Laura Räty Lääkäri, äiti, sosiaali- ja terveysministeri

Sosiaali- ja terveyspolitiikka on talouspolitiikkaa

  • Kuva: Veronmaksajat
    Kuva: Veronmaksajat

Vaalien alla poliitikot puhuvat itselleen tutuimmista ja tärkeimmistä aiheista. Joku nostaa esiin julkisen talouden tilan, toinen pohtii miten yritystemme kilpailukyky kyettäisiin palauttamaan ja kolmas perustelee miten julkiset palvelut saadaan turvattua. Tämä on aika luontevaa, sillä kukaan ei voi olla asiantuntija kaikessa. Myös eduskunnassa kansanedustajan työ tapahtuu valiokunnissa, jotka käsittelevät tietyn rajatun sektorin esityksiä uudeksi lainsäädännöksi.

Suomen taloustilanne on vaikea. Ennusteet talouden kasvuluvuista matelevat ja valtiontalous on voimakkaasti alijäämäinen. Valtiovarainministeriön arvion mukaan kestävyysvaje, eli väestön ikääntymisestä ja verotulojen laskusta johtuva pysyvä epätasapaino Suomen julkisten tulojen ja menojen välillä, on nykyrahassa noin 8 miljardia euroa.

Moni sosiaali- ja terveydenhuoltoon vihkiytynyt poliitikko on perinteisesti keskittynyt vaatimaan laajennuksia julkisten palveluiden ja tulonsiirtojen määrään ja kattavuuteen. Taloudellisesti hyvinä aikoina tämä on ollut helppoa ja poliitikolle palkitsevaa - kukapa ei haluaisi esimerkiksi julkisista varoista maksettavaa hammashoitoa tai korkeampia lapsilisiä. Nykyisen taloustilanteen valossa sotepoliitikot ovat usein esittäneet rakenteellisia uudistuksia tai säästöjä ”muualle” sillä "sotepalveluihin on oltava varaa myös jatkossa”.

Sosiaali- ja terveydenhuoltoon käytetään yli puolet kaikista veroeuroista. Tämä tarkoittaa, että sote on kaikesta siitä, mitä miellämme julkiseksi sektoriksi, yli puolet. On itsestään selvää, että julkisen talouden tasapainottaminen ja kestävyysvajeen kurominen umpeen voi tapahtua vain uudistamalla sosiaali- ja terveydenhuoltoa.

Asiaa voi hahmottaa esimerkillä. Jos julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon (63,5mrd eur) tuottavuutta saataisiin parannettua 10 %, vastaisi tämä julkisen talouden sopeutusta, joka saataisiin aikaan lakkauttamalla puolustusvoimat (3mrd), poliisi ja pelastustoimi (yht. 3mrd) kokonaan. Sitran arvion mukaan sosiaali- ja terveydenhuollosta voitaisiin säästää pelkästään kunnissa yli 1mrd jos kaikkialla saataisiin kustannukset painettua valtakunnallisen keskiarvon tasolle.

 

Mitä sitten tarvitaan?

Sote-päätöksenteon ja rahoituksen rakenteiden tulee katsoa kokonaisuuksia eikä mahdollistaa nykyistä osaoptimointia ja asiakkaiden pompottelua. Tarvitaan soteuudistus. Toiseksi tarvitaan aitoa kilpailua ja positiivista kilvoittelua siitä, kuka tekee asiat parhaiten. Palveluiden käyttäjä pitää valjastaa tekemään valintoja siitä, kuka onnistuu parhaiten. Lopulta palveluntuotannon tasolla muutoksen johtaminen vaatii asiantuntemusta sekä kykyä delegoida valtaa ruohonjuuritasolle ja kannustaa ihmisiä toimimaan fiksusti.

Ennen muuta vaaditaan kuitenkin sosiaali- ja terveyspoliitikkojen tulemista ulos omasta sotekuplastaan. Suomi on tilassa, jossa yhdelläkään poliitikolla ei ole hyvien aikojen etuoikeutta keskittyä katsomaan vain itselle mieluisinta tai mielenkiintoisinta sektoria. Kaikkea on pakko katsoa talouden silmälasien lävitse. Tänä aikana kukaan ei voi olla vain sosiaali- ja terveyspoliitikko. Aika vaatii kokonaiskuvan hahmottamista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Erkko Korppaanmäki

premissi1: Sosiaali- ja terveyspolitiikka on talouspolitiikkaa
premissi2: Maahanmuuttajat käyttävät sosiaali- ja terveyspalveluita
-------------------------------------------------------------------
Johtopäätös: Maahanmuuttopolitiikka on talouspolitiikkaa

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Huostabisnes on perhepolitiikkaa,ja perhepolitiikka on Suomessa liiketoimintaa.1,4 miljardilla per.vuosi veronmaksajat maksavat,ulkolaiset konsernit ynm.välistä vetäjät,vievät veroparatiiseihin ja omaan fikkaansa loput.Viimeiset 20 vuotta,ja varsinkin vuodesta 2008(huostakerroin ,kukapa olikaan mukana hallituksessa..)

Toimituksen poiminnat