Laura Räty Lääkäri, äiti, sosiaali- ja terveysministeri

Veronkorotusten tie on kuljettu loppuun

Vaalikentillä puhutaan yhdestä asiasta enemmän kuin aikaisemmin: veroista. Veroista ja ostovoimasta puhuvat todella monet. Asia koskettaa eläkeläisiä, palkansaajia ja yrittäjiä. Ihmiset kokevat ostovoimansa heikentyneen. Tämän huomaavat myös pienyrittäjät, kuten kampaajat, taksikuskit ja kahvilayrittäjät. Heillä on nyt todella tiukkaa.

 

Asiakkaat ovat vähentyneet, ostot pienentyneet ja käynnit harventuneet. Moni todellakin kitkuttelee, eikä voi pitää palkattua henkilökuntaa töissä. Taloutemme rattaat eivät nyt pyöri.

 

Kuluvalla vaalikaudella valtiontaloutta on sopeutettu yli kuudella miljardilla eurolla valtion velkaantumisen taittamiseksi. Valitettavasti talouskehitys on kääntynyt jatkuvasti heikommaksi, joten tavoite, eli valtiontalouden tasapaino, on siirtynyt koko ajan kauemmas.

 

Valtion tasolla sopeutus on jakautunut suunnilleen tasan veronkorotusten ja menoleikkausten kesken. Tosin kuntien valtionosuuksien leikkaukset nostavat kunnallisveroja, joten todellisuudessa sopeutuksessa on painottunut veronkorotukset. Tämä on tapahtunut tilanteessa, jossa Suomen kokonaisveroaste on jo valmiiksi EU:n kärkikastia.

 

Veronkorotusten tie on nyt kuljettu loppuun. Erityisesti työn ja eläkkeiden verotuksen korotuksista on nyt syytä pidättäytyä. Suomalaisten ostovoiman parantaminen on keskeistä, jotta saamme kotimaisen kulutuksen kasvuun ja, jotta suomalaisilla yrityksillä on töitä. Huomisen päivän tulisi näyttää yrittäjälle valoisammalta kuin eilisen.

 

Työn verotuksen keventäminen parantaa myös kannustetta tehdä työtä. Ja työtä me nyt todellakin tarvitsemme. Lisää suomalaista työtä ja yrittämistä. Hyvinvointiyhteiskunnan perusperiaatetta ei sovi unohtaa: me työikäiset teemme töitä, jotta voimme yhdessä maksaa palvelut ja tulonsiirrot niille, jotka niitä todella tarvitsevat.

 

Lisää verottamalla huomisesta ei tule eilistä valoisampaa. Ihmettelen keskustalaisten puheita maakuntaverosta ja siitä, että tavallinen kansalainen ei  huomaisi ylimääräistä verotuksen tasoa. Uskon, että huomaisi. Emme tarvitse uusia veroja, tarvitsemme rohkeutta tehdä ihmisten arkea parantavia rakennemuutoksia.

 

Rakenteellisista uudistuksista kaikkein keskeisin ja merkityksellisin on sote-uudistus. Sosiaali- ja terveydenhuolto vie rahoistamme yli puolet ja siksi onkin aivan oleellista, mitä soten sisäpuolella tapahtuu, ei niinkään se, mitä sen ulkopuolella tapahtuu. 

 

Kun sote-uudistus ensi vaalikaudella toteutetaan, on tärkeää kiinnittää huomiota niihin asioihin, jotka tällä vaalikaudella jäivät uudistuksesta puuttumaan. Tarvitaan kilpailua, innovaatioita, valinnanvapautta ja kustannustehokkuutta. Keskustalaisten peräänkuuluttamia hallintohimmeleitä ja maakuntaveroja tarvitaan vähemmän. Suomalaisten pitää voida luottaa siihen, että maksetuille veroille saa myös vastinetta. Parasta vastinetta veroille ovat toimivat suomalaiset hyvinvointipalvelut.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

"Veronkorotusten tie on kuljettu loppuun"

Miten niin?
Voiohan teitä (muka)rikkaita verottaa samalla tavalla kuin 20 vuotta sitten.
Ja jos muutatte maasta pois, niin ei meille tule tappiota.

Huolehditaan niistä, jotka rakastavat isänmaata - ei meille tule Quislinkejä ikävä.
Hei vaan!!!!

Henry

Pekka Pylkkönen

Et nyt varmaan ajatellut Henry asiaa loppuun asti. Kyllä meidän on valitettavasti pystyttävä asettumaan myös maksajien asemaan. Sinä tai minä emme pysty toisiimme elättämään. Olisi melko surullista jos toiveesi toteutuisivat ja rikkaat häipyisivät. Aina voi tietysti rypeä katkeruudessa ja voitonriemussaan mutta viimeistään siinä vaiheessa tulisi katumapäälle kun talsii suljettuun sairaalaan valittamaan syöpäkipuja tai kiinni olevaan sossuun hakemaan leipään rahaa.

Moni voisi sanoa samoin että sinua ei tulisi ikävä. Miltä se sinusta kuulostaa?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kyllä minä olen aika loppuun saakka ajatellut asian. ;)
Kun pitkäaikaistyötön maksaa prosentuaalisesti (19,1% minun tapauksessani muutama vuosi sitten) enemmän lopullisia veroja kuin moni muu, on kyllä hommassa jotain vialla.
- Jos verotuksessa siirryttäisiin samaan kuin oli ennen "varakkaiden veronalennuksia", niin homma toimisi.
KOK teki nimenomaan ensin veroalennukset ja kun homma ei toiminut enää, alettiin leikata kaikkein kipeimmin köyhiltä.
- Suurimpia virheitä tehtiin siinä vaiheessa kun siirryttiin €uroon. Tämä ei sinänsä liity verotukseen vaan kokonaisvaltaisesti Suomen politiikka kulkee Turmion Tietä.

Henry

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Olisiko mitenkään mahdollista, että monikansallisia yrityksiäkin alettaisiin verottamaan?
Nykyinen laillistettu veronkierto tekee pahaa hyvinvointiyhteiskunnalle ja kurjistaa kaikkien EU-maiden kansalaisia. Eniten niitä alle 2100€ kuussa tienaavia...
Talouden pitää olla ihmisiä varten eikä ihmisten taloutta...

Pekka Pylkkönen

Ne maksavat aika paljon. Esim Fortumin verojalanjälki on yli 70%. Aivan sikaverotus.

Voisin kyllä olla siinä samaa mieltä että selkeä kikkailu konsernilainoilla tao siirtohinnoittelulla voitaisiin ottaa tarkasteluun. Siinä pitää vain olla johdonmukainen: jos päätetään että Suomessa tehty bisnes verotetaan vain Suomessa niin koneen hissibisneksetkin pitänee verottaa aina siinä maassa mihin hissit tehdään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Esim Fortumin verojalanjälki on yli 70%."

Me sähkönkuluttajat tuon maksamme, Fortum taas ei viitsi maksaa veroja edes liikevoitostaan. Tottakai Suomessa tehty tuos pitää verottaa Suomessa ja muualla tehty siellä.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #7

Haluatko palauttaa Nokian maksamat verot maihin joissa bisnes tehtiin? Onhan se tietysti moraalitonta rahdata ulkomaiden rahat tänne verollepantavaksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #8

"Onhan se tietysti moraalitonta rahdata ulkomaiden rahat tänne verollepantavaksi."

Enemmän me menetämme kun Suomessa toimivat ylikansalliset yhtiöt eivät maksa veroja Suomeen. Kone Oy tuskin maksaa Kiinan liiketoiminnasta veroja Suomeen, kyllä Kiina osaa puolensa pitää. Nokia yritti Intiassa ja Intia takavarikoi koko tehtaan. Terveyspalvelutkin ovat pitkälti näiden hallussa ja veronmaksajat jopa tukee toimintaa.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #10

En tiedä mitä sanoa. Kuvittele vaikka mielessäsi että nuo firmat ovat jo lähteneet suomesta ettet odota niiden osallistuvan elinkustannuksiisi millään tavalla. Kun kuitenkin rahaa tulee aina välillä tilille niin voit vain ajatella että ansaitsit ne omalla hyvyydelläsi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #13

"Kuvittele vaikka mielessäsi että nuo firmat ovat jo lähteneet suomesta"

Ei Attendo ja muut veronkiertäjät Suomesta lähde kun saavat verovapaasti toimia ja Kela maksaa. Eihän suomalainen firma voi edes kilpailla noiden kanssa. Ostavat pienet suomalaiset yhtiöt myös lastensuojelussa ja vanhuspalveluissa ja verotulot loppuvat kokonaan.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

"Rakenteellisista uudistuksista kaikkein keskeisin ja merkityksellisin on sote-uudistus. Sosiaali- ja terveydenhuolto vie rahoistamme yli puolet ja siksi onkin aivan oleellista, mitä soten sisäpuolella tapahtuu, ei niinkään se, mitä sen ulkopuolella tapahtuu."

Voi hyvä Laura jalkautuisit joskus, niin näkisit mitä kentällä aidosti tapahtuu.
Miksi sote vie rahoistamme yli puolet?

Käsittääkseni olet itse mukana "lääkärit liiketoimintaan" yhdistyksessä....

Pekka Pylkkönen

Terveydenhuolto vie veroista noin 12%, tulonsiirrot jotain 45%. Oikeammin olisi kai pitänyt sanoa että merkitystä on sillä mitä tulonsiirtojen sisäpuolella tapahtuu, ei niinkään millään muulla.

Julkishallinto vie muuten aika lailla yhtä paljon rahaa kuin terveydenhuolto.

ulf fallenius

Kulutusverot alas niin syntyy kulutusta.

Käyttäjän AnneSoimajrvi kuva
Anne Soimajärvi

Veroja alas tasaisesti kaikilta -kenelläkäs silloin jääkään suhteessa eniten käteen -taas?

Kokoomus.

Mustuutta köyhemmille, rahaa lisää varakkaammille.

Pekka Pylkkönen

Lisää rahaa myös köyhemmille = mustuutta? Ihan oikeasti, voiko noin ajatellakaan?

Rikkaita syytetään usein ahneudesta mutta kyllä esittämäsi ajatuskulku on jo jonkinlaista sairaaloista ahneutta. Oma vaurastuminen on kurjaa koska joku ansaitsee vielä enemmän. Huhhuh.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tässä yhdessä verokeskustelussa joku esitti laskelman miten optimiolosuhteissa pääomaverotus voi lähes 100 000 tuloista olla alle 10%. Ei tämä kateutta ole vaan epäoikeudenmukaista että osalle annetaan työkalut pieniin veroihin ja toisilta viedään kaikki.

Pekka Pylkkönen

Niin kun siinä jätetään kaikki muut verot huomiotta. Palkoista tai sosiaalietuuksista ei makseta yrityksen tuloveroa joka maksetaan pääomatuloina saatavista tuloista.

En minäkään täysin ymmärrä miksi listaamattomille firmoille on annettu se melko iso veroetu mutta eivät ne firmat kuitenkaan mitään olemattomia veroja maksa. Jotta firma saa tuossa määrin jakokelpoista rahaa kassaan, veroja on pitänyt maksaa hirveä määrä. Ja kun sen taseen kerran tyhjentää, seuraavana vuonna pitääkin sitten maksaa rutosti veroja.

Koetko sinä että sinulta viedään kaikki? Vai oletko kuten minä, saamapuolella? Yksinomaan muksun päivähoito maksaa sen verran paljon että veroni uppoavat jo siihen. Sen takia voin olla melko kiitollinen että meillä on Koneen kaltaisia firmoja joissa työntekijät tykkäävät työskennellä, jota asiakkaat arvostavat ja joka maksaa älyttömät määrät veroja Suomeen vaikka sen ei tarvitsisi.

Ps. Fortum on arvioitu useaan otteeseen yhdeksi maailman eettisimmistä firmoista sekä yhteiskuntavastuun että ympäristövastuun osalta. Minusta se on hieno firma.

Toimituksen poiminnat