Laura Räty Lääkäri, äiti, sosiaali- ja terveysministeri

Välinpitämättömien Suomi

Vaalikentillä kuulee kaikenlaista. Se onkin minusta parasta vaaleissa. Ihmisten kohtaaminen, kuunteleminen ja keskusteleminen.

Näissä vaaleissa olen kuullut jotain uutta. Ihmiset ovat huolestuneita välinpitämättömyyden lisääntymisestä ja siitä, että me ihmiset emme enää huolehdi lähimmäisistämme. Eräs nuori mies kertoi minulle eilen, kuinka hän huolehtii 84-vuotiaasta isoäidistään päivittän. Hän käy kaupassa, siivoaa ja hoitaa juoksevia asioita sekä auttelee arkipäivän askareissa. Samainen mies kertoi, että on mummolla toki muitakin lapsenlapsia, peräti 12 kappaletta, mutta muut ovat liian kiireisiä auttaakseen. Niinpä. Mikä meitä ihmisiä oikein vaivaa? Onko meillä todellakin niin kiire, ettemme ehdi huomioimaan toisia ihmisiä, vai emmekö välitä?

Tiedän, että ensimmäisessä tämän tekstin kommentissa kirjoitetaan, että palveluista on leikattu paljon ja siksi yhteiskunta on muuttunut, emmekä enää välitä toisistamme. Se ei kuitenkaan pidä paikkansa. Hyvinvointipalveluihin käytetään enemmän rahaa, kuin koskaan ja silti me olemme välinpitämättömiä. Väitänkin, ettei kyse ole rahasta. Välittämistä ei voi ostaa. Ei viranomainen voi koskaan korvata lähimmäistä. Viranomainen ei ole omainen. Nyt on aika katsoa peiliin, eikä syyttää yhteiskuntaa tai poliitikkoja. Välittäminen lähtee jokaisesta ihmisestä, eikä siihen voi lailla velvoittaa.

Mitä sitten pitäisi tehdä toisin? Toivon, että naapureilta kyseltäisiin kuulumisia, toistenkin lapsia vahdittaisiin puistossa ja niitä isoäitejä käytäisiin auttelemassa. Välittäminen on pieniä tekoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

K Veikko

Hyvä kirjoitus.

Olemme omaksuneet ajattelutavan, että kaikki on korjattavissa rahalla, tai ainakin säätämällä laki.

    Varsin monesti säädetty laki vain pahentaa ongelmaa. Ongelmaa, joka ei ylipäätään ole lailla korjattavissa.

Kun lainsäädännöllä "lisäämme resursseja" kuulumisien kyselemiseen naapurilta, saavutamme valtavat "säästöt", koska sen seurauksena kenenkään ei enää tarvitse vaivautua kysymään kuulumisia naapurilta.

Tuomo Molin

Välinpitämättömyys on ikävä ilmiö muta minua häiritsee että asiasta puhutaan ikäänkuin kyseessä olisi jokin ihan uusi asia ja ihan just äsken oli vanhat hyvät ajat jolloin kaikki oli paremmin. Itse en muista aikaa jolloin ihmiset eivät olisi taivastelleet kuinka välinpitämättömiä ihmiset ovat ja olen todellakin sinua vanhempi.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Minä väitän, että kirjoitat soopaa.

Kokoomus on edistänyt ja edistää edelleen yhteiskunnan kahtiajakautumista. Lue kirja, jossa tutkijat huutavat hätähuudon suomalaisen muunkin kuin varakkaan ihmisen puolesta.

Käyttäjän kangaro kuva
Ros-Britt Kangas

Ihmisten ikuinen kiire, uratavoittelu, tehokkuusihanteet, hyötyajattelu, ahdas asuminen, kallis arkielämä....Loputtomiin on syitä jotka kerta kaikkiaan imevät ihmisiltä voimat ja resurssit. Ei ole välttämättä kovin pitkälle kyse välinpitämättömyydestä, vaikka sekin on olemassa, vaan pikemmin voimattomuudesta, rajoitteista ja yhteikunnan koko rakenteista, vaatimuksista ja odotuksista. Myös koko lainsäädäntö vaikeuttaa joustavaa avunantamsta ja eri tilanteiden järkevää hoitamista. Lakeja purkaamalla järkevällä tavalla saataisiin jo paljon aikaiseksi.

Enni Kulovaara

"Nyt on aika katsoa peiliin, eikä syyttää yhteiskuntaa tai poliitikkoja. Välittäminen lähtee jokaisesta ihmisestä, eikä siihen voi lailla velvoittaa."

- Olisiko sinulla halua tai aikaa huolehtia isoäidistäsi päivittäin, varsinkin jos pääset eduskuntaan?

Toimituksen poiminnat