olisiko mitenkään mahdollista katsoa peruutuspeiliin ja palauttaa mieleen, mitkä puolueet ovat istuneet hallituksissa vuosien 1987 - 2015 aikana.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

On. 1987-2015 on ollut porvarienemmistö eduskunta. josta kepun johtamana 12v .kok 8vuotta. sdp/kok 8v.

Oliko muuta?
THL kepu
Kela kepun 1956-2015

-91-95 kepun Stv ministeri
-95-99 kok Stv-ministeri

-07-11 kepun Stv-ministeri
-11-15 kok Stv-ministeri

Stvm-valiokun.pj -07-15 kepu

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kuten nyt SDP 42 vastaan kok,rkp,krst,vihr.
Miksi Suomi häviää aina lätkässä alivoimalla Ruotsile? Miksi vähemmistö häviää porvarienemmistölle? Noin yksinkertainen on vastaus tuohon.
Jos 10e takueläkeeseen kaatuu porvarienemmistön äänillä ,miten luulet muiden aloitusten käyvän jos se ei sovi porvareiden ennemmistölle?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kuten nyt SDP 42 vastaan kok,rkp,krst,vihr.
Miksi Suomi häviää aina lätkässä alivoimalla Ruotsile? Miksi vähemmistö häviää porvarienemmistölle? Noin yksinkertainen on vastaus tuohon.
Jos 10e takueläkeeseen kaatuu porvarienemmistön äänillä ,miten luulet muiden aloitusten käyvän jos se ei sovi porvareiden ennemmistölle?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kuten nyt SDP 42 vastaan kok,rkp,krst,vihr.
Miksi Suomi häviää aina lätkässä alivoimalla Ruotsile? Miksi vähemmistö häviää porvarienemmistölle? Noin yksinkertainen on vastaus tuohon.
Jos 10e takueläkeeseen kaatuu porvarienemmistön äänillä ,miten luulet muiden aloitusten käyvän jos se ei sovi porvareiden ennemmistölle?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kuten nyt SDP 42 vastaan kok,rkp,krst,vihr.
Miksi Suomi häviää aina lätkässä alivoimalla Ruotsile? Miksi vähemmistö häviää porvarienemmistölle? Noin yksinkertainen on vastaus tuohon.
Jos 10e takueläkeeseen kaatuu porvarienemmistön äänillä ,miten luulet muiden aloitusten käyvän jos se ei sovi porvareiden ennemmistölle?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kuten nyt SDP 42 vastaan kok,rkp,krst,vihr.
Miksi Suomi häviää aina lätkässä alivoimalla Ruotsile? Miksi vähemmistö häviää porvarienemmistölle? Noin yksinkertainen on vastaus tuohon.
Jos 10e takueläkeeseen kaatuu porvarienemmistön äänillä ,miten luulet muiden aloitusten käyvän jos se ei sovi porvareiden ennemmistölle?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kuten nyt SDP 42 vastaan kok,rkp,krst,vihr.
Miksi Suomi häviää aina lätkässä alivoimalla Ruotsile? Miksi vähemmistö häviää porvarienemmistölle? Noin yksinkertainen on vastaus tuohon.
Jos 10e takueläkeeseen kaatuu porvarienemmistön äänillä ,miten luulet muiden aloitusten käyvän jos se ei sovi porvareiden ennemmistölle?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kuten nyt SDP 42 vastaan kok,rkp,krst,vihr.
Miksi Suomi häviää aina lätkässä alivoimalla Ruotsile? Miksi vähemmistö häviää porvarienemmistölle? Noin yksinkertainen on vastaus tuohon.
Jos 10e takueläkeeseen kaatuu porvarienemmistön äänillä ,miten luulet muiden aloitusten käyvän jos se ei sovi porvareiden ennemmistölle?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kuten nyt SDP 42 vastaan kok,rkp,krst,vihr.
Miksi Suomi häviää aina lätkässä alivoimalla Ruotsile? Miksi vähemmistö häviää porvarienemmistölle? Noin yksinkertainen on vastaus tuohon.
Jos 10e takueläkeeseen kaatuu porvarienemmistön äänillä ,miten luulet muiden aloitusten käyvän jos se ei sovi porvareiden ennemmistölle?

Eli Sitä saa mitä on tilannut -87-91-03-07-11 Ja olla tyytyväinen koska gallupit näyttää että sama tulee jatkumaan -15-19.

Käyttäjän anttiolavisalonen kuva
Anttiolavi Salonen

Kotihoito on nykyisellään pelkkää kotihoitobisnestä. En ihmettele, että Kokoomus ajaa tällaista, mutta...eikö tätä voisi jollain tapaa ikäänkuin edes vähän "vähemmän" ilakoida. Ei se, että ihmiset pakkohoidetaan kotona loppuun ole hyvän hoidon merkki.

Käyttäjän MariHeimala kuva
Mari Heimala

Ei se ole kotihoitoa. Se on KOTIHEITTEILLEJÄTTÖ.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner
Käyttäjän AnneliKoivunen kuva
Anneli Koivunen

Jos et laura tiedä miten se vanhustenhoito oikeasti kulkee, niin käyppä opiskelemassa täältä.
https://www.facebook.com/groups/332047040337305/33...

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Vain kakon päähän sopii esitetty vastakkainasettelu: Maassamme on tällä hetkellä enemmän rahaa kuin MILLOINKAAN koko historian aikana aikaisemmin.

Silti rahaa puuttuu sekä laitoshoidosta että kotihoidosta. Kakon ratkaisu: pallotellaan rahoja kyseisten välillä, mutta lisää ei anneta! Kuolkoot, eivät meidän jengin vanhukset tukia tarvitse, loiset vain.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Ja silti tulee valituksi.

Onko silloin vika RÄdyssä vai Rädyn äänestäjissä?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Niinhän se on. Mutta kai "kansa" on tyytyväinen kansanedustajiinsa .Istuuhan siellä useampikin politikko jo Kekkosen ajoilta.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #52

Miten niin "Kekkosen ajoilta"???

Onko Kekkonen lähtenyt jonnekin? Onko sille sattunut jotain????

Jukka Mäkinen

No joo, onneksi joku järkevämpi siivosi pois tuon kommenttini.
Vika on tietenkin äänestäjissä jos jotain poliitikkoa äänestävät.

Käyttäjän Kaija-LiisaNissinen kuva
Kaija-Liisa Nissinen

Minulla on hyviä kokemuksia äitini laitoshoidosta. Mutta sehän tapahtuikin ennen tätä lamaa. Luulin, että äitini ei eläisi laitoksessa pitkään, mutta toisin kävi. Laitoksessa äitini eleli vielä 8-vuotta ja pysyi pirteänä, kun hoitajat hoivasivat ja naapuriasukit pitivät seuraa. Ei tarvinnut olla yksin!

Ja pihamaa penkkeineen oli ihan ikkunan alla. Sinne saattoi kävellä oman pyörätuolin kanssa noin vain. Sitäpaitsi hoitajien kanssa lähdettiin joskus retkelle, käytiin jopa Kaivopuistossa asti. Kuvien mukaan vanhusten naamat loistivat kilpaa auringon kanssa.

Eli kyllä laitoshoito kotihoidon voittaa, kun on kyse tarpeeksi vanhasta vanhuksesta. Mutta hoito vaatii ammattitaitoa, ei ainakaan lähes yhtä vanhaa omaishoitajaa kotona tai kotihoitajaa, joka jättää viiden minuutin hoitokerran jälkeen vanhuksen kotiinsa yöksi yksin. Suorastaan epäinhimillistä, mutta koska Suomessa vanhoja ihmisiä olisi arvostettu? Joko olisi aika?

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Kalkelalle lämpimät kiitokset erittäin perinpohjaisista yhdeksästä vastauskirjoituksesta. Tosin niissä kaikissa oli samat "faktat". Olisitte vaihtanut niiden järjestystä niin tyhmemmältä olisi jäänyt ehkä huomaamatta sisältöjen toisto. Kyllä minulle yksikin olisi riittänyt, mutta oikean aatteen puolesta on urakoitava rajusti, varsinkin näin lähestyvien vaalien alla.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kiitos,kiitos. En kyllä ota kunniaa itselleni jos lehden tekniikka petti ja kommentti tuli useampaan kertaan. Sitä kun en voi säädellä kotoani käsin.

Aatetta minulla ei ole ollut -68 lähtien kun äänioikeuden sain 21v. Yksikään puolue ei aivopese minua. Riittää kun seuraa eri tiedotusvälineiden ja eduskunnan sivun kautta mitä kukin puolue tekee.
Politikon puheet mediassa on helppo varmistaa eduskunnan asiakirjoista ,paljonko niihin on lyöty Lapinlisää ja vaalipropakandaa. Teot kulisseissa kun saattaa olla aivan päinvastoin .

Ja jos löydät yhdenkin rehellisen juristin tai poltikon niin laitatko nimen tänne jotta minäkin 68v vihdoinkin näkisen senkin ihmeen.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Miten Ruotsi on hoitanut vanhustyön? Voisiko vakuutusyhtiö antaa hyviä neuvoja hoidon järjestämisestä? Vakuutusyhtiön Omasairaala on ilmeisesti onnistunut hyvin työssään. Potilaat ovat tyytyväisiä ja hoito on ollut jopa edullista.

Julkinen sektori ei ole osannut organisoida työtä oikein. Ja yksityinen puoli taas rahastaa vanhuksia. Tavallisella vanhuksella ei ole tähän varaa. Vain varakkaat voivat ostaa yksityistä palveluasumista. Ainoa toivomme on, että julkinen sektori hakee hyviä käytäntöjä Ruotsista? Vakuutusyhtiön sairaalalta (hallinto karsittu minimiin)?

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Helsingin Sanomien milelipidesivulla Mirja Arajärvi kirjoittaa seuraavasti:

Missä on vanhuksen koti?
Mirja Arajärvi

Hel­sin­gin Sa­no­mis­sa (Sun­nun­tai 15. 2.) oli an­sio­kas jut­tu van­hus­ten ko­ti­hoi­don on­gel­mis­ta. Huo­no­kun­tois­ten van­hus­ten hoi­toa on vii­me vuo­si­na siir­ret­ty lai­tok­sis­ta ja pal­ve­lu­ta­lois­ta van­hus­ten ko­tei­hin. Väi­te­tään, et­tä van­huk­set it­se ha­lua­vat näin.

Pi­tää­kö tä­mä paik­kan­sa, ja mi­ten si­tä on mi­tat­tu? On­ko van­huk­sel­le tär­keä juu­ri ny­kyi­nen ko­ti vai­ko ko­din­omai­nen asu­mi­nen yli­pää­tään?

Hel­sin­gis­sä on jat­ku­vat jo­not ym­pä­ri­vuo­ro­kau­ti­seen pal­ve­lua­su­mi­seen. Erit­täin huo­no­kun­tois­ten van­hus­ten ha­ke­muk­sia jou­du­taan hyl­kää­mään, kos­ka paik­ko­ja ei rii­tä. Sa­mal­la yk­si­tyi­set pal­ve­lu­ta­lot te­ke­vät hy­vää bis­nes­tä. Ne van­huk­set, joil­la on sii­hen va­raa, ha­keu­tu­vat pal­ve­lu­ta­loon, kun voi­mat eh­ty­vät.

Ko­ti­hoi­toa pe­rus­tel­laan sääs­töil­lä. En voi ym­mär­tää, mi­ten voi ol­la edul­lis­ta, et­tä hoi­ta­jan työ­ajas­ta suu­ri osa ku­luu pai­kas­ta toi­seen siir­ty­mi­seen. Suu­ri osa vä­hä­tu­loi­sis­ta van­huk­sis­ta asuu vuok­ral­la. Jos van­hus siir­tyy pal­ve­lu­ta­loon, hä­nen asun­ton­sa saa­daan uu­den vuok­ra­lai­sen käyt­töön. Omis­tus­asun­to­jen tyh­jil­lään pi­tä­mis­tä tu­li­si ve­rot­taa sen ver­ran, et­tä nä­mä­kin asun­not saa­daan asu­mis­käyt­töön. Kaik­ki hyö­tyi­si­vät.

Eräs nä­kö­koh­ta on tur­val­li­suus. Saa­ko yk­sin asu­va van­hus no­peas­ti apua, jos hän kaa­tuu tai sai­raus­koh­taus is­kee? Avun saan­nin no­peus voi ol­la rat­kai­se­vaa toi­pu­mi­sen kan­nal­ta esi­mer­kik­si ai­voin­fark­teis­sa.

Pa­ras rat­kai­su oli­si, jos van­hus voi­si siir­tyä pal­ve­lu­asu­mi­seen jo sii­nä vai­hees­sa, kun hä­nel­lä on vie­lä jäl­jel­lä toi­min­ta­ky­kyä. Oman "ko­din" toi­met, har­ras­tuk­set ja ul­koi­le­mi­nen voi­tai­siin jär­jes­tää tur­val­li­ses­ti, mi­kä yl­lä­pi­täi­si van­huk­sen kun­toa ja myö­hen­täi­si ras­kaan hoi­don tar­vet­ta. Tä­mä oli­si in­hi­mil­li­ses­ti ja ta­lou­del­li­ses­ti kes­tä­vä rat­kai­su.

Mir­ja Ara­jär­vi
Hel­sin­ki

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Minä tahdon päästä kodinomaiseen hoitokotiin kun voimani ehtyvät. Me suuret ikäluokat saamme pelätä tulevaa heitteillejättöä :( Voihan se hoitokoti sijaita vaikkapa Espanjan Aurinkorannikolla, jos hoito siellä halvempaa. Siellä asuu valmiiksi jo paljon suomalaisia.

Minut ei tarvitse kuskata takaisin Suomeen haudattavaksi! Polttohautaus ja tuhkat mereen :)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Marja-Liisa Kalkela kirjoittaa:

"On. 1987-2015 on ollut porvarienemmistö eduskunta. josta kepun johtamana 12v .kok 8vuotta. sdp/kok 8v.

Oliko muuta?
THL kepu
Kela kepun 1956-2015

-91-95 kepun Stv ministeri
-95-99 kok Stv-ministeri

-07-11 kepun Stv-ministeri
-11-15 kok Stv-ministeri

Stvm-valiokun.pj -07-15 kepu"

Eli kaikki suuret puolueet ovat olleet hallitusvastuussa 1987 - 2015
THL,n ja Kelan johdossa Suomen Keskusta.

Ei kannata mennä tälle syyttelylinjalle, tehty mitä tehty. Nyt meidän pitää kuitenkin ajatella asiakkaita ja potilaita ja miten palvelemme heitä mahdollisimman hyvin tulevaisuudessa.

Emme saa antaa huonon julkisen organisaation pilata mahdollisuuksiamme antaa hyvää hoitoa. Emme myöskään saa antaa yksityisten palveluntarjojien rahastaa mielin määrin vanhuksiamme ja lapsiamme.

Julkisten organisaatioiden tulee terästäytyä ja hakea oppia. Hyviä käytäntöjä on jo olemassa. Niihin täytyy vain tarttua.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

"Julkisten organisaatioiden tulee terästäytyä ja hakea oppia. Hyviä käytäntöjä on jo olemassa. Niihin täytyy vain tarttua."

Jos kuntien valtionosuuksia leikattiin rajusti -93-94 ja niitä on systemaattisesti vähennetty siitä asti .Tarkoituksella ajaa palvelut alas jotta kansa alkaisi käyttää yksityisiä palveluja ja ottamaan vakuutuksia itselleen . Niin eikö toteutettu suunnitelma ole nyt onnistunut?
Markkinatalous/yksityistäminen.

Käyttäjän kaarlo1erjala2 kuva
Kaarlo Erjala

On ymmärtämätöntä julistaa, että kotihoito on heitteillejättöä. Puolisoni pitkäaikaisena omaishoitajana ja edunvalvontavaltuutettuna olen ollut hyvin kiitollinen yksityisyrittäjilta tilaamastani kuntani hyväksymästä kotiavusta, jossa ei ole mitään valittamista. Olen katsonut, että omaishoitajan lakisääteisiin vapaapäiviini saan näin mielekkäimmän käyttömahdolisuuden. Tosin "vapaapäiväni" ovat vain muutaman tunnin vapaita kerrallan, mutta riittävät tehokkaaseen ulkoliikuntaan. En ole siis valinnut edes vapaapäivikseni kunnallista laitoshoitoa, koska se ei tunnu meistä pian 74-vuotiaista eläkeläisistä mielekkäältä. Toisaalta en nykyisessä tilanteessani pidä esim. ulkomaanmatkoille lähtöä nykyisessä tilanteessa ollenkaan tarpeellisena.
Tulomme eivät ole mitenkään ruhtinaalliset. Oma nettoeläkkeeni ylittää tosin 2000 euroa kuukaudessa, mutta puolisoni kansaneläke ja takuueläke jäävät yhteensä 700 euroon/kk. Omaishoidettavan kunnon perusteella saan kuitenkin kunnalta nettona 250 euroa omaishoitajapalkkiota ja vapaapäiviä varten 195 euroa palveluseteleitä kuukaudessa. Nämä menevät luonnollisesti kokonaan tilaamaani kotihoitoapuun ja osan maksamme eläketuloilla. Toistaiseksi tulisimme toimeen ilman omaishoitajana saamaani "sosiaalitukeakin". Omakohtaisesti katson myös ihan järkeväksi omaishoitajan tuen verottamisen. Omaishoitajan tuki sopisi lisäksi mielestäni yhteiskunnassa tarvehankinnan piiriin sopiviin menoihin, sillä se on toisille tarpeellisempi kuin toisille. Vai osataanko nykyisessä taloustilanteessakin tehdä vain uusia menoautomaatteja eikä tehdä järkeviä säästöjä ? Uhraukset yhteisen etumme puolesta ovat mahdollisia, kun saamme viisaita päättäjiä.

Käyttäjän MariHeimala kuva
Mari Heimala

Jos dementoitunut ihminen jätetään asumaan yksin, se on nimenomaan HEITTEILLEJÄTTÖÄ. Asioista on jo aika puhua niiden oikeilla nimillä.

Sinä olet omaishoitaja, sinun omaisesi ei siis asu yksin.

Käyttäjän kaarlo1erjala2 kuva
Kaarlo Erjala

Kiitos huomiosta. Kuntien kotihoidossa pystyttäisiin mielestäni kuitenkin paljon enemmän käyttämään aikaa huonokuntoisten yksinäisten hoitoon, jos yhä useammat hoidettavat käyttäisivät tai hoidettavien omaiset suosittelisivat heitä käyttämään kunnallisten palvelujen sijaan yksityisiä kotihoidon palveluntarjoajia. Aina se ei ainakaan ole rahasta kiinni.

Käyttäjän MariHeimala kuva
Mari Heimala

Kaikki kunnat joiden sosiaalitoimien kanssa olen ollut tekemisissä (3 kpl) keräävät ja jakavat jopa listoja asiakkailleen yksityisistä palveluntarjoajista. Tämä johtaa tietysti siihen, että yksityistä käyttävät ne, joilla on varaa ja muut jäävät kunnan palvelujen pariin, jotka nekään eivät ole mitään halpoja. Sosiaalitoimesta sanotaan, että pitää ostaa yksityisiä palveluja. Jos tähän ei ole varaan, niin voi-voi. Vasta tinkaamalla voi saada omaisensa kunnan palvelujen piiriin.

Toimituksen poiminnat