Laura Räty Lääkäri, äiti, sosiaali- ja terveysministeri

Käytetään kepin sijasta porkkanaa

Kirjaston myöhästymismaksu, joukkoliikenteen tarkastusmaksu, pysäköintivirhemaksu. Kukaan ei näitä mielellään maksa, mutta kaikista saa syyttää vain itseään. Kansalaisille näytetään monien julkisten palveluiden osalta keppiä, kun tavoitteena on mahdollisimman tehokkaasti ja reilusti toimiva järjestelmä. Jos keppi ei riitä, sitä annetaan lisää. Pysäköintivirhemaksu puolitoistakertaistuu, jos rahat eivät kilahda kaupungin kassaan määräajassa.


Yleensä kyse on niukkuuden jakamisesta; jos parkkipaikkoja riittäisi jokaiselle, täytyisi pysäköinnin maksullisuus perustella uudelleen esimerkiksi katujen ylläpidolla.  Jos kirjastossa olisi uutuuskirjoja kaikille haluaville, ei laina-aikojenkaan suhteen tarvitsisi olla niin kranttu.


Maksullisissa palveluissa voidaan ottaa käyttöön erilaisia porkkanoita, joilla ohjataan kuluttajien käyttäytymistä parempaan suuntaan. Helsingissä päätettiin äskettäin alentaa pysäköintimaksuja vähäpäästöisten autojen osalta. Yksityiset yritykset ovat tässäkin näyttäneet suuntaa: Helsingin keskustassa on ainakin yksi parkkihalli, jonne sähköauton voi pysäköidä akkujaan latamaan täysin maksutta.


Voisiko erilaisten myöhästymis- ja virhemaksujen maksamisesta tehdä edes hieman miellyttävämpää? Iso-Britanniassa järjestelmä toimii pääpiirteissään samalla tavalla kuin Suomessa, mutta ajattelu on käännetty päälaelleen. Siellä pysäköintivirhemaksu määrätään suomalaista tasoa korkeampana, mutta maksamalla sen kahden viikon kuluessa saa 50% alennuksen.


Vastaava käytäntö sopisi erinomaisesti myös Suomeen. Jos korkeinta 50 euron pysäköintivirhemaksua, joka on käytössä vain suurten kaupunkien keskusta-alueilla, korotettaisiin vaikkapa 60 prosentilla, olisi tuloksena 80 euron pysäköintivirhemaksu. Maksamalla maksun kahden viikon sisällä autoilija selviäisi 40 eurolla.


Tällaisessa mallissa kepin oheen tuotaisiin porkkana niitä autoilijoita varten, jotka ovat pikavoiton saatuaan valmiita korjaamaan tilanteen mahdollisimman nopeasti. Samaa ajattelua voisi toteuttaa vaikkapa joukkoliikenteen tarkastusmaksuissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Noiden ajatusten toteuttamisella seuraava Kataisen johtama hallitus kuittaa hyvin nopeasti nykyhallituksen ottamat velat. Millä tavalla annamme suomalaisille porkkanaa, kun joudumme maksamaan ja paljon muutaman Euroopan maan taloudelliset töppäykset Ranskan ja Saksan pankeille? "Muuta emme voi tehdä" sanoi Katainen.

Toimituksen poiminnat