Laura Räty Lääkäri, äiti, sosiaali- ja terveysministeri

Kohti henkilökohtaista budjetointia

Kaikille ei sovellu samanlaiset palvelut. Nykyajan ihmiset ovat tottuneet valitsemaan oman asuinpaikkansa, vaatteensa, ruokansa ja seuransa. Näin on hyvä. Julkisissa palveluissa on kuitenkin varsin vähän valinnanvapautta ja pahimmillaan kaikille on tarjolla vain yhdenlaisia palveluita.

Kaikki palvelut maksavat paljon rahaa. Rahat ovat yhteisiä verorahoja ja kaikki meistä varmasti toivovat, että ne olisivat mahdollisimman hyvässä käytössä. Valinnanvapaus ja sen lisääminen palveluissa on yksi tulevien vuosien haasteistamme. Kun suuret ikäluokat vanhenevat ja tarvitsevat hoivapalveluita, pitää meillä olla käytössämme joustavia, erilaisille ihmisille sopivia ratkaisuja.

Helsingissä Lauttasaaren alueella on alkanut pilottiprojekti. Siellä kokeillaan henkilökohtaista budjetointia. Henkilökohtaisessa budjetoinnissa palvelujen tarpeessa oleva ihminen saa käyttöönsä rahasumman, jossa hän saa omaistensa avustuksella hankkia itselleen sopivia palveluita. Projektin piirissä ovat lauttasaarelaiset vanhusten omaishoitoperheet ja kotihoidon tukiasiakkaat. Kyse on projektista, jossa yritetään kehittää innovaatioita yhteistyössä kaupungin, yksityisten yritysten ja kolmannen sektorin ja vapaaehtoistyötä tekevien kanssa. Kokeilualueena on Lauttasaari, koska siellä ei ole kaupungin palveluasuntoja, vanhainkotia tai palvelukeskusta. Toisaalta alueella on paljon ikääntyvää väestöä.

Mielestäni julkisesti tuotettu palvelu ei ole yksityistä huonompaa tai parempaa. Kaikilla tavoin tuotetuissa palveluissa on hyviä ja huonoja sekä sopivia ja sopimattomia. Oleellista on se, että palvelun kohde, ihminen, pääsee itse vaikuttamaan saamaansa palveluun. Henkilökohtaisen budjetoinnin avulla valinnanvapaus toteutuu.

Henkilökohtainen budjetointi on Suomessa vielä aivan lapsen kengissä. Esimerkiksi britit toteuttavat valinnanvapautta henkilökohtaisella budjetoinnilla. Suomessa palveluseteleitä on voinut käyttää jo jonkin aikaa. Palveluseteli on alkeellinen malli henkilökohtaisesta budjetoinnista ja se onkin hyvä alku.

Suomalaisessa palvelujärjestelmässä olemme tottuneet melkoiseen määrittelyyn ja lupaviidakkoon. Vaarana on, että luomme liian raskaan ja kalliin byrokratian ihmisen valinnanvapauden ympärille. Ei kalliita rekistereitä ja kilpailutuksia, vaan aitoa valinnanvapautta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän kangaro kuva
Ros-Britt Kangas

Hups. Unohdit että pystyäkseen tekemään itselleen budjettia tai valintoja suorittamaan tarvitsee myös rahaa, semmoista rahaa, joka ei suoraan on jo määritetty pakollisiin kuluihin, ilman valinnanvaraa.

Palvelusetetlit edellyttävät valintojen mahdollistamiseksi että niiden lisäksi on tätä budjetoitavaa rahaa.

Tulkaa nyt ulos siitä kokoomuslaisesta kuplasta ja tutustu arkeen ja elämään.

Toimituksen poiminnat