Laura Räty Lääkäri, äiti, sosiaali- ja terveysministeri

Lapset eskariin jo 5-vuotiaina

Otsikko tämän päivän Hesarista: Päättäjät pohtivat taas vegaaniruoan tarjoamista Helsingin päiväkodeissa – hinta 1000 euroa lasta kohden vuodessa. Lue juttu kokonaisuudessaan täältä: http://www.hs.fi/kaupunki/a1428031041107

Rakkaat helsinkiläiset päättäjät, tässä yhteiskunnassa ja varhaiskasvatuksessa on kovin paljon muutakin mietittävää kuin se, tarjotaanko päiväkodeissa vegaaniruokaa vai ei.

Lasten päivähoito on yksi suomalaisista peruspalveluista. Olemme tilanteessa, jossa rahamme eivät meinaa riittää kaikkeen siihen, jota olemme tottuneet yhteiskunnalta saamaan. Tämän rakkaan maamme tulevaisuutta ja rakenteita on nyt todellakin pysähdyttävä miettimään vakavasti.

Minulle hyvinvointiyhteiskunnan pelastaminen on sydämen asia. Kuulun siihen sukupolveen, johon moni muukin suomalainen päättäjä kuuluu. Meille hyvinvointivaltion lapsille on aina ollut peruskoulu, päiväkoti, neuvola ja kirjasto. Olisi typeryyttä ajatella, että yhteiskunnan kehittäminen tässä tilanteessa on sitä, että mietitään, tarjoillaanko päiväkodeissa vegaaniruokaa vai ei. Olkaamme onnellisia siitä, että päiväkodeissamme ja kouluissa tarjoillaan lapsille maksutonta ruokaa. Jos jotain ylimääräisiä resursseja palveluihin on laitettavissa, sijoitettakoon ne parhaalla mahdollisella tavalla palvelun laatuun ja sisältöön.

Lasten päivähoito koostuu tällä hetkellä varhaiskasvatuksesta ja päivähoidosta. Varhaiskasvatuksesta vastaavat korkeasti koulutetut lastentarhanopettajat. Itse ajattelen, että varhaiskasvatus kuuluu oleellisesti suomalaiseen koulutuspolkuun ja siksi onkin hyvä, että opetuksen rooli päivähoidossa on jatkuvasti korostunut.

Suomi on pudonnut PISA-tulosten kärjestä. Vientimme ei vedä, eikä uusia suomalaisia innovaatioita synny riittävästi maailmanvalloitukseen. Sivistyksemme siemenet kylvetään varhaiskasvatuksessa. Nyt on aika kääntää katseet varhaisiin vuosiin ja miettiä, miten suomalaisen sivistyksen tasoa voidaan parantaa.

Suomalaiset lapset menevät kouluun paljon myöhemmin kuin lapset monissa muissa maissa. En kannata kouluunmenon aikaistamista, mutta varhaiskasvatuksen vahvistamista päivähoidossa kylläkin. Lähes kaikki kuusivuotiaat osallistuvat nyt esiopetukseen eli esikouluun. Esiopetus on puolipäiväistä. Esiopetuksen aloittaminen jo viisivuotiaana olisi hyvä tavoite uudelle hallitukselle. Esiopetuksen aikaistaminen tukisi suomalaislasten oppimista ja sitä kautta nostaisi suomalaisen sivistyksen uudelleen kukoistukseensa. Ehkäpä tässä olisi myös helsinkiläispäättäjille hiukan enemmän ajattelemisen aihetta, kuin vegaaniruuassa.

On päivähoidossa toki muutakin uudistamisen tarvetta, kuin opetuksen korostaminen. Päiväkoti muodostaa perheille ja lapsille merkittävän yhteisön. Ainakin minulle ja perheelleni on ollut tärkeää tutustua muihin samalla alueella asuviin perheisiin. On hienoa kun lasten päiväkotikavereiden vanhemmista on tullut ystäviä myös meille aikuisille. Arjessa monet asiat ovat vaivattomia, kiitos päiväkotiystävien. Yhdessä voimme sopia lasten viemisistä, tuomisista ja leikkimisistä. Paljon on keskustelua myös lasten kasvatuksesta ja erilaisista perheiden pulmatilanteista.

Päiväkoti voi toimia hyvänä yhteisönä samassa elämäntilanteessa oleville perheille. Vanhempainyhdistysten toiminta on hyvä tapa liittää yhteen perheitä ja arkea niin päiväkodissa kuin kotonakin. Minusta pitäisi pohtia sitä, miten päiväkotien vanhempainyhdistysten toimintaa voitaisiin nykyistä paremmin hyödyntää ja miten päiväkodit voisivat vaikkapa arjessaan käyttää perheiden verkostosta löytyvää voimaa. Yhdessä järjestetyt laskiaisriehat, kirpputorit, lastenkonsertit ja vaikkapa uhmaiästä kertovat luennotkin tukevat lasten kasvua sekä kotona että päiväkodissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Olen itse työskennellyt päiväkodissa. Älä aikaista esiopetusta, vaan anna kunnolliset resurssit muuten hoitaa lapsia. Olen omin silmin nähnyt, että jos puitteet ovat kunnossa, ja päiväkodissa motivoitunut henkilökunta, lapset pääsevät kunnolla kehittymään ilman niitä opetussuunnitelmiakin.

Olen pari kertaa ollut päiväkodissa duunissa, kun olosuhteiden pakosta ollaan menty laittomaan tilaan. Lapsia on ollut liikaa henkilökuntaan nähden. Tällöin ei voida puhua enää päivähoidosta. Kyse on lapsinarikasta.

Syynä tilanteeseen on ollut pula rahasta ja sijaisista. Älä sälytä päiväkodeille enempää vastuuta ennenkuin varmistat, että resurssit riittävät edes nykyisten velvoitteiden hoitamiseen.

Käyttäjän MarkoHeikkuri kuva
Marko Heikkuri

Ehdottomasti samaa mieltä, sillä tyttäreni päiväkodissa on sama tilanne. Vaatelokerot loppuivat kesken ja nyt on ylimääräisille lapsille järjestetty pieniä koukkuja seiniin, jotta saa tavaransa johonkin.
pienemmille tavaroille on laatikko lattialla. Milloinkas olet Laura tehnyt kenttätyötä ja oikeasti käynyt pienemmän paikkakunnan päiväkodissa tarkastuskäynnillä?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Olisi typeryyttä ajatella, että yhteiskunnan kehittäminen tässä tilanteessa on sitä, että mietitään, tarjoillaanko päiväkodeissa vegaaniruokaa vai ei. Olkaamme onnellisia siitä, että päiväkodeissamme ja kouluissa tarjoillaan lapsille maksutonta ruokaa."

Hyvä blogi. Ajattelin aivan samaa Hesaria lukiessani, sillä joku kohtuus sentään pitäisi yksilöllisissä vaatimuksissakin olla. Näitä vegaaniruokaa syöviä lapsia ei taida olla kovinkaan montaa ja tähän saakka vanhemmat ovat tuoneet lapsilleen tarhaan omat eväät mukaan, jos asian oikein tulkitsin. Se on hyvä niin - ei voi kaikkea ylimääräistä odottaa yhteiskunnan taholta. Se olisi loputon suo.

Käyttäjän AnneSoimajrvi kuva
Anne Soimajärvi

Millaista sisältöä ajattelet viisivuotaille lapsille esiopetukseen?
Millä tavoin heidän pitäisi oppia ja kasvaa tuossa iässä nykyistä enemmän/paremmin?
Mitä muuttaisit lasten päivistä ja niiden kulusta?
Kiinnostaa kuulla tästä asiasta ajatuksiasi lisää, Laura Räty.
Mikä olisi näkemyksesi tai visiosi varhaiskasvatuksen opetuksellisemmasta roolista?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Tietysti ihmetyttää,jopa tavan meikäläistä,ettei ole havaintoon tullut ollenkaan se,että hallitus on päättänyt aikaistaa ruotsinkielenopetusta.Tämä ala-arvoinen varhainen puuttuminen ,kun ei koske kuin ns.tavallisia perheitä,ja näiden kerholaisten huostabisnes jeesaajien bisnesajattelua.

Meinaatko vieläkin,että suhteet,tahi tuttavapiirisi ei vaikuta miten sinuun,tai perheeseesi suhtaudutaan?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Nyt taisi sos-ja terveysministeri ylittää kyllä huumorirajan??Kun me mamma kerholaiset ,kuten kokoomuslaisen YLE toimittaja rouvakin ,lasta nimittelevät lausunnot.

Hei katsokaa,Suomalaiset,näin me kirppiksillä vaihdetaan tavaraa keskenämme.

Miten ajattelit palauttaa es.ns.lastensuojelun ,huostabisneksen sijaan,perheitä palvelevaksi toiminnoksi?

Kaikkien päiväkoti ynm.kun ei mene kuten siellä yksityisessä jne.palveluissa.Joko alle 2000 tienaavat ovat tulleet kartalle,siis että heitäkin on Suomessa??

Käyttäjän MarkoHeikkuri kuva
Marko Heikkuri

On kyllä hyvä kysymys ja haluan itsekkin kuulla tähän vastauksen. Käsittääkseni lapsien huostaanotoista on kunta ja huostaanottaja saanut korotettua huostaanotto indeksiä, joka käsittääkseni on nyt poistumassa, kun rouvat tuolla isossa talossa huomasivat sen lisäävän aiheetonta huostaanottoa. Mutta mielenkiinnolla jään odottamaan vastausta.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Laura Räty, ehdotuksesi on täysin järjetön. Alan ammattilaisena ja pitkän uran omaavana, lasten puolestapuhujana voin kertoa sinulle, että päivähoito on kriisissä ja ratkaisuja haetaan jatkuvasti vääristä paikoista. Kuten esiopetuksen eriyttäminen tapahtuvaksi tiettyyn kellonaikaan tai sen muuttaminen pakolliseksi.

Löydät paljon pohtimisen aihetta minun kirjoituksistani tästä aiheesta. Täältä puheenvuoron sivuilta. Tutustu niin ymmärrät paremmin missä oikeasti mennään.

Vaarallisia ajatuksia ja heittoja pitäisi välttää. Varsinkin jos ei tiedä tai kokonaiskuvaa ei ole.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Loistava avaus kakolta. "Hyvinvointyhteiskunta lähellä sydäntä"!

Miten ajattelit järjestää tuon uuden hyvinvointipalvelun, eskari 5-vuotiaille, rahoituksen?

Suurituloisten veronkirityksellä? Yirtystukien leikkaamisella?

Miten?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Itse näkisin 5-vuotiaiden aikaisemman esikouluopetuksen enemmänkin johdatuksena oikeaan esikouluun. Se olisi ehkä vain tunnin kestävä leikkimuotoinen ohjattu toiminta, jossa harjoiteltaisiin vain kivoja asioita... Ensimmäisenä mieleeni tuli vaatimatonta tietokoneen käsittelyä (mikä huuto tästäkin ehdotuksesta mahdollisesti tulee - kallista ja turhaa touhua?)

Jos ajattelen omia lapsenlapsiani, niin kiinnostus tietokoneen-ja älypuhelinten pieniin tehtäviin ja peleihin alkoi jo hyvin varhain. En kehtaa edes sanoa kuinka varhain:) Itse he hakivat erehdysten kautta yksinkertaisten pelien ohjeet ja onnistumisen ilo oli silmin nähtävää, kun se aikaa myöten onnistui.

Eihän tietenkään tarvitsisi olla jokaisella omaa kännyä ym. vaan yksikin iso harjoituskone riittäisi ryhmää kohden. Lapset ovat innokkaita oppimaan uutta, kunhan vain ei ole onnistumisen-ja kilpailun painetta yhtään mukana. Osallistuminenkin olisi täysin vapaaehtoista.

Tiedän myös lapsia, joiden itsetunto on painettu esikoulussa niin alas etteivät luota itseensä yhtään. Siinä on lasten opettajilla suuri vastuu, miten helposti saadaan kouluun alisuorittajia. Lasten kehitystasot ovat tuossa iässä niin kovin erilaiset. Sanotaanhan, että Einsteinkin oppi puhumaan vasta 4-vuotiaana.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Rädyn ehdotuksella ei ole sisältöä, merkitystä tai suuremmin tarkoitustakaan, paitsi ääntekalastelu, jos hän ei pysty kertomaan, miten se rahoitetaan.

Joten, odottelen Rädyn vastausta. Jatketaan vasta sitten siitä, mitä käytännössä eskarissa tehdään.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Lähes kaikissa päivähoitoyksiköissä toimii Viskarit. Eli käytännössä koulu alkaa jo siellä.

Pahoittelut toistosta, mutta:

Lisää tästä Puheenvuorossani"Varhaiskasvatusta 24/7"

Suosittelen myös Laura Räty sinulle!

Lisäksi toivoisin kommentteja tähän keskusteluketjuun, se kertoisi siitä että seisot sanojesi takana. Nyt vaikuttaa siltä, että heitit ilmaan jotain, jolla kalastelet Akavalaisten ääniä.

Käyttäjän kangaro kuva
Ros-Britt Kangas

Arvoisa ministeri Räty. Taidat kuulua siihen sukupolveen, jolla on vaikeuksia muistaa että teitäkin ennen oli elämää Suomessa, sekä sitä että ennen teitä oli sukupolvi joka oli kasvatukseltaan niinkin sivistynyt että ymmärsi että heikommista on pidettävä huolta, kaikille on annettava mahdollisuuksia, ja vaikeusten varalle on rakennettava kestävää turvaverkkoa.
Tämä oli se sukupolvi joka sen takia rakensi teille hyvinvointiyhteiskunnan kaikkineen palveluineen, juuri sitä hyvinvointiyhteiskuntaa, jonka te -tämä kaikesta nauttinut sukupolvi- vauhdilla rapautatte. Eikä tuo sukupolvi saanut sivistystään aikaisesta eskarista, eikä päiväkodin ohjauksessa, vaan oppi sen elämästä jossa heille oli tilaa, perheen loimassa, missä sai oppia elämän peruslakeja ja kehittää itseänsä. Aikoinaan tuli koulu, tuli tieto, tuli osaamista. Pohja rakennettiin ennen sitä. Sivistyksen pohja.

Käyttäjän AnneSoimajrvi kuva
Anne Soimajärvi

Eipä Laura Räty tietenkään keskustele asiasta bloginsa lukijoiden kanssa. Se olisi kai liian kiperää?

Aiempiin kysymyksiini olisin mielelläni kuullut hänen vastauksensa.

Itse olen blogista ja asiasta samaa mieltä kommentoijien 1, 8 ja 10 kanssa. Olen päivähoidon ammattilainen, äiti ja lasta ajatteleva kansalainen.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Paitsi että Räty ei mainitse ehdotuksensa rahoittamisesta sanallakaan, hänen vilpittömyytensä tasoa osoittaa, ettei hän ole ministeriaikanaan moista ehdottanut, vaikka aikaa olisi ollut runsaasti. Lain säätäminen kestää Suomessa minimissään 3 päivää.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Tämä ennen oppivelvollisuutta -vaihe on todella sellaista luppoaikaa ihmisen elämässä, että sen voi käyttää tehokkaamminkin. Kuitenkin kun meidän on muistettava kustannusneutraalius päätöksissä, niin esittäisin varusmies-/nais -palveluksen suorittamista tässä vaiheessa... ainakin pojilla motivaatio ei olisi hakusessa ;)

Mika Rantanen

Laura, antaisit lasten olla lapsia mahdollisimman pitkään.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Nimenomaan! Lapsuus on lyhentynyt ja varhaiskasvatuksen pääpainotuksen tulee tukea lapsuuden tärkeintä kehitystehtävää, joka on sosiaaliset taidot.(vrt.mm. Kehityspsykologia, elämänkaariajattelu) Ei esim. lukemisen alkeiden opettelu, jonka herkkyyskausi osuu itseasiassa sopivasti 7-8 vuoden ikään.

Huolestuttavaa painostusta täysin väärään suuntaan ja ministeriltä. Kuinka paljon Laura Räty olet ollut yhteydessä esim. Suomen lastenhoitoalan liittoon? Infoa löytyy, sitten voi heitellä ideoita, kun tietää mistä puhuu.

Käyttäjän AirZero kuva
Eetu Rantakangas

"Suomalaiset lapset menevät kouluun paljon myöhemmin kuin lapset monissa muissa maissa."

"Suomi on pudonnut PISA-tulosten kärjestä."

Olemme edelleen kuitenkin hyvin lähellä Pisa-kärkeä. Olimme myös kärjessä lyhyistä koulupäivistä huolimatta. Lasten kouluttamisen tehokkuus ei siis ole suoraan verrannollinen siihen käytettyyn määrään aikaa. Verrattuna maihin, joissa lapset opiskelevat Suomea enemmän pärjäämme loistavasti. Silti ehdotat ratkaisuna heikentyneeseen Pisa-menestykseen koulutusuran pidentämistä? Ei näin.

Käyttäjän iivarilappalainen kuva
Iivari Lappalainen

Itseäni mietityttää tuo "lyhyistä päivistä huolimatta" - näkisin paremminkin että siitä syystä ollaan hyviä: Laadukasta koulutusta päiviä venyttämättä. Väsyneenä ei opita.

Anja Helin

Laura,
Avauksesi aloitus siitä, että on paljon muutakin mietittävää, kuin se tarjotaanko päiväkodeissa vegaaniruokaa vai ei, on melko ontuva kirjoituksesi muuhun sisältöön.
Oletan, että kirjoitit puheenvuorosi tarkoituksellisesti provosoiden.
Tämän rakkaan maamme tulevaisuutta voidaan rakentaa vain oikeistolaisella politiikalla. Jotenkin saan sinusta sellaisen kuvan, että sinä et ole oikeistolainen.

Aliarvioitko päivähoidon henkilöstöä? Tarkoitatko, että siellä on jotenkin epäpätevämpää henkilöstöä kun varhaiskasvatuksen puolella? Tavoitteesi on nostaa PISA-tuloksia?

Miksi emme paranna tilannetta päivähoidon osalta? Miksi päivähoidon arvokkuus on laskettu alas?
Miksi päivähoidon työntekijöillä ei ole tarvittavaa kolutusta opetustyöstä? Lapsethan oppivat eniten ensimmäisen kolmen elinvuotensa aikana. Miksi tähän asiaan ei voisi satsata? Esimerkiksi kaksikielisyys lapselle kehittyy automaattisesti puhumaan oppimisen rinnalla. Kulttuuri ja historia tulevat lapselle tutuksi arjen asioissa ja jutusteluissa. Matematiikka on arjen loogisuutta.

Päivähoito. Miksi päivähoidon hoitajat eivät ole ”opettajia”? Miksi päivähoitoon palkataan sijaisia ilman pätevyyttä? Miksi päivähoitoon ohjataan pakkotyöllistettävät? Miksi päivähoitoon sijoitetaan yhteiskuntapalveluksen suorittajia? Miksi päivähoidon henkilöstöllä ei ole minimivaatimuksia koulutuksesta/työkokemuksesta? Miksi päivähoidon henkilöstö on alipalkattua ja alikoulutettua?
Miksi tarvitsemme uuden määrittelyn esikoululle, johon osallistuu ”lähes kaikki” kuusivuotiaat. Miksi emme tarjoa varhaiskasvatusta kaikille tasapuolisesti?

Vertaat alentuneita PISA tuloksia siihen, että muissa maissa aloitetaan koulunkäynti aiemmin. Ja sitten kirjoitat, että et kannata ”kouluunmenon aikaistamista, mutta varhaiskasvatuksen vahvistamista päivähoidossa kylläkin” ?

Kirjoituksestasi minulle jää maku, että paljon olisi tarvetta uudelleen kouluttaa myös korkeasti koulutettuja. Saitko itse lapsena osallistua varhaiskasvatuksen kulta-aikoihin? Mitä muistoja sinulla on tuolta ajalta?

Anja Helin

Tuli vielä mieleeni tuon varhaistetun esiopetuksen rahoitus ja käytäntö.

Jos Esiopetusta ei voi järjestää samassa tilassa kun päivähoito, pitäisikö vanhempien hoitaa siirrot ensin aamulla päivähoitoon, sitten esikouluun ja jälleen päivähoitoon?
Vai pitäisikö korkeasti koulutettujen vanhempien palkata siirtotehtäviin joku joka nuo siirrot tekee? Tänä päivänä tuo on realiteettia. Esikoululaisilla ei ole automaattisesti päivähoito-oikeutta. Ympärille katsoessani näen paljon harmaata työvoimaa käytettävän myös lasten hoidossa. Lapset imaisevat mallin… kuten sanottu, näinhän on sopivaa tehdä.
Esikoululaisten iltapäivähoito on ulkoistettu ja siihen joukkoon mahtuu hyvin kirjavaa yrittäjää.

Kuinka raskaaksi ajattelit tehdä työssäkäyvän arjen. Kaikilla ei ole varaa oman arjenpyörittäjään.

Käyttäjän iivarilappalainen kuva
Iivari Lappalainen

Omia tenavia katsoessani en kyllä ymmärrä miten voisivat oppia tuossa iässä enempää kuin nyt.

Mielummin vain ne kunnon päivähoidon resurssit kiitos.

Käyttäjän Aino-ElinaSalminen kuva
Aino-Elina Salminen

Ärsyttävä sana PISA ....

toisekseen kaikki lasten kanssa työskentelevät osallistuvat varhaiskasvatukseen eli kasvun ja kehityksen tukemiseen vanhempia myöten... ei pidä luoda uusia menoeriä ja niihin subjektiivisia oikeuksia/pakkoja...
Ehdotan, että menet Laura ruohonjuuri tasolle kuukaudeksi oppiin nähdäksesi yhteiskuntamme laadukkaan päivähoidon ja sen tekijät eri ammattiryhmin - talonmiehesta lastentarhaopettajaan niin silloin varmasti aukeaa se miksi tuo avauksesi on mielestäni huono...

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Räty ei itse osallistu aloittamaansa tärkeään ajatustenvaihtoon.

Kannattaako tällaista ehdokasta äänestää?

Käyttäjän HannaAlava kuva
Hanna Alava

1) Kasvatuspsykologian professori Kirsti Lonka ja filosofi Lauri Järvilehto keskustelivat ohjelmassa http://areena.yle.fi/radio/2705918 siitä, että PISA-tulokset tulevat laskemaan entisestään kun Suomen kouluissa otetaan käyttöön uusi oppilaita aktivoiva ops. Sitä ei tule pelätä, vaan miettiä, mitkä testit parhaiten mittaa tulevaisuudessa pärjäämistä.

2) Jos joustoa halutaan, tulisi ennemmin määrittää esikoulun aloitusiäksi pidempi aika, josta perhe voisi valita. Esim. oppilas täyttäisi kuusi eskarin AIKANA. Näin ollen elokuussa 2015 eskarin aloittava olisi syntynyt tammikuussa 2009 - toukokuussa 2010.

Toimituksen poiminnat