Laura Räty Lääkäri, äiti, sosiaali- ja terveysministeri

Mikä pankkien ja sijoittajien vastuu?

Jutta Urpilainen on toistellut papukaijana pankkien ja sijoittajien vastuuta kriisimaiden lainapaketeissa. Alkaisiko olla jo aika kertoa kansalaisille, mitä sillä pankkien ja sijoittajien vastuulla oikein tarkoitetaan?

 

Sijoittajien vastuu, josta Urpilainen puhuu, tarkoittaa hallitsematonta velkajärjestelyä. Se tarkoittaa, että Urpilainen ja Soini sanovat: jättakää velkanne maksamatta. Mihin se sitten johtaa?

Hallitsematon velkajärjestely olisi tarkoittanut viime vuonna eurooppalaisen pankkijärjestelmän vakavaa häiriötä tai kaatumista. Parin vuoden takaisessa finanssikriisissä menetimme verotuloja Suomessa 40 miljardia euroa. Suomalaisten lasku uudesta kriisistä olisi siten ollut menetettyinä vienti- ja verotuloina jotakin miljardeista kymmeniin miljardeihin. Suomalaisten lasku velanhoidon kohonneina korkokuluina olisi myös ollut miljardeja.


Ja mitä nämä Urpilaisen suurien riskien ottamisesta syyttämät holtittomat sijoittajat ovat sitten olleet? Meidän eläkerahojamme. Suomestakin on miljardeja euroja eläkeläistemme eläkevaroja Kreikassa, Portugalissa ja Irlannissa.


Jutta Urpilaisen sijoittajan vastuu tarkottaisi myös siis sitä, että näille maille lainattuja suomalaisia eläkerahoja ei tarvitsisi koskaan maksaa takaisin. Tämä tarkoittaa lahjoitusta suomalaisten eläkevaroista näille maille, leikkauksia eläkerahastojemme varoissa ja lopulta vähemmän rahaa eläkkeiden maksuun.


Siinä on se Urpilaisen ja Soinin vaatima sijoittajan vastuu. Leikkauksia eläkesäästöistämme.
Eivät nämä suomalaiset eläkeyhtiöt ole ottaneet kohtuuttomia riskejä lainatessaan rahaa euroalueen maille vaikkapa 5 tai 10 vuotta sitten. Sellaisen väittäminen on täyttä hölynpölyä. Ne olivat niitä matalan riskin ja matalan tuoton sijoituksia.

Virhe on se, että valtion velkapapereissa ei ole ollut riskiä hävitä rahojaan. Siksi osa maista sai velkaa liian pitkään ja liian halvalla. Nyt kaikki muuttuu. Me olemme muuttaneet sen.

Jatkossa riski menettää varansa ja sen vaatima lisäkorko on mukana sijoituspäätöksissä.
Kysynkin vielä: paljonko te haluatte leikata eläkeläistemme ja työntekijöidemme eläkerahoista Jutta Urpilainen ja Timo Soini? Ja miksi olisi parempi, että annamme eläkerahojamme mieluummin ilmaiseksi kuin lainaamme tai takaamme lainoja?

Ja miksi te haluatte ottaa ison riskin taantumasta, työpaikkojen menetyksestä, verotulojen vähenemisestä ja hyvinvointimme heikkenemisestä? Suomalaiset eivät ehkä ole ihan niin yksinkertaisia kuin te luulette. Ainakin minä luotan siihen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (133 kommenttia)

Torbjörn Liimatainen

Laura Räty

Velkasaneeraukset tulevat joka tapauksessa. Nyt pelastetaan pankit, jotka saavat omansa pois. Lisäksi pankit ostavat Portugalista reaaliomaisuutta näillä meidän antamilla rahoilla, kun Portugalin ykstyistämisohjelma alkaa. Kyseessä suuri huijaus. Ota selvää asiosta.

Raoul Konnos

Johan viisaaksi heittäydyit. Muropaketin kyljestäkö nämä ennustukset luit, vai kertoiko Uusis tämän blogissaan?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Vai olisiko niin,että kaikki muut tietää noin tapahtuvan paitsi sinä Konnos ;) Kannattaisi edes lukea niitä muropaketteja,jos ei muuten selviä asiat.

Leena Rose

Olen itsekin lamasta kärsinyt entinen yrittäjä ja kirjoitin tänne, mistä siinä on kysymys. Kannattaa lukea ja ottaa opikseen http://leenarosendahl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/688...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Laura Räty,

olen juuri lukemassa taloustoimittaja Seppo Konttisen kirjaa Salainen pankkituki - Kuinka velallista kyykytettiin. (kirjaa saa tosi edullisesti Varkauden Kirjapörssistä)

Hyytävää lukemista.

Varsinkin kun silloiset selitykset kuulostavat jotenkin tutuilta...

"Kirstunvartijan (VM Iiro Viinanen) mukaan pankkituella varmistettaisiin rahalaitosten vakavaraisuus, joka takaisi tallettajien, takaajien ja lainanantajien huomisen. Ministeri vakuutti, että pankkituki minimoidaan, saneerauksia vaaditaan ja erityistarkastuksia tehdään"

ja kuviot:

"Kaiken kaikkiaan pankit saivat valtion rahaa taseisiinsa mahdollisimman edullisesti. Hallitus ei pankkitukipäätöstä tehdessään punninnut muita keinoja pankkien pelastamiseksi."

ja

"Käytännössä miljardit olivat korotonta lainaa, kun pankki on velvollinen maksamaan vuotuisen tuoton pääomalle vain jakokelpoisista voittovaroistaan. Suomalaiset veronmaksajat eli Suomen valtio otti korkealla korolla lainaa itselleen ja lainasi sen edelleen korottomasti konkurssin kynnyksellä heiluville pankeille." jne

Käyttäjän lauraraty kuva
Laura Räty

Voi olla, että tulevat ja voi olla, että tässä harjoituksessa epäonnistutaan. Euroopanlaajuisen laman torjunnan yrittäminen on mielestäni kuitenkin kannattavaa. Jos onnistutaan, hyvä, jos ei, niin yritetty ainakin on. Suomalaisten työpaikat ovat kuitenkin minulle hyvin tärkeitä.

juri g.

Saksalaispankkiirien bonukset ja omistajien tuotot tässä pelastetaan.
Vuonna 2013 takaukset kaadteaan suomen rubuikansalaistenniskaan

Epäisanmaalliset kokoomuspoliitikot ja virkamiehet valtakunnanoikeuteen ja henkilökohtaiseen korvausvastuuseen.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Ehkä hirvittävään lamaan vajoaminen tekisi Suomelle ja Euroopalle vain hyvää. Rakenteet eivät muutu, ennen kuin kriisi on riittävän radikaali. Ostovoiman puolittuminen tai tippuminen kolmasosaan saisi vauhtia talouden ja julkisen sektorin täysremontille, jolloin maamme rakenteet voitaisiin uudistaa.

Jouni Haimi

Niinpä eikä se olisi ollenkaan huono asia pekka

Henry Bjorklid

Laura Räty: "Voi olla, että tulevat ja voi olla, että tässä harjoituksessa epäonnistutaan."
__________________________________

On aivan selvä että epäonnistutte.
Kerro tai kuka tahansa voi keroa: "Koska maailmanhistoriassa liike-elämä on maksanut lainaajalle takaisin miljardisaatavat, jos ei vaadita minkäänlaisia takuita?"

Toisaalta voidaan kysyä: "Koska maailmanhistoriassa joku idiootti on antanut miljardeja ilman minkäänlaisia ehtoja takaisinmaksusta?"

Siis ymmärrätkö sinä, Laura, lainkaan sitä, että rahat menevät saajavaltion kautta pankeille?

Henry

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Laura Räty, peli on jo pelattu. Pojat pelaa kovalla riskillä. Velkasaneeraus ei johda samanlaiseen lamaan kuin aiemmin, koska merkittävä osa aiemman laman aiheuttajista puuttuu.

Käyttäjän Filemon kuva
Matti Kouri

Kuka on sanonut, että velat pitää jättää maksamatta?

Jos oikein kuuntelin Jutta Urpilaista vaalitentissä, hän esitti velkasaneerausta, missä korkoja lasketaan ja laina-aikoja pidennetään. Todennäköisesti myös jonkin verran velkoja annetaan anteeksi, kuten velkasaneerauksessa yleensäkin.

Nythän puolueesi puheenjohtaja pyrkii siihen, että aikaa pelaamalla sijoittajat vetäytyvät ja veronmaksajat ottavat sitten sen jälkeen vastuun.

Ja se ei ainakaan minun mielestäni ole kovinkaan vastuullista politiikkaa suomalaisia sen enempää kuin eurooppalaisiakaan tavallisia kansalaisia kohtaan.

Raoul Konnos

Mitä väliä on suomalaisen hyvinvoinnin alasajolla ja pikku lamalla, jos papukaijamaiset hokemat tuovat valtaa? Se on pieni uhraus suuren asian puolesta. Fatalisti-Soinin mukaanhan lamat tulevat vääjäämättä, joten turhaan tässä mitään yritetään, kaikki vaan p*skaksi, mikä ei ole omaa.

Torbjörn Liimatainen

Raoul Konnos

Millä tavalla ne sitten olivat vääriä? Korkman sanoi, että Kreikan saneeraus häämöttää. Talousnobelisti Paul Krugman on samaa mieltä. Hän analysoi blogissaan myös korkopolitiikan vaikutusta Eurooppaan tänään. Suosittelen myös Laura Rädylle.

http://krugman.blogs.nytimes.com/2011/04/08/why-pe...

Raoul Konnos

Ei kaikki ekonomistit ole samaa mieltä EU:n talouskriisistä, niinkuin kaikki tiedemiehet eivät ole ilmastonmuutoksesta tai vaikkapa ydinvoimalaturvallisuudesta. Krugman on ikuinen pessimisti - olkoonkin että mies on nobelisti. Olen lukenut hänen kirjojaan. Roubini on samaa maata Krugmanin kanssa. Molemmat nauttivat korkeita puhujapalkkioita kärkevistä mielipiteistään.

Totuus on, että faktoilla ei voida perustella kriisin torjuntaa, sillä talous ei toimi koeputkessa, ja eri vaihtoehtoja voidaan simuloida van ajatusmalleissa. Lehman Brothersin kaatuminen ja sitä seurannut taloustsunami syyskuussa 2008 antaa kuitenkin osviittaa siitä, mitä tuleman pitää, jos kakan annetaan osua tuulettimeen ilman minkäänlaista suojakupua.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Ei voi kun ihailla Raulin lapsen uskoa Kataisen seuraamisessa. Opetusöapsi on uskollinen loppuun saakka. Kokeile edes kerran ajatella itsenäisesti ja tuo ne omat perustelusi esiin tästä hirvittävästä superlamasta, jota pelkäät.

Esa Nyyssönen

Te siellä Kokoomuksessa (saati keskustassa) ETTE tule onnistumaan tämän velkafarssin purkamisessa, jos nykyisen rahan syntymekanismiin ei puututa. Koska raha on velkaa ja talouskasvuun tarvitaan nykysysteemissä velkaa, ei velkaa voida vähentää ja maksaa pois. Liikepankit nettoavat korkotuloina miljardeja joka vuosi pelkän tietokonenäppäilyn ansiosta ja se tulo on revitty oikeasti jonkun selkänahasta. Reilua?

Toinen teidän suuri ongelma on, että ikuinen talouskasvu on illuusio, koska reaalimaailmassa resurssit ovat rajalliset. Ne kun on kulutettu, niin ei ole mitä kuluttaa.

Miksi Pohjois-Dakotassa on toiminut yli 90 vuotta julkinen pankki ja osavaltion talous on lähes koko liittovaltion parhaimmistoa? Siellä eivät yksityiset liikepankit pääse tuhoamaan keinottelullaan ihmisten hyvinvointia. Miksi kokoomus ja kepu vain hokevat rahan syytämistä ja velanottoa eivätkä etsi muuta vaihtoehtoa? Koska rahaeliitti kärsisi?

Julkiset pankit ovat toimineet muuallakin hyvin tuloksin, mutta ne on usein tapettu yksityisten liikepankkien lobbauksen toimesta. Siis rahaeliitin toimesta.

Se joka takaa, myös maksaa. Näin se vain menee.

Raoul Konnos

Esan talousguru lienee epäonnistunut curling-yrittäjä U15 tai sitten joku SKPläinen.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Tässä paljastit tietämättömyytesi..Eikö olisi järkevämpää ottaa selvää asioista ennen kuin alkaa tuomitsemaan?

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Miksi et pystynyt vastaamaan Esalle paremmin?

Rug Head

Keskity Raoul golfiin, eikö kausi ole alkamaisillaan?

Esalla oli erittäin hieno kommentti, johon toivoisi rehellistä vastausta.

Tyyliin: Esa, olet oikeassa, mutta tuota ei saa sanoa ääneen.

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Esa Nyyssösen kommentti pureutuu ytimeen. Nykytilanteesta päästään terveelle pohjalle vain hallitun velkasaneerauksen kautta. Sihen pitää lisätoimena liittää rahoitustoiminnan täysremontti. Liikepankeilta ja rahalaitoksilta pitää poistaa oikeus luoda rahaa tyhjästä velkasitoumuksia kertauttamalla.

Uuden rahan liikkeella lasku pitää säätää rahaliiton ja valtioiden yksinoikeudeksi ja siten velvotuiksi, että uutta rahaa lasketaan liikkeella vain sitä mukaa kuin entisiä lainoja kuleletetaan. Siten tilanne pysyy hallinnassa eikä ryöstäydy inflatioksi.

Käyttäjän kristinevondenffer kuva
Krsitine von Denffer

Esa on aivan oikeassa:

Suomen valtio ottaa velkaa, jotta pystyisi siirtämään miljardit EU:n konkurssimaiden takauksiin. Niin yksinkertaista ja riskitöntä se on! Kataisen, Kiviniemen ja muiden hallituksessa olijoiden ei tarvitse huolehtia vastuuseen joutumisesta Suomessa, ehei, he pääsevät kuin koirat veräjästä. Kuten ovat päässeet heidän edeltäjänsäkin yhdessä pelastettujen pankkien ja miljonäärisijoittajien kanssa.

Lisäksi sopii kysyä, miksi seuraavanlaista vaihtoehtoa ei meillä eikä muuallakaan Euroopassa ole tuettu ja edistetty? Vihreät hoi!

"Miksi Pohjois-Dakotassa on toiminut yli 90 vuotta julkinen pankki ja osavaltion talous on lähes koko liittovaltion parhaimmistoa? Siellä eivät yksityiset liikepankit pääse tuhoamaan keinottelullaan ihmisten hyvinvointia. Miksi kokoomus ja kepu vain hokevat rahan syytämistä ja velanottoa eivätkä etsi muuta vaihtoehtoa? Koska rahaeliitti kärsisi?

Julkiset pankit ovat toimineet muuallakin hyvin tuloksin, mutta ne on usein tapettu yksityisten liikepankkien lobbauksen toimesta."

Muutos on tultava tähän hölmöläisten talouspolitiikkaan. Kaikki VASTUULLISET äänestämään 17.4.2011! Äänioikeus on myös velvollisuus. NYT jos koskaan!

Rug Head

Olet oikeassa! Nyt on muutoksen aika!

KAIKKI vanhat puolueet korvataan uusilla!

Perussuomalaiset, Muutos 2011, IPU, Piraattipuolue, älkää antako ikinä
periksi!

Pieta Leonardo

No mitensse käytännössä toteutuu? Jos äänestäjät äänestää tuttua turvallista(sitä WTF) puoluettaan, niin mitäs teet?

Pekka Kurki

Järkevää puhetta, jonka laiseni tavantallaaja ymmärtää, koska vastaavanlaiset ilmiöt näkyvät ihmisten elämässä lähes kaikkialla. Siispä luotan Esan kommenttiin, koska mielestäni se vastaa todellisuutta.

rikkaat rikastuu ja köyhät köyhtyy, sen hallituksen viimeisin veroehdotuskin kertoo...

Paavo Metsäluoma

Eikö periaatteilla ole enää mitään merkitystä?

Keskiluokkahan ne verot maksaa.. Kuinka te prkle kehtaatte pelotella meitä?

Kyse on ennenkaikkea oikeudenmukaisuudesta.

Teidänlaisenne tulisi saattaa vastuuseen.. Jopa maanpetoksesta.

Jos Suomi kaataa takauspäätöksen (ei se mikään takaus ole vaan suora tulonsiirto pankeille), on se vihdoinkin ensimmäinen hyvä teko mitä Suomi on tehnyt EU:ssa.

On outoa että Kokoomus on kommunistin tiellä.. Mitä lääkkeitä te syötte?

Esa Nyyssönen

Kokoomus ei ole kommunismin tiellä, vaan riistokapitalismia parhaimmillaan. Eli resurssit, varallisuus ja niiden hallinta pyritään siirtämään mahdollisimman pienelle joukolle päättäjiä.

Se, jolla on rahat, säätää lait.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Niinpä, suomalaisten eläkerahoja makaa sijoitettuina näissä korkeiden riskien maissa. Ja sitä suomalaiset poliitikot juuri pelkäävätkin....ja ihan syystä.

Jos sinne valuu vakuuksiemme lisäksi myös eläkerahamme, emmekä saa edes lainojamme takaisin, niin silloin alkaa olla aika kriittiset paikat maassamme.

Ja juuri tuohon tällainen politiikka johtaa. Ensin otamme itse velkaa ja makselemme ja takaamme toisten maiden törsäyksiä ja sen lisäksi emme koskaan saa niitä rahoja takaisin.

Suomesta tulee köyhä ja surkea maa.

EV

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Ajatuksenne on taloushistorian oppien mukaan toimiva, mutta todellisuus on kääntäen verrannollinen.

Lainaan omaa blogiani:
Meille siis kerrotaan finanssikriisistä ja kestävyysvajeesta ongelmina, ja talouskasvu, kuten aina, toimii pääasiallisena lääkkeenä ja sitten tehdään niitä kipeitä leikkauksia. Rahoitusmarkkinoiden vakaus varmistaa meille hyvinvointivaltion säilymisen. Ilman taloudellista kasvua hyvinvointi vaarantuu.

Silkkaa paskapuhetta alusta loppuun.

Asetelma on täysin päinvastainen. Kestävä talous voi perustua ainoastaan sosiaaliseen hyvinvointiin ja ekologiseen tasapainoon, joita kumpaakaan ei voi rahalla ostaa. Piste. Koska talousjärjestelmä alkoi elää tästä erillään, se kaatuu omaan mahdottomuuteensa, vaikka miten pönkittäisi.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Voidaan todeta, jos papukaijoista puhutaan, niin vertaisin mieluummin kokoomukselaiseen toiston-toistoon jossa valehdellaan suomalaisen tavallisen ihmisen joutumisesta vaikeuksiin, kun holtittomaat maat,- ja ökyrikkaat ovat joutuneet vaikeuksiin.

Kokoomus on puolustamassa suomalaisia etelä-eurooppaan sijoittaneita,- sekä niiden maiden ökyrikkaita joutumasta selvitystilaan.
siitä on kysymys.

Suomalaiselle tavalliselle ihmiselle ei tapahdu mitään muutosta siitä, että kieltäydymme etelä-euroopan maiden tukemisesta. Muutamille kokoomuksen suursijoittajalle sitävastoin tulee huimat tappiot.

Ei siis yhteiskunnallista hätää. Vain kokoomukselainen hätä.

Jukka-Pekka Vasara

Kokoomuksen jyrki katainen on taas papukaijana toistellut kuinka erinomaista on lahjoittaa eläkevarat saksalaisten pankkien tukemiseen, ja kyllähän tämä paneekin puoti-puksuilla jöpöttämään.

Antti-Pekka Mustonen

Paniikki päällä tohtorilla. - Mikä auttaisi? Kysykää kolleegoilta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

No milläs se niskalenkki markkinavoimista tällä kertaa otetaan? No Portugalin valtion omaisuuden yksityistämisohjelmalla tietenkin! : D
Muuten ei Sekoomus Bank lähde liikkeelle.

Raoul Konnos

Jouni; Portugalilla on tasan kaksi vaihtoehtoa: laittaa valtiontaloutensa kuriin tiukassa EUn ja IMF ohjenuorassa, tai sitten velkasaneerauksen kautta. Kumpikaan vaihtoehto ei ole sieltä miellyttävimmästä päästä, mutta eiköhän kaverit silti päädy vaihtoehtoon nr. 1. Omaisuutta joutuvat joka tapauksessa myymään ja tekemään kipeitä leikkauksia. Ei tuollaisesta tilanteesta valitettavasti selviä parilla hauskalla sutkautuksella.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Portugalilaiset ovat menossa vaaleihin ja vaihtoehtoja on käsittääkseni tarjolla runsaasti. Yhdestä Olli Rehnistä selvitään kertomalla pari sutkausta eikä jotain Kataista muista tuossa vaiheessa välttämättä enää kukaan. Nuo kaverit purjehtivat pitkin Afrikkaa siinä vaiheessa, kun täällä vielä syötiin nauriita savupirtissä.

Tänään sijoittajien vastuu tarkoittaa Urpilaisen mielestä vaihteeksi velanmaksun lykkäystä ja alempia korkoja. Tuon mimmin suuhun saa ilmeisesti laitettua ihan mitä tahansa ; )

Risto Koivula

Vuodesta 1973 voimaantullut tyhjän päällä oleva paperirahajärjestelmä (kun USA oli painanut dollareita Vietmanin sotaa varten 10-kertaisesti yli Bretton Woodsin sopimuksen salliman määrän kultavarantoonsa nähden) poksahtaa joka tapauksessa taivaan tuuliin, moneteritisine haistapaskantieteineen!. Kysymys on vain siitä, että miten se tapahtuu, ja mitä tulee tilalle:

http://ristokoivula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/68438...

Johonkin kohtaan on joka tapauksessa laitettava piste.

Raoul Konnos

Minkäs tason maisteri hra Koivula onkaan, kun tällaista oivalsi?

juri g.

Konnoksen asia-argumentit loppuivat nopeasti.

Rug Head

Älykkyystesteissä eivät tittelit paljoa paina.

Risto Koivula

" Minkäs tason maisteri hra Koivula onkaan, kun tällaista oivalsi? "

Diplomi-insinööri, ulkomaalaisittain "teknisten tieteiden maisteri" (Master of sciences (tech)) pääaineina rakennusstatiikka ja rakentamistalous.

http://www.students.tut.fi/~koivular/

Raoul Konnos

Suomen Työväenpuolue, juuri näin, kiitos.

Risto Koivula

...Pirkamaan vaalipiiri, numero 119, vaaliliitossa SKP:n kanssa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Konnoksella on kyllä ihmeellinen asenneongelma..kaikki jotka ovat jostain muusta puolueesta kuin kokoomuksesta niin ei voi ymmärtää taloudesta mitään. Tarttiskohan Konnos sinun miettiä vähän tuota omaa toimintaasi..Ja edelleen voit antaa oman teoriasi miten kokoomuksen tukipakettilinja pelastaa velkaantumisen jatkumiselta. En ole vielä kuullut mitään teoriaa sinulta,mutta kovaa arvostelua muita kohtaan kyllä.

K Veikko

Kriisistä ei mitenkään selvitä maksamatta sen hintaa.

    Keskustelu, aivan oikein, käy sen ympärillä kuka maksaa ja kuinka suuren osuuden. Maksu on joka tapauksessa "pois" kansantaloudesta.

Lainojen takaamisessa on kyse maksun jakamisesta usealle vuodelle.

    Onko sitten kertarysäys, jossa otetaan vastaan kerralla iso maksu vaiko osamaksu, jossa vajausta maksetaan kymmeniä vuosia parempi ratkaisu, en tiedä.

Jos julkisen talouden rahoitusmallit eivät muutu, on yhden tekevää valitsemmeko kertarysäyksen vaiko osamaksun.

    Rahoitusrakenteen muuttamisessa eivät riitä kosmeettiset toimenpiteet, vaan sen on lähdettävä aivan terveyskeskuksen luukulta kunnallisen hallinnon kautta valtion menoihin ja jatkuttava aina EU:n budjettiin asti.

Ehkä kertarysäys on ainoa mahdollinen ratkaisu. Vasta sitten kun matto kunnolla vedetään julkisen hallintopyramidin jalkojen alta on mahdollista lähteä puhtaalta pöydältä.

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Kukkosen ajattelussa on se harha, että julkinen talous on muka kriisin aiheuttaja. Kyllä taustalla ovat yksityiset lainanottajat, joiden maksamattomista lainoista valtiot yrittävät pankkeja pelastaa. Sen verran Kukkonen on oikeilla jäljillä, että jos julkisia menoja supistetaan ja syntynyt säästö siirretään pankkien tasoisiin, kyllä siinä pankit pelastuvat, jos panostus on kylin suuri. Vastaavasti kasvavat kansan kärsimykset. Ne ovat tavallisia ja lamaan täysin syyttömiä ihmisiä, jotka Kukkosen esittämällä menetelmällä yhteisiksi muuttuneet velat maksavat.

Matto, jonka Kukkonen esittää vedettäväksi julkisen hallintopyramidin jalkojen alta, pitää poistaa kokonaan nykyiseltä rahalaitosjärjestelmältä. Rahan liikkeelle lasku pitää tehdä rahaliiton ja valtioiden valvotuksi yksinoikeudeksi. Liikepankeilta pitää lailla kieltää mahdollisuus luoda rahaa tyhjästä velkasitoumuksia kertauttamalla. Reaalitaloudesta irtautunut rahatalous on se varsinainen vereimijä, jolle reaalitalous maksaa koko ajan lisääntyvää korkosummaa.

K Veikko

Se että osoittelee syyllisiä sormella voi helpottaa henkistä tai poliittista sielun tuskaa, mutta tilanne ei siitä muutu.

    Olisi tosi hienoa, jos valtioiden, itse asiassa kenenkään, ei tarvitsisi maksaa lainojaan takaisin, koskaan. Silloinhan myöskään kenenkään ei tarvitsisi koskaan tehdä työtäkään.

Väitän, että nuo yksityiset tahot, joita kriisi liikuttaa, eivät ole lainan ottajia vaan lainan antajia. Nämä lainan antajat menettäisivät rahansa siinä uudessa talousjärjestelmässä, jossa valtiot eivät maksa velkojaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Pankkiirien liivintaskuihin ryömineet euroherrat myöntävät avoimesti painostavansa kaikkia Portugalin tärkeitä puolueita ennen kesäkuun vaaleja. Tätä taustaa vasten voi kuvitella, että jotain vastaavaa on käynnissä Suomessakin. http://www.lefigaro.fr/conjoncture/2011/04/08/0401...

Ylimpänä äänessä on Euroopan vihatuin mies Olli Rehn. El Economistassa uhkailee jopa "Hyrki Katainen."

Raoul Konnos

Mitä pahaa on yrittää puhua järkeä poliitikoille? Onko mielestäsi kyseessä väärät lääkkeet vai kaivoon kannetun veden dilemma?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Väärät lääkkeet. Portugalin ja Suomen poliitikot saavat mandaattinsa kansalta, Komissio ja IMF pankeilta tai ei mistään. On turha yrittää uhkailla puolin tai toisin, poliitikoilla on viime kädessä oikeus ja velvollisuus hoitaa tämä peli kotiin. Järkevät poliitikot, kuten Ranskan Christine Lagarde, puhuvat solidaarisuudesta.

Risto Koivula

" Mitä pahaa on yrittää puhua järkeä poliitikoille?

Onko mielestäsi kyseessä väärät lääkkeet vai kaivoon kannetun veden dilemma? "

Euroopan keskuspankki hörhöilee päähänpistojensa mukaan niin poliittisen kontrollin ulkopuolella (koska Saksa näin ehdottomasti vaati oman mukaantulonsa kynnyskysymyksenä) kuin tieteellisen (koska "monetaristinen rahateoria" on puhdasta paskaa...) ja markkinakontrollinkin ulkopuolella (koska polittisella paperi(ja sähkö)rahalla ei kuitenkaan ole objektiivista arvoa (jollaisen Keynesin Bretton Woodsin malli loi sille arvon ideaa äärimmilleen venyttämällä vertailuvaluutan jalometallikykennällä (joka ei pitänyt ainakaan jos oli sota).

http://ristokoivula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/59760...

" Kanniainen lienee Euroopan ainoa taloustieteen professori, jolla ei ole harmainta haisuakaan marxilaisen talousteorian todellisesta sisällöstä. ...

Sitäkin paremmin professori on EMU-asiantuntijana aivan varmasti perehtynyt siihen, millaiseen arvo- ja talousteoriaan nojautuen tämä rakenteilla oleva EU:n keskuspankki aikoo ruveta päättämään kannaltamme tärkeimmistä asioista, pahimmassa tapauksessa vailla sen paremmin poliittista, markkina- kuin tieteellistäkään kontrollia.

Mitä korkeammalta tasolta nuotit on annettu, ja mitä vähemmän ne ovat "vain" omia näkemyksiä tai tuloksia, sen parempi, tällä kertaa.

Ei ole kysymys nyt siitä, ovatko ne teoriat oikeita vai vääriä, me tavalliset kansalaiset haluamme ensisijaisesti tässä vaiheessa kuulla vaikkapa Teiltä, herra professori, nimenomaan, mitä ne teoriat ovat. Älkää viitatko paksuihin käsittämättömiin vieraskielisiin teoksiin, sellaista tekevät vain ns. laiskat professorit, vaan tiivistäkää, popularisoikaa, kiteyttäkää! "

Mauri Skön

Miksi eläkevakuutusyhtiöiden johdolle maksetaaan paperiliiton Ahosen puolustamia suuria palkkoja ja bonuksia,jos he ovat sijoittaneet holtittomasti eläkerahoja??

Pekka Manner

Kokoomus voisi jo kertoa mistä leikataan kun avustetaan näitä pankkeja ja rupumaita? Jostain nuo miljardit otetaan?

Jos Suomen eläkejärjestelmät menettävät 100 milliä ja näin estetään se etät ettei tarvitse antaa apua pankeille n 16 miljardia, niin otan mieluusti pienemmän pahan.

Yleens on ollut nin että se joka rötöstelee myös korvaa vahingot, tämä pitäisi koskea pankkejakin.

Maat saavat mennä velkasaneeraukseen, se tulee halvemmaksi kuin tukeminen.

Jyrki puhuu potaskaa!

Käyttäjän jaakko7 kuva
Jaakko Kontinen

Laura Räty: "Parin vuoden takaisessa finanssikriisissä menetimme Suomessa valtion verotuloja 40 miljardia euroa!" Onkohan tuossa kirjoitusvirhe eli yksi nolla liikaa? Eikös valtion budjetti ole vuositasolla jotain reilut 50 miljardia, Tarkkuutta Pliis...

Henry Bjorklid

Tyypillistä Kokoomus-julistusta:
1)
Kerrotaan jotakin.
2) Tehdään siitä joku oma johtopäätös. (Olkinukke, jota on helppo hakata).
3) Hakataan johtopäätös maan rakoon. (Olkinukke henkihieväriin).
4) Kerrotaan kuinka oma ratkaisu on paljon parempi.

Otetaan "me voitettiin" posee' ja ollaan nättejä.

Henry

Rug Head

Laitetaan vielä linkki olkinukke-sanan selitykseen:

Wikipedia - Olkinukke

Olkinukke on siis tahallinen manipulointitekniikka, jossa ei hyökätä
vastapuolen pääväittämää vastaan, vaan siitä tehtyä karikatyyriä vastaan.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

Laura:"Jutta Urpilaisen sijoittajan vastuu tarkottaisi myös siis sitä, että näille maille lainattuja suomalaisia eläkerahoja ei tarvitsisi koskaan maksaa takaisin. Tämä tarkoittaa lahjoitusta suomalaisten eläkevaroista näille maille, leikkauksia eläkerahastojemme varoissa ja lopulta vähemmän rahaa eläkkeiden maksuun"

Äläs Laura pelottele. Eläkerahastoistamme on riskimaihin (Kreikka, Irlanti ja Portugali) sijoitettu noin 1% rahastojen arvosta, joten ei tässä todellakaan ole kyse eläkerahoistamme.

Kriisimaiden osuus viennistämme ja koko EU:n taloudesta on myöskin niin pieni, ettei ko. maiden tilanteella ole juurikaan suoraa merkitystä kansantaloudellemme.
Käytännössä ainoa todellinen (ja iso) uhka onkin Saksan ja Ranskan suurten pankkien kaatuminen. Jokainen voi sitten tahollaan pohtia sitä, että kuinka todennäköistä on se, että Saksa ja Ranska päästävät pankkinsa kaatumaan,jos Suomi ei ole mukana maksumiehenä.

Raoul Konnos

Martikaisen Suomi elää moraalisesti ylvästä mutta vaatimatonta elämää tuolla jossain kaukana metsien ja merien takana, johon eivät maailman katalat tyrskyt ylety.

Nuku hyvin.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

Kiitän aina niin ystävällisistä sanoistasi.
Kyllä täällä Hakaniemen synkkien aarniometsien keskellä onkin hyvä nukkua.

Henry Bjorklid

Raoul Konnoksen vastaus:
- Ei mitään sanottavaa - heitetään siis klisee.

Rug Head

Sun kannattaisi Raoul laittaa jo joku palkattu renki heittämään noita
kommentteja, luulisi olevan helppo toimi: hyökkää henkilöä kohtaan,
älä puutu itse asiasisältöön.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Millainen on "Hallitsematon velkajärjestely"???

Raoul Konnos

Onneksi persujen kannatus tuolla ulkona oikeassa elämässä on aika paljon laimeampi kuin täällä Usarin blogeissa.

Henry Bjorklid

Raoul Konnoksen vastaus:
- Ei mitään sanottavaa - heitetään siis klisee.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

"Jutta Urpilaisen sijoittajan vastuu tarkottaisi myös siis sitä, että näille maille lainattuja suomalaisia eläkerahoja ei tarvitsisi koskaan maksaa takaisin. Tämä tarkoittaa lahjoitusta suomalaisten eläkevaroista näille maille, leikkauksia eläkerahastojemme varoissa ja lopulta vähemmän rahaa eläkkeiden maksuun."

Lahjoitus eläkevaroista - joka voidaan kattaa verotuksella - tai verovaroista - joka joudutaan kattamaan verotuksella.

Missä ero???

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Lauralle,miten kokoomus kantaa vastuun näistä takauksista kun ne alkaa realisoitumaan? Eroaako hallituksesta vai miten? Maksaako takaisin vai..kerro ny ihmeessä kun joka päivä saa kuulla Kataiselta kuinka vastuullisia te olette.

Raoul Konnos

Mistä takauksista puhut, Vellu? Ei suvereeni valtio ole KOSKAAN taannut lainojaan, eikä niin käy nytkään. Olet kuunnellut liian kauan U15:n "talousneron" juttuja.

Henry Bjorklid

Ei nämä rahat mene valtioille, vaan pankeille. Ja pankit ovat jo vuosisatoja tienneet mikä on takaus.

Herää Konnos reaalimaailmaan ja vastaa:

http://henry2.puheenvuoro.uusisuomi.fi/68790-miksi...

Henry

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

No mikä/kuka ne lainojen otot takaa,et vielä ole vastannut?

Ja eikös se suvereeni valtio ole aina taannut omat lainansa kun on keskuspankista hakenut rahaa? Vai miten se sieltä saa sitä?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

enkä nyt muutenkaan ymmärrä..eihän me tässä lainaa ottamassa vaan Portugali ja muut EU-maat vuoroperään..ja me ollaan vakuutena heidän lainoilleen..joten en edes ymmärrä mistä höliset..

Pekka Kurki

Konnoksella on lienee patouma gurling-mestariakin kohtaan...

"Raoul Konnoksen vastaus:
- Ei mitään sanottavaa - heitetään siis klisee."

Tähän on helppo yhtyä...

juri g.

Oikeuteen sinne syytettyjen penkille. Vankeutta ja henkilökohtaisten varojen takavarikointi.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Kasvoton kaikkivoipa raha luo maailmaan taloustotalitaristisen koneiston, jonka rattaiksi kaikki ihmiset joutuvat. Taloustotalitarismi toteuttaa saman toimijasubjektien häivyttämisen kuin kaikki muutkin totalitarismit.

On osin tiedonfilosofista harhaa etsiä sijoitus- eli velkarahoille "vastuullista subjektia". Kasvoton raha elää omaa autonomista elämäänsä, ja oikeastaan kaikki taloutemme nykyiset vaikeudet johtuvat rahatalouden autonomisoitumisesta ja irtoamisesta reaalitalouden pohjalta.

Eurooppalaisen uuden ajan raha oli jo syntyessään harhaista -- kaikista uusista kehittyvistä rationaalisuuden muodoista talousajattelu ainoana jäi keskiaikaisen ptolemaiolaisen ajatusjäsennyksen varaan. Taloudessa "realiteetit" nähdään talousmaailman keskipisteestä, taloudellisesta toimijasta käsin. Toimijan tilinpidollinen nollapisten määrää mikä on plussaa mikä miinuista, ja myös mikä on syytä mikä seurausta.

Tästä väärästä lokatiivisesta perusjäsennyksestä johtuen talousajattelussa ei koskaan voida saavuttaa luonnontieteille ominaista objektivaatiota.

Talousajattelu onkin pohjimmiltaan uskonnollista valtamagiaa, ja rahassa elää pohjimmiltaan uskonnollislaatuisen kaikkivoipaisuuskuvitelma. Sen varassa raha-ajattelun autonomia on voinut toteutua. Mitään järkeä siinä ei ole. Taloususkonnon maailmassa on kuitenkin turha sanoa, että jos jossakin ei ole järkeä ei se myöskään voi olla laillista.

Tosiasiassa on siis turhaa jäljittää koottujen ja autonomisoituneiden, kasvottomiksi muuttuneiden pääomakeskittymien "omistajia". Ne ovat rahaa aivan eri sarjassa kuin se raha jota käytetään vaihtoarvon mittana.

Huuto on kylläkin kova: pankit ja sijoittajat vastuuseen! Kuka kuitenkaan voi olla vastuussa kokonaisen historiallisen aikakauden tuottamnasta rationaalisuusharhasta?

Jokin toinen kysymys olisi enemmän paikallaan. Esimerkiksi kysymys siitä voiko koottu pääoma autonomiseksi muututtuaan ylimalkaan olla legitiimiä. Nähdäkseni se ei voi. Kaiken raha-arvonmuodostuksen perusta palautuu siihen, että rahat ovat aina jonkun rahoja. Tämä rahan keskeisin ominaisuus on kadotettu kun rahan on sallittu muuttua kasvottomaksi.

Sijoitus- eli velkaraha ei voi olla yhtä legitiimiä tai millään samalla tavalla legitiimiä kuin vaihtoarvoja mittaava raha.

Tämä on peruskysymys. Tästä pitäisi keskustelun alkaa.

Raoul Konnos

Filosofia on kauniita ajatuksia, mutta talous on tekoja. Hyvinvointia luodaan taloudellisella toimeliaisuudella, ei ideologioilla tai uskonnolla.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Filosofia ei ole kauniita ajatuksia vaan tosia ajatuksia.

Jokainen -- jokaikinen -- ajatus joka päässämme taloutta koskien syntyy, on filosofiaa, joko hyvää tai huonoa filosofiaa.

Ajattelu orientoi toiminnan. Ne joiden etologinen toimintadraivi on niin vahva, etteivät he pysty pysähtymään ja ajattelemaan asioita läpi, niiden ei pitäisi tehdä mitään.

Etologisen toimintadraivin riivaamia yrittäjiä maailmassa riittää. Heidän jäljiltään maapallon asiat ovat nyt pahemmassa jamassa kuin ne ovat olleet koskaan aiemmin historiassa.

Toimijoilla riittää toimintatarmoa ja itsekuria myös muiden kurittamiseen. Heidän hyvinvointinsa merkitsee valtaosalle ihmisistä pahoinvointia.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Filosofia pohtii, mitä pohtii. Hyvinvointia luodaan SOSIAALISELLA toimeliaisuudella, josta seuraa taloudellisia tapahtumia. Nyt ollaan sosiaalisesti ja ekologisesti kestämättömällä tasolla ja taloudellinen toimeliaisuus on räikeässä ristiriidassa tähän. Orjuus tai konkurssi, siinä vaihtoehdot tarjoamallasi mallilla.

Käyttäjän retku83 kuva
Mikko Saari

Rahan herroja nykymaailmassa: Rothchild, Oppenheimer ja pari muuta. District of Columbia, Vatikaani, Lontoo. Ja näitä tottelee Suomessa bildenbergin kokouksiin osallistuva J. Katainen puolueineen, vaikkei sitä taida edes kaikki puolueen kansanedustajat tajuta. Mitenkä muuten pystysivät nukkumaan yönsä.

juri g.

Pankkien ja sijoittajien täysimääräinen vastuu ja heti!
Ei mitään valtiontakauksia ulkomaisille pankeille!
Vastatkoon spekulantit omista riskeistään!
Suomalaisvastainen kokoomus oppositioon!

Henry Bjorklid

Juuri näin.
Emme tarvitse tällaisia epäisänmaallisia hylkiöitä johtoon.

Henry

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kokoomus & Co sanoo: Työllä Suomi nousee ja pärjää. Ei paljon innosta työnteko, jos verorahat, työn hedelmät rahdataan muille maille.
Anteliasta vippaajaa (rahalla kaveruuden ostajaa) kyllä taputetaan selkään, mutta pidetään vähän hölmönä.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Aivan. Kataisen papukaijamainen hokema että vain työnteolla saadaan Suomi nousuun asettuu aivan kummalliseen valoon. Kun työn tulokset kaapataan milloin tahansa finanssitalouden moolokinkitaan ja sijoittajien taivaaseen niin eipä se paljon motivoi työntekoon. Työnteko hyödyttää kokoomusjohtoisessa Suomessa vain ja ainoastaan pankkeja ja sijoittajia.

Ja tämä eurokriisi on juuri sellainen moolokinkita, joka vähentää entisestäänkin työmotivaatioita. Vaikka tekisimme kymmenkertaisen määrän työtä, se ei näille sijoitusmarkkinoiden imureille riittäisi.

Siinä kokoomukselle mietittävää.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Lisäksi, kokoomuslaiseen maailmankuvaan kuuluu yhtiöiden toiminnan tukeminen. Tämän he sanovat johtavan työllisyyteen. Ja kun työllisyys kasvaa, yhtiöiden voitot ja sijoittajien tuotot kasvavat, eli suuri osa työn tuloksista haihtuu finanssitaivaalle ja muuttuu pelimerkeiksi.

Kun vielä oikeiston puolelta korostetaan, että yhtiöiden ensisijainen tehtävä on tuottaa voittoa omistajille (EI siis valmistaa tuotteita tms!), työnteon motivaatio painuu pakkasen puolelle.

Tätäkö haluamme?

Käyttäjän KyostiRoth kuva
Kyösti Roth

On täysin oikein että sijoittajat joutuvat vastuuseen, sekin on oikein että suomalaiset eläkeyhtiöt vastaavat huonoista sijoituksistaan täysimääräisesti. Se on moraalisesti ainut vaihtoehto.

Rug Head

Erittäin hyvä kommentti, ja osui asian ytimeen!

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Miksi te, Laura ja muut taloususkovaiset välttämättä haluatte "pelastaa" nämä sijoittajat? Miksi suomalaisten pitäisi maksaa Portugaliin ym. sijoittaneille ulkomaisille tahoille? Miksi suomalaisten verovaroilla ei voitaisi sen sijaan kompensoida eläkeyhtiöiden tässä mainitussa riskisijoituksessa (vaikka sen riskejä vähätteletkin) hävinneitä varoja suoraan näille, jos se nähdään tärkeäksi. Saksalaiset maksaisivat halunsa mukaan omille pankeilleen pelastusrahaa omista verovaroistaan jne.

Tällöin ei syntyisi sellaista yleiseurooppalaista pelastusjärjestelmää, joka viestii, että sijoitus ei olekaan enää riskisijoitus. Sijoittamisessa pitää aina olla häviämisen riski, ei siinä muuten olisi mitään järkeä. Vaikka olisi eläkeyhtiöistämme kyse.

Henry Bjorklid

Juuri näin.
Tämä kommentti kannattaa jokaisen kopsata Facebook-sivuillee, mainiten tietysti lähe ja Mark Anderssonin nimi.

Henry

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Andersson,
näin se on. Koska eläkkeemme on ulkoistettu yksityisten firmojen hoidettavaksi, ne ovat vastuussa omaisuutensa hoitamisesta. Kun järjestelmä perustuu finanssitaloudelle, siis fiktiiviselle uskolle ja arvonmuodostuksille, eläkevaramme on saatettu epämääräisiin käsiin, epämääräisen uskonnon riepoteltavaksi.

Jos eläkefirmojen sijoitusriskit lankeavat, kuten nyt saattaa Portugalin osalta käydä, yksityinen työeläkefirma kokee tappion, ja joko ruikuttaa veronmaksajia apuun tai järjestää valtionhallinnon avulla velvoitteidensa mitätöinnin. Voittoihin tuskin kajotaan. Ja me kansalaiset maksamme joka tapauksessa laskun.

Miksi tämä valtiolta joka tapauksessa ruikutettava osuus pitäisi maksaa EU:n kautta?

Ja miksi muuten työeläkevarat on annettu Suomessa yksityisten firmojen hoidettavaksi? Onko seuraavana ulkoistusvuorossa verotus?

Risto Ketola

Portugalilla on 9 miljardia laina maksettavia huhti-, touko- ja kesäkuun aikana. Käytettävissä olevat varat ovat 5 miljardia tällä hetkellä. Näin ainakin Barclay Capitalin ja S&P:n mukaan. Ois kiva tietää ketkä ovat ne onnelliset obligaatio sijoittajat jotka saavat rahansa takaisin ennen kesää.

. suvituuli

Räty kirjoittaa:

"Sijoittajien vastuu, josta Urpilainen puhuu, tarkoittaa hallitsematonta velkajärjestelyä."

*****

Ei tarkoita.

Jos Portugali olisi yht'äkkiä 15. kesäkuuta huomannut, ettei sillä ole rahaa sinä päivänä lankeaviin valtionlainojen takaisinmaksuun, olisi seurauksena ollut - ei täysin hallitsematon, mutta vähemmän hallittu - valtion "tilttaus", sovereign default.

Nyt tätä vaaraa ei ole. EU tulee väliaikaisella mekanismilla rahoittamaan nuo ja seuraavatkin takaisinmaksut.

Tässä tilanteessa voidaan Portugali asetttaa TÄYSIN HALLITTUUN velkajärjestelyyn. Katsotaan velat, kootaan velkojat - mukaanlukien sijoittajat ja pankit - ja tehdään velkajärjestely.

Tämä on aivan normaali menettely vastaavissa tilanteissa.

******

Räty kirjoittaa myös:

"Parin vuoden takaisessa finanssikriisissä menetimme verotuloja Suomessa 40 miljardia euroa."

Ei mitenkään pidä paikkaansa!

VVM on tähän asti käyttänyt kuvitteellista 12 miljardin verotulojen menetystä. Jostain ihmeestä Suomen Pankin Liikanen toi tämän 40 miljardia esille pari viikkoa sitten.

Nyt sitä toistelevat niin kiviniemi kuin Katainenkin. ja näköjään Rätykin.

Aioin kirjoittaa tästä oman blokin lähipäivinä, mutta totean ettei tällä summalla ole mitään todellisuuspohjaa.

Verotulojen alenemisesta huolimatta valtion menojahan ei ole supistettu, vaan rahoitusvaje on paikattu lisävelalla. Valtion nettovelka vuosina 2009-2010 kasvoi 21.8 miljardia euroa. Kun samaan aikaan (2009-2010) verotulot verrattuna vuoden 2008 tasoon pienenivät yhteensä 10.7 miljardia euroa.

Tälläinen VVMn ja SPn harrastama vertailu on sinänsä täysin kestämätön, mutta jokatapauksessa verotulot eivät missään nimessä pienentyneet yli 22 miljardia, vaan todennäköisesti lähempänä 10 miljardia. Jos sitäkään.

Jouko Koskinen

Toden sanominen ei ole suosiossa koska se ei ole punainen, vhreä, musta
eikä keltainenkaan - se vain ON. Noin paljon sanoja siihen ei tarvita.

. suvituuli

Aika kryptistä...avatkaapa hieman?

Jouko Koskinen

Täytyy olla pirun rikas että on varaa ajatella omia köyhiä - saati toisten.
Onneksi meitä vielä on muutama.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

suvituuli,

olin ällikällä lyöty kun näin 24.3 päivätyn Juvan lehden artikkelin, jossa ministeri Sirkka-Liisa Anttila väitti, että Suomen eroaminen eurosta ja EU:sta aiheuttaisi 20% korkotason nousun.
Mistä lie mokoman luvun reväissyt.

Asia piti tarkistaa, eihän ministerien tietoihin ja sanomisiin ole yhtään luottaminen.
Ekonomisti, jonka kanssa keskustelin oli tikahtua hilpeyteensä. Sanoi, että todennäköisesti 5-6 prosenttiin mutta että Ruotsi olisi hyvä vertailukohde: millä tasolla on Ruotsin korot, sinne Suomikin menee suunnilleen.

Samassa artikkelissa Anttila puhui siitä, että maatalouden kulut kuten lannoitteet ovat nousseet 41%. Sanallakaan ei Anttila maininnut siitä, että lannoitekulut nousivat välittömästi sen jälkeen kun Suomen hallitus myi Soklin fosfaattikaivoksen ja GrowHow´t norjalaisille pilkkahintaan.

Ei Anttila myöskään maininnut mitään siitä (maataloustukien yhteydessä) että hänen ranchinsa saa maataloustukea rutokseltaan :D
kts. farmsubsidy.org

Käyttäjän mikkolahti kuva
Mikko Lahti

Kannatan Jutta Urpilaisen ja Timo Soinin linjaa.

Pankkien ja sijoittajien vastuu on välttämätön yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden toteuttamiseksi tulevia kriisirahoitusratkaisuja tehtäessä.

Nythän on piikki auki kolmelle syöppömaalle. Kreikan,Irlannin (toivottavasti ei Portugalin) kansallisille tuhlaajapojille ja tyttärille lapioidaan surutta EU-rahaa sumalaisenkin veronmaksajien pussista.

Uskotko lukija että ahneuden synnin kriisi pysähtyy Euroopassa noihin maihin?

kansallinen peruskysymys on nähtävä iankaikkisuusnäkökulman valossa:Säilyttääkö Raamatun Kaikkivaltias Jumala suomalaisen hyvinvoinnin kun ahne kvartaalikapitalismi on kriisissä?

Sillä Raamatun elävä Herra on lähtenyt sotimaan Jumalan sanasta luopunutta Eurooppaakin vastaan. Kuten Hän teki jenkeissä. Siellä ahneet pankit koristelivat roskalainapaperit näyttämään lähes rikkaan sukulaisen testamentilta saadulta ilosanomalta. Sitten pyydys heitettiin kaikkialle maailmaan.

Tähän petokseen mammonaa halajava jenkkityöläinen tarttui ihastuessaan liukaskielisen pankinjohtajan unelmahötöstä. Nyt siellä lasketaan köyhäksi noin joka kahdeksas sielu. Jos oikein muistan Hesarin kirjoituksen.

Kvartaalikapitalismin kriisi lipuu luoksemme:Portugalikin vaipui EU-kerjääjävaltioiden joukkoon.
Levoton sielu pohtii:Kuinka Suomi-neito selviää kun elävän Herran raskas käsi painaa syntistä päälakea? Entä minä ja perheeni; köyhtyykö köyhä edelleen, haihtuuko rakkautemme huuma?

Vieläkö tulevina vuosina siniristilippu kohoaa salkoon ja Visa vinkuu hilpeillä ulkomaanreissuilla? Kuinka kauan heitän läppää Irc-galleriassa ja söpöilen tuttujen ja tuntemattomien naamojen kanssa Facebookissa?

Epäjumalia kumartavien luotujensa,vrt. Tuom. 1-8, syntielämään vihastuneen Kaikkivaltiaan raskas käsi painaa entistä enemmän kerskakulutustemppeleissä vaeltavia suomalaisia.

Siksi hyvää elämänmuutosta ja kirkkaita päiviä halajava sielu pyytäköön elävältä Jeesukselta:"Älä muista minun nuoruuteni syntejä,älä minun rikoksiani, muista minua armosi mukaan, hyvyytesi tähden Herra."

Mikko Lahti
saarnaaja
http://www.pp.kpnet.fi/mila

Reijo Tossavainen

Totuus on yksinkertainen. Kreikka maksaa nyt noin 13 % korkoa. Se ei ole tullut alas, vaikka kuinka on rahaa lapioitu oliivipuun alle.

On siis selvää, että nykykeinot eivät toimi. Kreikka ei selviä edes koroista. Siksi ainoa mahdollisuus on velkasaneeraus eli velkojen osittainen anteeksiantaminen. Silloin kärsijöiksi joutuvat lähinnä saksalaiset ja ranskalaiset pankit sekä eri maiden, mm. Suomen veronmaksajat.

Suomen tähän saakka lainaamasta noin 700 miljoonasta eurosta jää siten osa saamatta.

Henry Bjorklid

Tämä Reijon linja on tuhat kertaa parempi kuin maansa myyjien (KOK & KEPU) linja.

Henry

Pekka Kurki

Reijon kommettiin on helppo yhtyä.

Rug Head

Reijo, kerropa, miksi valtio joutuu maksamaan perkeleellistä 13% korkoa?

Kuka, siis kuka asuntovelallinen selviäisi sellaisista korkomenoista?
Ei kukaan.

Kyse on täydellinen kusetus, jossa suunnitelma on ollut alun perinkin
kaataa Kreikka, jotta se saadaan tiettyjen tahojen hallintaan.

Speaking about morale... heh.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Pankkien ja sijoittajien vastuu on sinänsä hyvä puheenaihe. Euroopan vakausrahastona tunnettu roskapankki on perustettu veroparatiisiin eikä se ole vastuussa toiminnastaan kenellekään eurokraattien sisäpiirin ulkopuolella.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Muistutetaan tässä nyt taas siitä ERVV-keskustelussa aina unohtuvasta seikasta että ERVV:ssa on omavelkainen takaus.

Omavelkainen takaus tarkoittaa sitä, että velkoja saa päättää periikö velalliselta vai takaajalta ja milloin perii.

ERVV-yhtiö on Luxemburgin osakeyhtiölain alainen eli veroparatiisiyhtiö.

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Otsikko kertoo kaiken.

Mikä pankkien ja sijoittajien vastuu? Eihän sellaista tosiaan ole ollut miesmuistiin. Tappiot sosialisoidaan ja voitot yksityistetään. Kävi miten tahansa, kansa maksaa. Taitaa nykyään olla finanssitavaratalojen toiminta yhtä varmaa kuin maatalous. Miksi edes kaihtaa riskejä, kun aina löytyy joku idiootti maksamaan tappiot.

Ahneudelle pitää saada jokin muu hinta kuin veroeurot.

Käyttäjän kangaro kuva
Ros-Britt Kangas

Herääkin kysymys ovatko takausten puolestapuhujat missä määrissä jäävejäkin tässä asiassa, entäs jos jääviys laajentaisiin koskemaan puolueen kannattajiakin....Kenen rahat nyt pelastetaan, oikeesti?

Pirjo Tikka

Ei näitä ongelmia takausrahastoilla peitetä.

Velkaa velan päälle, kunnes kyseisten maiden tilanne kurjistuu. Annetaan lisää hätälainaa ja keksitään lainarahasto ja maille vielä tiukemmat olot, tilanne kurjistuu entisestään. Miten näiltä mailta voi saada/vaatia minkäänlaista maksuvalmiutta tulevaisuudessa? Ei mitenkään.

Ei näitä ongelmia väliaikaisilla rahastoilla peitetä.

Velkasaneeraukset ovat vain ajan kysymys. Venyttämällä ja vitkuttamalla asiat vain pahenevat. En usko että se on kenenkään etu, velkamaiden tai maksavien veronmaksajien, ei kreikkalaisten ym. kansalaisten.

Velkasaneeraus ei kaada EU:ta. Jokainen EU-maa ymmärtää mikä on tilanne. Jokainen saneeraus tehdään harkitusti, suunnitellusti ja kontrolloidusti ottaen huomioon maan tilanteen.

Muunlainen kikkailu ei ole maiden auttamista, se on jotain muuta itsekkäämpää. Tilanne on pakko saada hallintaan nyt. Eu:n väliaikainen vakausrahasto on luotu nimenomaan yksityisten pankkien luottotappioiden välttämiseksi.

Markkinat tulevat tietysti reagoimaan joka tapauksessa, mutta eivät niin paljon tässä hallitussa tilanteessa kuin miten luulisitte niiden reagoivan parin vuoden päästä kun kaikki räjähtää käsiin.

Ja kukaan Euroopassa ei lähde tällaista maata syrjimään, vieroksumaan ym., ei ole tehnyt nykyisessä tilanteessa Irlannin tai Kreikan tai tee Portugalin kanssa.

Niin ei lähdetä myöskään Suomea vieroksumaan, kun se ottaa velka-asian puheeksi. Asioihin voidaan vaikuttaa. Nyt pelottelut pois. Tätä Soini on jo tolkuttanut.

Minua pelottaa Kataisen puheet, että ovat valmiit tekemään mitä vain, väliaikaisesta rahastosta puhuttaessa, valtionvarainministeri puhuu näin.

Rug Head

Sisko todistaa vakevästi! Sisko siis älyllisen rehellisyyden kannalta.

Pirjo Tikka

Lainaapa toisaalla olevan Viljo Heinosen kommenttia.

EU:n maat ovat niin veloissa, ettei millään nähtävissä olevalla aikavälillä ja bkt:n kasvulla ole mahdollista velkoja maksaa, tuskin edes lyhentää ja korot juoksevat koko ajan. Erään arvion mukaan maailman bkt on 60 biljoonaa ($). Velkaa on 600 biljoonaa ($)eli kymmenkertaisesti. Siinä on vertailupohjaa velkojen maksukyvystä.

Vielä yksi vertailu. Japanin maanjäritys/tsunami -onnettomuus aiheutti arviolta noin 176 - 180 miljardin euron menetykset. Euroopan velka on noin 2000 miljardia. Kun Japani 5 - 10 vuoden kuluessa jälleenrakentaa tuhoutuneen alueen. Siellä on maailman nykyaikaisin infastruktuuri.

Jos Euroopan maat samassa ajassa pystyvät sellaiseen ihmeeseen, että selviävät veloistaan, täällä ollaan vasta nollatilanteessa, eikä juuri mitään ole pystytty rakentamaan. Urakka on niin toivoton, että melkein toivon romahdusta. Sekin on parempi kuin nykymenon jatkuminen. Paras tulos koko Euroopan kannalta olisi rohkea ja hallittu velkasaneeraus. lisävelkaantumista ei ainakaan pysty hallitsemaan, että revi siitä.

Pirjo Tikka

Tietysti on otetava huomioon, ettei Suomi yksinään pysty Euroopan taloutta muuttamaan. Suuret muutokset vaativat laajaa yksimielisyyttä. Nykyinen velkatalous joka tapauksessa ennen pitkää kaatuu. Portugali ja Kreikka ovat jo siinä tilanteessa, ettei niiden kansantalouden kasvu riitä velkojen korkojen maksuun. Nykyisellään, kun mitään ei tehdä rällääjille tai tukitoimia vain laajennetaan, velkaantumista ei koskaan saada hallintaan.

Tätäkin Soini on toitottanut.

Kokoomuksesta ei ole mihinkään muuhun kuin lisäämään velkaa entisten päälle ja huudellaan pelotteita mitä kotimaalle, työlle ja eläkeläisille tapahtuu...
Nuoret kokoomukselaiset höynäytetty toistamaan kokoomuksen ohjekirjaa ihan suoraan ihankuin olisivat keksineet jotain uutta, se on ollut kaikkien luettavissa jo iät ajat...

Pirjo Tikka

Talousnobelisti Paul Krugman analysoi eilen EKP:n korkopolitiikkaa, ja oli täysin Soinin linjoilla. Krugmanin kirjoituksen loppupäätelmät ovat selvästi Soinin puolesta, Kataista vastaan. Kuten aikaisemmissakin lausunnoissaan.

http://krugman.blogs.nytimes.com/2011/04/08/why-pe......

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Hieno avaus, mutta...

Mikä tässä on, että maksajan, siis meidän veronmaksajien, mielipiteellä ei ole merkitystä? Miksi tarvitaan nobelisti kertomaan, että me emme halua tukea ulkomaisia pankkeja?

Koko homman syvin olemus: Pankit ovat liikeyrityksiä. Liiketoimintaan liitty sijoittajan ottama riski. Kun se realisoituu, tehdään konkurssi, och däts så.

Millä ihmeen logiikalla sijoittajilla on oikeus voittoihin riskinoton perusteella, mutta ei velvoitetta tappion kantamiseen? Millä ihmeen logiikalla yhden, suurenkin, pankin konkka johtaa pankkijärjestelmän romahtamiseen.

Johtaako yhden suuren paperitehtaan kaatuminen paperiteollsiuuden romahtamiseen?
Johtaaako yhden suuren telakan romahtaminen telakkateollisuuden romahtamiseen? Nallevaaruusien isät tuhosivat Wätsilän ja tekivät 5,4 mijoonan tilin - lakkasiko laivojen rakentaminen?

No EI.

LAURA, VOISIT OSALLISTUA KESKUSTELUUN, KUN TÄMÄ ON SENTÄÄN SINUN BLOGISI!

Henry Bjorklid

Laura - olet nätti, mutta liikenösikö viisi minuutiia siihen että edes kertoisit lukeneesi kommentit?
Tai joku apulaine?
Sama joka kirjoitti tämän blogisi?
5 minsaa?
Jooko?

Henry

Henry Bjorklid

Joukon sanoin:
"LAURA, VOISIT OSALLISTUA KESKUSTELUUN, KUN TÄMÄ ON SENTÄÄN SINUN BLOGISI!!!"

Henry Bjorklid

"1 00:06 Jouni Suonsivu
Jouko puhuu viisaita sanoja. Onko Laura koneella ja onko hänellä mitään sanottavaa, epärealistisiksi ja suorastaan tyhmiksihän hänen "ajatuksensa" tässä ketjussa on osoitettu jo ännänteen kertaan."

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Laura Räty,

Velka = Raha = Ostovoima = Työpaikka = "Talouskasvu" eli jos kukaan missään ei ota velkaa, ei tule talouskasvua. Ja jos ei ole talouskasvusta toivoa (laman pelko), kukaan ei uskalla ottaa velkaa. "Raha" muodostuu silloin kun joku ottaa velkaa; "rahaa" syntyy kiertoon saman verran kuin on otettu velkaa. Toiseen pankkiin viety ja/tai kulutettu raha vivutetaan eli saadaan "lisää rahaa" ja "lisäarvoa" mutta silti sille ei ole reaalivastinetta; tuotanto ei kasva samassa tahdissa kuin kierrossa oleva raha.

Kun velkoja maksetaan pois, kierrossa olevan rahan määrä vähenee eikä lisäänny ellei kukaan ota velkaa.

Keskuspankit taas säätelevät kierrossa olevaa rahaa ja inflaatioastetta esim. aiheuttamalla keinotekoisesti työttömyyttä (= rakennetyöttömyys = tasapainotyöttömyys = luonnollinen työttömyys; NAIRU-teoria on tämän taustalla).

Tällä hetkellä suhde on sellainen että "oikeaa rahaa" eli reaalia on noin 2% kierrossa olevasta rahasta kun loppu "raha", se 98% on elektronista kirjanpitokikkailua jonka vakuutena on kuitenkin oikeaa omaisuutta.
Rahajärjestelmämme on pyramidihuijaus.

Tai karkeasti yksinkertaistaen: jokainen euro (punta/yuan/dollari/jeni jne), joka on kierrossa, on jonkun lainaamaa. Kun pankki lainaa rahaa, se lainaa vain-ja-ainoastaan lainattavan pääoman. Ei muuta. Näin ollen korot maksetaan omasta tai toisen lainaamasta, kiertoon kuluttamasta rahasta. Joten korkojen nosto aiheuttaa vain sen, että yhä vain harvempi velallinen kykenee selviytymään velkataakastaan.

tai

Pankeilla on monopoli tuotteeseen nimeltä raha. Ne lainaavat tuotettaan kaikille sitä haluaville, mutta sillä ehdolla että se (lainattu tuote eli raha) palautetaan heille 100% takaisin plus korot, jota pidetään "tuotteen hintana". Korot on mahdollista maksaa täsmälleen sillä samalla tuotteella (=rahalla), jonka tuottamiseen pankeilla on monopoli.

Pankit ovat yksityisesti omistettuja.

Taloussanomat sanoo saman hieman toisin: Neljä tapaa maksattaa velkakriisi kansalla
http://www.taloussanomat.fi/raha/2011/01/30/nelja-...

Tutkija Jukka Davidsson (Stakes)
http://www.wikipress.eu/index.php?page=kolumnit

Tohtori Silvo Kaasalainen kokovartalokorruptiosta Suomessa: Virkanimitysruletti http://www.youtube.com/watch?v=DI8QtPdoeFo

Ymmärsitkö? Jos sinulla on asuntolainaa, olet pulassa kiitos Kokoomuksen ja muiden valtapuolueiden politiikan joka ylläpitää velkaperusteista talousjärjestelmää.

Tämä vastauksena kommenttiisi "Voi olla, että tulevat ja voi olla, että tässä harjoituksessa epäonnistutaan. Euroopanlaajuisen laman torjunnan yrittäminen on mielestäni kuitenkin kannattavaa. Jos onnistutaan, hyvä, jos ei, niin yritetty ainakin on. Suomalaisten työpaikat ovat kuitenkin minulle hyvin tärkeitä."

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Tätä jaksan ihmetellä ihmettelemästä päästyänikin, että miksi kansanedustajat, sellaiseksi pyrkivät tai ministerit, ja jopa valtionvarainministeriön virkamiehet, puhuvat julkisuudessa ikään kuin eläisimme 100-prosenttisesti reaalitaloudessa. Osa näistä ei luultavasti edes ymmärrä koko asiaa, joka on ehkä vaikea, mutta jos valtionvarainministeri ei tätä aivan fundamentaalista perusasiaa tiedä, on hän täydellisen epäpätevä työhönsä.

Jos taas Katainen ymmärtää nämä asiat, hän hämää kansalaisia tahallaan puhuessaan jatkuvasti talouskasvusta ja rahasta reaalisena, kiinteänä ja vastikkeellisena vaihdon välineenä.

Kumpikin vaihtoehto on karmea.

Seuraavalta hallitukselta meidän on vaadittava näiden asioiden ymmärtämistä, ja myös niistä puhumista. Puhumattakaan toiminnasta tilanteen edellyttämällä tavalla.

Käyttäjän kristinevondenffer kuva
Krsitine von Denffer

Ihmettelen suuresti, ettei Laura Räty osallistu keskusteluun. Ehkäpä häneltä hiipui argumentointi?

Valitettavasti näitä kovaäänisiä söpöjä naishenkilöitä on kokkareissa enemmänkin, mm Eija-Riitta Korhola, joka on varsinainen rääväsuu.(ks. blogi 7.4.)!!

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Joskus on kiva todeta olleensa oikeassa

http://markolilja.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26635-e...

Tämä argumentointi on edelleen ajankohtaista. Jokainen joka on vähänkin opiskellut rahoituksen teoriaa tietää mistä on kyse.

Aikoinaan olin vaihdossa eräässä brittiläisessä yliopistossa ja siellä etelä-afrikkalainen rahoituksen proffa selitti tämän kuvion auki.

Ensin amerikkalaiset kehitysmaalainoihin erikoistuneet luottolaitokset pääomittavat afrikkalaisia hallituksia (jotta päälliköt voivat ostaa aseita amerikkalaisilta ja kiinteistöjä/kultaa/osakkeita itselleen ja lähipiirilleen). Kansalla ei ole tässä kuviossa kuin maksajan osa.

Sen jälkeen ne lobbaavat lainoille IMF:n tai valtioiden vakuudet. Sitten varmistetaan, että afrikkalainen valtio saa varmasti riittävästi "kehitysapua", jotta pystyy maksamaan lainansa korot. Pääoman takaisin maksaminen on vaarallista ja ei toivottavaa, koska lainat on myyty sijoittajille jälkimarkkinoille. Sijoittajien näkökulmasta nämä ovat hyviä rahasampoja, joiden korot huitelevat selkeästi yli globaalien markkinakorkojen.

Sijoittajat haluavat kelpo tuottoa "riskilleen", jonka oikeasti kantaa joku muu kuin alkuperäinen lainaaja.

Sitten kun puhutaan velkasaneerauksista ja sijoittajista kuvio muuttuu astetta mielenkiintoisemmaksi.

Koska lainat on jälkimarkkinoitu ulos alkuperäisiltä rahoittajiltaan muuttuu riski jälkimarkkinoilla ja lainapaperit muuttuvat ns. junk bondiksi.

Näillä taitavat spekulantit tekivät hurjasti rahaa ottamalla reippasti näkemystä.

Kun esim. argentiina tai brasilia ilmoitti, että nyt loppui korkojen maksu lainapapereita myytiin 5%:n hintaan nimellisarvosta. Kun korkoja taas alettiin maksamaan niin lainapaperin arvo nousi takaisin lähelle nimellisarvoa jne.

Puhutaan esim. kreikasta jonka tilanne markkinoilla nähdään heikkona. Mitä tarkoittaa jos kreikka ajautuu velkasaneeraukseen?

Yritysten puolella velkasaneeraus tarkoittaa yleensä sitä, että kaikkia velkoja leikataan esim. 30 - 70%. Sen lisäksi velkojilla on oikeus nimetä saneerausohjelman valvojaksi oma henkilö, joka katsoo ohjelman noudattamista (esim. reaaliomaisuuden myyntiä, kulujen leikkauksia jne.) Se paljonko keltäkin leikataan on usein neuvottelujen tulos ja mikä huiminta niin verottajakin osallistuu näihin talkoisiin.

Aivan samalla tavalla valtio voidaan laittaa saneeraukseen. Silloin valvojaksi määrätään IMF, joka valvoo saneerausohjelman toteuttamista.

Sitten herääkin kysymys paljonko kultakin leikataan saatavia? Mikä on pankkien ja jälkimarkkinoilla olevien sijoittajien vastuu tässä tapauksessa?

Itse pahaa pelkään, että vastuunottajia ei löydy ja neuvotteluista voi tulla yllättävän hankalat ja se lamauttaa entisestään kriisimaiden toimintaa.

Jutta ja Timo ovat aivan oikeassa kysyessään mikä on pankkien ja sijoittajien vastuu ja rooli mahdollisessa saneeraustapauksessa. Eräs näkökulma on se miten tuore sijoitus on. Turvataanko vanhat sijoitukset kattavammin kuin EU:n uudemmat pääomaruiskut on erittäin hyvä kysymys.

Kyse on kuitenkin merkittävistä summista.

Se on jo nyt päivänselvää, että pankkien ja sijoittajien rahoja pelastetaan eurooppalaisilla veroeuroilla. Tällä hetkellä 100%:n varmuudella ja nämä ovat erinomaisia sijoituksia jälkimarkkinoilla. Rahaa tulee pankeille ja spekulanteille ja niillä on hyvä maksaa "taitaville" johtajille miljoonabonukset.

Pirjo Tikka

Muistin virkistystä:
Piirrosfilmi rahasta, lainoista…mahdollisimman selkeä.
http://www.youtube.com/watch?v=3EqnHXQLUbc&feature...

Uusi Suomi sivusto: käykää katsomassa uusiksi.
Ville Iivarisen blogi hyvä.
Samalla sivulla Markku Uuspaavalniemen linkki tai suoraan alla oleva linkki.
Oli keskustan riveissä. Ei ole enää. Hänen puheenvuoronsa jälkeen hänet ja hänen oma elämäntilanne on haukuttu lyttyyn, se oli varmaan pääasia. Rohkeutta on vaatinut. Edes yrittää saada jotain tolkkua asioihin.

http://rahanvalhe.puheenvuoro.uusisuomi.fi/61535-n...

Markku Uusipaavalniemi ja Totuus rahasta

Kreikka: velkaa 120% BKT:sta (300 miljardia euroa). Vuosittainen alijäämä n. 10% BKT:sta (25 miljardia euroa). Alijäämästä valtaosa tulee lainanhoitokuluista (16 miljardia), mikä on vajaa kolmasosa valtion tuloista (n. 50 miljardia).
Jokainen tajuaa, ettei Kreikan valtion normaalituloilla pystytä hoitamaan tuota velkamäärää tai sen korkoja.

Velkasaneeraus on siis väistämätön. Ymmärrän kyllä, jos tämä asia halutaan vaieta kuoliaaksi ja kertoa, kuinka ”suojelemme suomalaisia työpaikkoja” EVVR:llä ja EVM:llä. Mutta se on varmaa että vakausmekanismit laukeavat täydellä tehollaan.

Jo Tammikuussa: Taloussanomista poimittua.
Vielä viime tammikuussa keskeiset euro- ja EU-johtajat vakuuttivat Saksan liittokansleria Angela Merkeliä ja EU:n pääkomissaaria Jose-Manuel Barrosoa myöten, että euromaat ja EU ovat valmiit "kaikkiin tarvittaviin" toimiin tämän kriisin ratkaisemiseksi.

Kriisin pitkittymiseen ja ratkaisun lykkäytymiseen yksi syy on sekin, että europäättäjät kaihtavat edelleen tarttua kriisin kenties kaikkein tärkeimpään syyhyn – eurokriisin todelliseen "kuumaan perunaan". Pankkeja tässä pelastetaan.

Jokainen vaaleilla valittu – ja alituisesti seuraavista vaaleista huolestunut – europäättäjä varoo tarttumasta tai edes viittaamasta eurokriisin tärkeimpään ydinkysymykseen kuin sen ääneen lausuminen irrottaisi saman tien kielen suusta.

Kriisin poliittinen kuuma peruna on itse asiassa niin tulikuuma, että se voi kaataa hallituksia yhtä hyvin ylivelkaisissa kriisimaissa kuin tukitoimia rahoittavissa maissa.

Tulenaraksi kriisin todellinen syy on muuttunut siksi, että sen tunnustaminen paljastaisi todellisen syyn myös jopa satojen miljardien eurojen tukitoimiin – ja mihin nuo verovarat lopulta päätyvät.

Rahoitusmarkkinoiden tiedossa tukimiljardien lopullinen määränpää on ollut hyvän aikaa, ja kansalaisetkin alkavat päästä asiasta jyvälle. Silti europäättäjät eivät ole vielä kertaakaan ääneen myöntäneet, että:
-meneillään eivät ole suinkaan ylivelkaisten eurovaltioiden eivätkä varsinkaan kriisimaiden kansalaisten pelastustalkoot, vaan meneillään ovat kaikkien aikojen pankkitukitalkoot.

Yksityispankki Nordean tulos kolminkertaistui vuodessa 150 miljardiin. Pikkiriikkinen hippunen muiden joukossa.

Minä haluaisin kuulla oikeista ratkaisuista, kun nämä vakausrahastot eivät ratkaise mitään.

Katainen valtionvarainministerinä tietää ihan tarkkaan mistä on kyse.

Se on ihan sama vaikka Angela Merkel itse ”uutena ajatuksena” uskaltaisi ottaa askeleen eteenpäin ja saada sen tuoman gloorian. Odotetaan niitä saksan vaaleja vaikka sitten.

Kansa ei tiedä/ymmärrä yhtään mitään mistään? Aivan, alkavat päästä jyvälle, nykymeininki on syvältä. Siksi minäkin tavallisena tallaajana huutelen mielipiteitä, provosoidun ja provosoin, kun nykypäättäjien touhuihin ei ole uskominen. Missä ne kansan edustajat ovat?

Ei Soini ole erottamassa meitä EU:sta tai eurosta. Jo EU:lle luvatuille rahoille ja takuille emme voi mitään, mutta niiden lisäämiselle voimme.
Soini on ollut jo vuosia EU:ssa parlamentaarikkona, seurannut tilannetta sisältä käsin. Eikä hän siellä yksin ole tätä mieltä, siellä on muitakin kritisoimassa rahapolitiikkaa. Hän on saanut mielenkiintoa sanomisilleen, kuunnellaan yhä enemmän. Se on hyvä, yrittää edes.

Nyyhkytarinat eläkerahoista ja vakausrahastojen valheellisesta pelastavasta voimasta on jo kuultu. Ei toimi.
Nyt talousnikkarit kilvan muita ehdotuksia, siis oikeita ehdotuksia.

Niin, takkiin tulee, mitäs tehtäis?
Jään kuunteluoppilaaksi.

Linkkejä vois kerätä vaikka sivun täydeltä jonoon, menkööt nuo, suurempien talousnikkareiden linkkejä on jo esiintynyt..

EMU-järjestelmä on remontoitava kokonaan
huhtikuu 8, 2011 Kirjoittanut paavohaikio
http://paavohaikio.wordpress.com/

Valtiovarainministeriön uskomattomat uhkakuvat
Tekijä paavohaikio
http://paavohaikio.wordpress.com/2011/04/03/valtio...

US sivuilta: EKP on roskapankki + muuta seminaarin antia
14.1.2011 Riikka Söyring
http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/5804...

Iltalehdessäkin ja US:n sivuilla
EU:lla Matti kukkarossa
Kirjoittanut Sari Essayah 7.12.2010

http://blogit.iltalehti.fi/sari-essayah/2010/12/07...

Verkkouutisista, Kokoomuksen verkkolehti 9.4

Kymmenettuhannet ihmiset ottivat lauantaina osaa Unkarin pääkaupungissa Budapestissa järjestettyyn mielenosoitukseen, jolla vastustettiin Euroopan maiden säästötoimia.

Mielenosoituksen järjestivät yhteistuumin paikalliset ja muut eurooppalaiset ammattiliitot. Osanottajia oli 22 maasta Espanjaa myöten.

– Haluamme työpaikkoja, kasvua, kunnossa olevan hyvinvointivaltion, emmekä aio maksaa pankkiirien virheitä, julisti Euroopan ammattiliittojen keskusjärjestön (ETUC) johtaja John Monks.
ETUC oli kutsunut mielenosoituksen koolle tarkoituksellisesti samaan aikaan EU:n valtiovarainministerien kokouksen kanssa.

Erityisen kovan hyökkäyksen kohteena olivat Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy.

Käyttäjän lauraraty kuva
Laura Räty

Hei ja anteeksi kommenttieni viipyminen! Olen paahtanut vaalikentillä ja siksi pääsen keskusteluun vasta nyt.
Reipasta argumentoitinta täällä puoleen ja toiseen.

Totean lyhyesti kolme asiaa:

- Ekonomistien suuri enemmistö arvioi, että velkajärjestely (ts.lainaajien rahojen menetys) johtaisi joukkopakoon monien euromaiden velkakirjoista. Tämä romahduttaisi monien pankkien taseet – mukaan lukien EKP:n

Täällä toistellaan niin valtavaa määrää virheellisiä tietoja, että puutun vain kahteen esimerkinomaisesti:

- Suomen Pankin laskema 40 mrd euroa on kumulatiivinen, eli yhteenlaskettu verotulojen menetys suomalaiselta yhteiskunnalta. Siksi sen vertaaminen yhden vuoden budjettiin on yhtä alkeellinen virhe, kuin yrittäisi laittaa samaa propelihattua mustikalle ja kookospähkinälle. Kumulatiivinen tappio on ainoa oikea vertauskohta kertaluonteisille lainariskeille. Näitähän tässä punnitaan, kun mietitään pelkistetysti kumpiko on suomalaisille työpaikoille pienempi riesa – laina vain lama?

- Reijo Tossavaiselle ja hänen peräänsä ”hyvä hyvä” huutavalle porukalle toteaisin, että Kreikka saa tällä hetkellä kaiken tarvitsemansa lainan IMF:ltä, EU:lta ja euromailta. 13 % korko, johon viittaat, on Kreikan lainapapereista jälkimarkkinoilla maksettava laskennallinen korko tällä hetkellä.

Voin vain todeta Jyrki Kataista siteeraten, että näistä asioista on erittäin hankala käydä keskustelua, kun perusasiatkin tuntuvat oleva niin pahasti hakusessa. Silti esitetään niin varmoja ja kovia mielipiteitä. Nettilaahus komppaa karvaisia käsiään taputtaen.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Arvoisan kokoomusnuorehkon yhtälöstä jäi pois aivan oleellinen tekijä, josta Katainen ei ole edes tietoinen. Luepa, jos vaalikiireiltäsi ehdit, niin saatat oppia jotakin.
http://iitimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/68993-vaali...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

"Viimeistään pysyvä vakausmekanismi varmistaa, että pysyviksi venyvät myös itse kriisi – ja kriisin taltuttamiseen tarvittavat varainsiirrot."

"Rahoitusmarkkinoiden tyly tulkinta EU:n ja euromaiden tähänastisten ja kaavailtujen kriisitoimien onnettomista seurauksista ja tahattomista sivuvaikutuksista on kuin vakava varoitusviesti EU:lle. Tätä menoa kriisi ei taltu, vaan pahenee ja pitenee."

"(Rahoitusmarkkinoiden) raportit kertovat tyystin toisenlaisesta todellisuudesta kuin EU:n ja euromaiden viralliset lausunnot."

"Mayer katsoo euromaiden väliaikaisen vakausrahaston EFSF:n (European Financial Stability Mechanism, suomeksi ERVV) myös vaikutuksiltaan tilapäiseksi. Sen keinoilla ei velkakriisi hellitä saati taltu, vaan pitkittyy ja pahenee.

Tilapäisen vakausrahaston jälkeen vuonna 2013 aloittava pysyvä vakausmekanismi ei sekään taltuta kriisiä. Päin vastoin ESM on jo nyt Mayerin mukaan ratkaisevasti pahentanut kriisiä."

Sekä johtopäätöksenä...

"Velkakriisin pitkittäminen vuoteen 2013 ja ESM:n aloittamiseen asti on turhaa ajan ja rahan tuhlaamista, sillä väistämättömät velkasaneeraukset ovat jo nyt markkinoiden tiedossa."

Ja mitä lääkkeeksi? Velkasaneeraus mieluummin kuin vakausmekanismit.

"Yhä mittavampia tukitoimia ja uusia hätäluottoja perustellaan väittämällä, että tukitoimien ainoa vaihtoehto olisi kaaos, uusi finanssikriisi ja talouden ankara lama.

Arvaamattoman talouskaaoksen riski onkin todellinen ja lisäksi vaarallisen suuri, mutta ainoastaan äkkiarvaamattomasti velkojen aggressiivisiin irtisanomisiin päättyvissä valtioiden velkakriiseissä.

Sen sijaan valtioiden rahoitushistoria kertoo, että järjestäytyneet ja hallitut velkasaneeraukset ennemmin estävät ylivelkaisten valtioiden suistumista kaaokseen kuin aiheuttavat kaaosta."

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/04/1...

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

"Voin vain todeta Jyrki Kataista siteeraten, että näistä asioista on erittäin hankala käydä keskustelua, kun perusasiatkin tuntuvat oleva niin pahasti hakusessa. Silti esitetään niin varmoja ja kovia mielipiteitä..."

Kyllä, ja varsinkin kun on kyse hallituspuolueen ministereistä, ennen muita Kataisesta. Jos Kataisella ovat perusasiat hallussa, hän valehtelee kansalle, jos ei, on hän täydellisen väärä henkilö valtionvarainministeriksi. Kumpikin vaihtoehto on järkyttävä.

Pensaspalojen sammuttelu ei riitä, on kajottava perusteellisesti rakenteisiin. Tai sitten ei, jolloin edessä on romahdus. Jatkuva saarnaustyyppinen vetoaminen "talouden realiteetteihin" on täysin epämääräistä jargonia, kun takana ei näy olevan mitään tietoa. Tai sitten sitä on, ja se salataan.

Ja tässä valossa suomalaisten pitäisi äänestää.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Siteeraamme EU:n toimintaa hyvin tuntevaa henkilöä:

Esko Seppänen:
10.04.2011 15:19

Siteeraan ensiksi oikeusministeri Tuija Braxin kirjoituksen vihreiden blogista tältä päivältä.

”Timo Soini on väittänyt vaalitenteissä EU:n vakausrahastojen olevan EU:n perussopimuksen vastaisia. Soinin väitteisiin kiinnitettiin huomiota myös muun muassa Helsingin Sanomien Mielipide-palstalla eilen.
Onko Soinin väite siis totta?
Kesäkuussa päätettävää pysyvää vakausmekanismia varten on tarkoitus muuttaa EU:n perussopimusta, jolloin järjestely perustuu nimenomaiseen perussopimuksen määräykseen.
Pysyvästä mekanismista poiketen väliaikainen vakausväline on EU-rakenteiden ulkopuolinen, euromaiden välinen kansainvälinen sopimus.
Se on siirtymävaiheen järjestely, joka on tarkoitus sulauttaa myöhemmin EU:n perussopimusten mukaiseen pysyvään mekanismiin.”

Koska olen itsekin esittänyt EU-maiden yhteisvastuun toisten veloista EU:n perustuslain vastaiseksi järjestelyksi (samoin kuin Paavo Arhinmäkikin jo viime syksynä) käyn nyt yksityiskohtaisesti läpi Lissabonin sopimuksen asiaa koskevat määräykset. Artikla 125 on yksiselitteinen siltä osin, että se kieltää 1) jäsenmailta ja 2) EU:lta yhteisvastuun (”ei ole vastuussa eikä ota vastatakseen sitoumuksista”) toisten veloista:

"Unioni ei ole vastuussa eikä ota vastatakseen sitoumuksista, joita jäsenvaltioiden keskushallinnoilla, alueellisilla, paikallisilla tai muilla viranomaisilla, muilla julkisoikeudellisilla laitoksilla tai julkisilla yrityksillä on, edellä sanotun kuitenkaan rajoittamatta vastavuoroisten taloudellisten takuiden antamista tietyn hankkeen yhteiseksi toteuttamiseksi. Jäsenvaltio ei ole vastuussa eikä ota vastatakseen sitoumuksista, joita toisen jäsenvaltion keskushallinnoilla, alueellisilla, paikallisilla tai muilla viranomaisilla, muilla julkisoikeudellisilla laitoksilla tai julkisilla yrityksillä on, edellä sanotun kuitenkaan rajoittamatta vastavuoroisten taloudellisten takuiden antamista tietyn hankkeen yhteiseksi toteuttamiseksi."

Vakaustakuissa ei ole kyse ”vastavuoroisista taloudellisista takuista tietyn hankkeen yhteiseksi toteuttamiseksi”.

Kun perustettiin väliaikainen vakausväline (ERVV), jota kutsutaan myös tilapäiseksi vakausrahastoksi, se olisi ollut artiklan 125 näkökulmasta laiton eikä sitä siksi voitu perustaa EU:n rakenteisiin, Niinpä jäsenmaat perustivat EU:n ulkopuolelle luxemburgilaisen yhtiön, joka ei ole EU:n elin, tämän tilapäisen takausjärjestelyn käytännön hoitoa varten. Tällä valtioiden välisellä sopimuksella kriisimaille annettavista takauksista kierrettiin EU:n perustuslain yhteisvastuu-kieltoa.

Kyseessä oli samantapainen järjestely, jolla jäsenmaat panivat aikoinaan Itävallan poliittiseen boikottiin. Annettiin vaikutelma, että EU boikotoi Itävaltaa väärän vaalituloksen johdosta, mutta ei se ollut EU:n boikotti vaan jäsenmaiden boikotti (johon Lipponen suostui omavaltaisesti Suomen puolesta).

EU ei ole valtioiden välisen 440 miljardin euron suuruisen tilapäisen vakausvälineen eikä tulossa olevan pysyvän rahaston osapuoli. Pysyvän rahaston osalta EU:n perustuslakia pitää (yksimielisellä päätöksellä) muuttaa, koska Lissabonin sopimuksen mukaan se olisi nykyisen perustuslain näkökulmasta laiton järjestely.

Kun nämä takaus- ja vakausjärjestelyt eivät ole EU:n toimivallassa vaan ovat itsenäisten valtioiden välisiä sopimuksia, EU:n henkilöstöohjesääntö kieltää EU:n virkamiehiä ottamasta niihin viran puolesta kantaa. Komissaari Olli Rehn on siltä osin käyttäytynyt sopimattomasti, ja Eero Heinäluoma on erittäin oikeassa arvostellessaan tämän johdosta Rehnin lobbausta Suomen vapaassa päätösvallassa olevassa asiassa erityisesti näin vaalien alla. On myös perusteetonta Kiviniemen tai Kataisen väittää, että EU voisi jollakin tavalla sanktioida Suomea, jos Suomi jää vaatimuksineen pankkien vastuun toteuttamisesta näiden järjestelyjen ulkopuolelle.

Jos jäsenmaat kiertävät 440 miljardin takausyhteisvastuulla EU:n perustuslain määräyksiä valtioiden välisin sopimuksin, EU:n oma osuus 60 miljardin tilapäisistä takauksista on saman artiklan 125 mukaan laiton. Siinä yhteydessä on lakia kierretty artiklalla 122:

"Jos luonnonkatastrofit tai poikkeukselliset tapahtumat, joihin jäsenvaltio ei voi vaikuttaa, ovat aiheuttaneet tuolle jäsenvaltiolle vaikeuksia tai vakavasti uhkaavat aiheuttaa sille suuria vaikeuksia, neuvosto voi komission ehdotuksesta tietyin edellytyksin myöntää kyseiselle jäsenvaltiolle unionin taloudellista apua. Neuvoston puheenjohtaja antaa Euroopan parlamentille tiedon tehdystä päätöksestä."

Tässä EU:n itsensä antamien laittomien takausten tapauksessa maiden velkaantuminen on tulkittu luonnonkatastrofiksi!

Laitonta – eikä edes luonnonkatastrofilla perusteltua - on niin ikään artiklan 123 mukaan se, että Euroopan Keskuspankki (EKP) ostaa jäsenmaiden velkapapereita:

"Tilinylitysoikeudet ja muut sellaiset luottojärjestelyt Euroopan keskuspankissa tai jäsenvaltioiden keskuspankeissa, jäljempänä ’kansalliset keskuspankit’, unionin toimielinten, elinten tai laitosten, jäsenvaltioiden keskushallintojen, alueellisten, paikallisten tai muiden viranomaisten, muiden julkisoikeudellisten laitosten tai julkisten yritysten hyväksi ovat kiellettyjä samoin kuin se, että Euroopan keskuspankki tai kansalliset keskuspankit hankkivat suoraan niiltä velkasitoumuksia."

EKP on lainoittanut 1 prosentin korolla pankkeja, jotka ovat antaneet EKP:lle vakuuksiksi ongelmamaiden velkapapereita niiden nimellisarvoon. EKP ei kerro, kuinka paljon sillä on taseissaan epäkurantteja – eli mitä suurimmalla todennäköisyydellä velkasaneeraukseen joutuvien – EMU-maiden velkapapereita. Kun niitä arvioidaan olevan 300-400 miljardin arvosta, EKP on niiltä osin roskapankki.

Oikeusministeri Tuija Brax ei vihreässä blogissa (http://www.vihreat.fi/node/6781) vastannut itse esittämäänsä kysymykseen. Takausjärjestelyt ovat EU:n perustuslain mukaan laittomia, eikä valtioiden välisellä sopimuksella perustettu ERVV ole EU:n toimivallassa eikä ole EU-instituutio."

JOHTOPÄÄTÖKSIÄ:

1. Hallitusjallitusvaltamme on antanut Suomelle ja suomalaisille -ja antaa jatkuvasti- väärää tietoa sekä tilapäisen että pysyvän vakausvälineen olemuksesta.

Toisin kuin suomalaisille kerrotaan, vakausväline vain pahentaa velkakriisiä:

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/04/1...

2. Maksuvelvollisuuteen useiksi sukupolviksi sidottaville veronmaksajille ei kerrota, että kyse on alusta loppuun yksityisbisneksestä, eikä edes EU:hun liittyvästä asiasta.

3. Tilapäinen vakaussopimus on EU:n kannalta laiton, ja siksi se on tehty EU:n ulkopuolisena valtioden välisenä vapaaehtoisena sopimuksena.

4. EU:n taholta ei voi tulla mtään sanktion poikastakaan Suomelle jos emme mene mukaan tähän huuhaahan, koska asia ei ole EU:ta koskeva.

5. Olli Rehnin, Kataisen, Kiviniemen et al käytös on maanpetoksellista tarkoitushakuista valehtelua kansalaisille, jotka pyritään saamaan yksityisen bisneksen tappioiden kuittaajiksi paitsi omalla elämällään myös lastensa sekä lastenlastensa tulevaisuudella.

Myös sinun lastesi, Räty.

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Laura Räty:

"Voin vain todeta Jyrki Kataista siteeraten, että näistä asioista on erittäin hankala käydä keskustelua, kun perusasiatkin tuntuvat oleva niin pahasti hakusessa. Silti esitetään niin varmoja ja kovia mielipiteitä. Nettilaahus komppaa karvaisia käsiään taputtaen."

Tyypillinen Kokoomuslainen asennevamma. Muut eivät tiedä mitään, eivätkä ymmärrä mitään. Kaikki vasta-argumentointi on populismia. "Muilla kuin meillä, on peruasiatkin hakusessa". T-y-p-e-r-ä-ä.

Jos tarkastelee historiaa taaksepäin parin vuoden ajalta, ei voi olla huomaamatta sitä tosiasiaa, miten hukassa juuri Katainen ja ns. ekonomien enemmistö oli kaikissa arvioissaan, niin taantuman keston, suunnan, suuruusluokan kuin kokonaisvaikutuksenkin suhteen. Kreikka, Irlanti, portugali -episodi on looginen jatkumo tuolle "vastuulliselle" ja "ammattitaitoiselle" talousjohtamiselle. Katainen on itsessään kävelevä vitsi. Muun esikunnan kera voidaan puhua jo kävelevästä katastrofista.

Entäpä jos vänrikki nappula esikuntineen onkin väärässä? Ei ole vain yhtä oikeaa polkua. Tuollainen laurarätymäinen hurskastelu on kyllä vastenmielistä, vaikka vain siteeraatkin Kataisen idioottimaista lausuntoa.

Murkula86 .

Minusta on ihan ymmärrettävää, että Laura ei tehdessään eduskuntavaalityötä ole täällä kommentoimassa jokaista elämäntapablogaajan älähdystä - olkoonkin että osassa niitä on tiukkaa asiaa.

Nythän meillä on käsissämme pari tosiasiaa. Ensimmäinen on se, että yksikään näistä jo nähdyistä euromaiden pelastuspyrähdyksistä ei ole auttanut taustalla oleviin ongelmiin. Lisäksi kriisiytymisketju on liikkunut valtiosta toiseen vaikka miljardeja on kasattu niiden päälle. Näin ollen mitään niskalenkkejä markkinavoimista ei ole saatu.

Toinen tosiasia on se, että lisää velkaa ottamalla, mikä siis on ollut tämänhetkisen hallituksen patenttiratkaisu kaikkeen kuluvalla vaalikaudella, ei alkuperäinen ongelma poistu. Suurin ongelma ei ole se, että korkojen noustessa Suomen valtion ja sen asukkaiden maksamat korkomenot nousevat radikaalisti. Pääasiallinen ongelma on, että ko. tahot ovat niin kovissa veloissa. Voimme yrittää toki manageerata korkomenoja, mutta se työ ei ratkaise itse ongelmaa.

Näyttää yhä todennäköisemmältä, että määrätyt ongelmamaat joutuvat velkasaneeraukseen riippumatta siitä, takaavatko taloudellisesti voimakkaammat maat, ml. Suomi niitä vai eivät. Näissä keskusteluissa vakausvälineiden puolustajat eivät ole pystyneet/halunneet osoittaa, että romahdus olisi vältettävissä. Keskustelu ajautuu tässä vaiheessa aina merkityksettömään poliittiseen retoriikaan, joka keskittyy vakausvälineiden vastustajien ymmärtämättömyyteen (tietenkin erittelemättä, mitä kohtia vastustajat ovat ymmärtäneet väärin), kommentoijien, Timo Soinin tai Jutta Urpilaisen henkilöön, väitettyyn vastapuolen vastuunkantohaluttomuuteen etc.

Tässä tilanteessa ainoa merkittävä muuttuja lienee siis se, ottaako Suomi jokatapauksessa nenilleen menevien maiden velkoja kannettavakseen ennen niiden sukellusta vai ei. Eli kysymyksessä on joko tuntuva rojahdus lähitulevaisuudessa (Vaihtoehto 1, velkajärjestelyt) tai vielä tuntuvampi rojahdus hieman pidemmällä tulevaisuudessa (Vaihtoehto 2, velkajärjestelyt vasta sitten, kun vauraat maat ovat taanneet heikkojen velat lainarahalla).

Näitä vaihtoehtoja ajatellen, miksi Kokoomus (joka ilmoittaa olevansa kykenevä tekemään myös vaikeita päätöksiä) haluaa valita jälkimmäisen? Laura tuossa käytti ilmaisua, että kannattaa yrittää suojella suomalaisia työpaikkoja. Kuitenkin jokainen ymmärtää että vaihtoehdon 2 toteutuessa suomalaisia työpaikkoja joutuu teuraalle huomattavasti vaihtoehtoa 1 enemmän ja pidemmäksi aikaa.

Käyttäjän petrisalo kuva
Petri Salo

Hyvä Laura Räty.

Eurokuplan paikkuussa on selkeästi nähtävästi merkit siitä, että Suomen 1990-luvun pankkikriisin hoitokeinot on onnistuttu myymään EU:n käyttöön:

"Barroso: Maailman otettava oppia Suomesta - YLE Uutiset 28.1.2009

Barroson mukaan muun maailman tulisi ottaa mallia Suomen harrastamasta talouspolitiikasta.

- Suomi ei ole luonut vaurauttaan helpolla kasinorahalla, vaan työllä, kurilla ja ideoilla, Barroso hehkutti.

Vanhanen muisteli Suomen kokemuksia 1990-luvun alun lamasta. Vanhanen painotti, että valtion on oltava aktiivinen talouden toimija unohtamatta kuitenkaan markkinatalouden periaatteita."

Suosittelen Sinulle ja kaikille Suomen pankkikriisi aiheesta kiinnostuneille tätä artikkelia:

Wikipress.eu - Kolumnit | Suomen velkavastuu - mistä nykymenossa on kyse | Jukka Davidsson BSc(econ): http://bit.ly/hugof0

Artikkelin lukemisen jälkeen Teidän siellä kokoomuksessakin on helpompi vastata seuraavan linkin takaa löytyvään kysymyssettiin:

http://suomi2017.wordpress.com/2011/03/10/hyvia-uu...

Paras puolue on näissä eduskuntavaaleissa rehellisin puolue:

”Ensi kevään eduskuntavaaleihin puolue lähtee politiikassa hieman erikoisella teemalla – kokoomus nimittäin uskoo voittavansa vaalit rehellisyydellä.

Katainen uskoo, että kansa kyllä ymmärtää talouden tosiasiat, kun niistä kerrotaan suoraan.

- Suomalaiset ovat fiksuja ihmisiä jotka vaativat poliitikoiltaan paljon – erityisesti rehellisyyttä. Ja sehän meille sopii, sillä se on meidän leipälaji.”

Lähde: MTV3 uutiset 21.03.2010

Aurinko paistakoot ja Suomen sisäiset Berliinin muurit viimeinkin murtukoot!

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Pankki"kiriisistä" tulee myös muistaa, että se oli nimen omaan Mauno Koiviston aloittaman ja johdonmukaisesti noudatetun harjoitetun politiikan tulos, ja lopullisen naulan iski Esko Ahon hallitus. Samaa johdonmukaista politiikkaa toteutetaan edelleen.

Ainoa keino pelastaa Suomen talous on antaa potkut sossudemareille, kakodemareille ja kepudemareille.

Käyttäjän petrisalo kuva
Petri Salo

Tämä on aivan totta Jouko.

Ihmettelen miten huonosti valtapuolueissa on opetettu ehdokkaille lähihistoriamme perusasiat.

Lisää aiheesta kiinnostuneille avoimesta internetistä. Hakukonevalinta vapaa. Ainakin toistaiseksi.

Hakusanasettejä:

Koiviston konklaavi
SYP1-SYP2
liikepankki Unitas
pankkikriisi

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kiitos tunnustuksesta. Lämmittää historiantutkijan mieltäni.

Ylipäätään historian tuntemisen arvostus on pohjalukemissaan. Se on kutenkin, niin kuin olen monasti todennut, tärkein aine, jota koulussa opetetaan; kuka tahansa insinöörinplanttu osaa rakentaa kulkuvälineen, tarvitaan humanisti kertomaan, mihin sillä pitäisi mennä ja historiantutkija kertomaan, missä viimeksi ajettiin päin puuta.

Yleissivistävää koulutusta yritetäänkin jatkuvasti leikata Neuvostoliitosta opitun polyteknisen periaatteen hyväksi; koulutuksen pitää johtaa "ammattiin" - vaikka sitten työttömyyskortistossa. Juntteja putkitutkinnon suorittaneita fakki-idiootteja kun on helppoa hallita.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Pikakommentti tähän väliin. Kreikan kahden vuoden lainan korko on kohonnut nyt 16% eli velkakirjamarkkinoilla epäillään Kreikan kykyä maksaa sitoumuksiaan täysimääräisinä takaisin (lähde kauppalehti 11.4.2011)

http://www.vm.fi/vm/fi/04_julkaisut_ja_asiakirjat/...

Katsoin valtionvarainministeriön sivuilta millä ehdoilla Kreikalle annetaan luottoa.

Se on 3 kk:n euribor + 3% eli varsin maltillinen korko.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Deutsche Bank näyttää laskevan Rädyn tarkoittaman hallitsemattoman velkajärjestelyn varaan Kreikan osalta jo lähiaikoina. Hallitsemattoman siis siinä mielessä, että se perustuu velkojien vapaaehtoiseen sopimukseen velkojen leikkaamisesta esimerkiksi tietyllä prosenttiluvulla. http://www.handelsblatt.com/politik/international/...

. suvituuli

"10.4.2011 21:06 Laura Räty uusi
Totean lyhyesti kolme asiaa:
- Suomen Pankin laskema 40 mrd euroa on kumulatiivinen, eli yhteenlaskettu verotulojen menetys suomalaiselta yhteiskunnalta. Siksi sen vertaaminen yhden vuoden budjettiin on yhtä alkeellinen virhe, kuin yrittäisi laittaa samaa propelihattua mustikalle ja kookospähkinälle. Kumulatiivinen tappio on ainoa oikea vertauskohta kertaluonteisille lainariskeille."

*****

Viittasitte tällä varmaankiin ylempänä olevassa kommentissani olevaan arviooon tämän summan ylimitoituksesta.

Minun laskelmani perustuu nimenomaan kumulatiiviseen verotulojen menetykseen vuosina 2009 ja 2010!

Vuoteen 2008 valtion tulot ja menot olivat suurin piirtein tasapainossa. Tämän jälkeen verotulot laskivat, mutta menot ovat kasvaneet aiempien suunnitelmien mukaisesti.

Erotus on rahoitettu velanotolla, joka siis kasvoi noin 22 miljardilla. Mikä on maksimi-yläraja sille, kuinka paljon verotuloja olisi kerätty enemmän ilman talouden notkahdusta.

Verotulot eivät kuitenkaan ole pienentyneet edes noin paljoa, vaan kumulatiivisesti vajaat 11 miljardia euroa.

Kumulatiivisesti laskettuna 40 miljardissa on ilmaa teoreettisesti vähintään 18 miljardia, käytännössä jopa 29 miljardia!

****

Kuka täällä oikein tekee "alkeellisia virheitä"?

Pirjo Tikka

Mennääs kaikki pois täältä höpö höpö paikasta. Riikan puolelta kuulee totuuden...

http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/6900...

Jukka Sieppi

Laura kirjoittaa asiaa. Soini ja varsinkin SDP kyllä tykkää toistella näitä sanoja, mutta konkretiaa ja realismia niiden takana ei kyllä ole. Mun päähän ei mahdu että jos kerran on yhteisesti sovittu pysyvä mekanismi jossa nämä asiat hoidetaan hallitusti ja väliaikainen mekanismi jolla varmistetaan tilanteen toimiminen siihen asti, niin miksi SDP haluaa romuttaa tuon kaiken ja ajaa tätä maata kohti seuraavaa lamaa. Eikö Lehman Brothers opettanut demareille ja Soini-uskoville mitä tarkoittaa kun iso pankki kaatuu? Ei siltä olla turvassa täällä pohjolan perukoillakaan. ERVV:n ja ERM:n avulla pyritään pitämään tilanne hallinnassa. Kyllä sijoittajilla ja pankeilla vastuunsa on ja aikanaan he sen varmasti kantavat, mutta kyllä vastuunkantoa pitäisi olla myös politikoilla - myös vaalien alla.

Sakari Behm

Todellisuudessa homma menee näin. Puhutaan paskaa ja valehdellaan kansalle lisää, kun se ei ymmärrä kuitenkaan mitään ja lopuksi myönnetään itselleen ja kavereilleen vastuuvapaus. On se niin hienoa, kun on valtaa niin voi määritellä jopa halutun palkan itselleen. Mutta kaiken huippu on se, että moni päättäjä kun ei edes itse ymmärrä mistä itse puhuu.

Toimituksen poiminnat