Laura Räty Lääkäri, äiti, sosiaali- ja terveysministeri

Tyytyväisten nuorten vuoksi kannattaa puurtaa!

Mikä tekee talosta kestävän ja pitkäikäisen? Luja ja terve perusta – kuten lapsuus on ihmisellekin.  Rakastava ja huolehtiva koti, läheiset oheiskasvattajat, välittävät sukulaiset, tuttu päiväkoti ja koulu kavereineen, turvalliset kulmat ja kotikaupunki. Lapsuuden perustatarpeet ovat paljolti samat tänään, kuin aikana ennen auditiivisten ja visuaalisten viihdeärsykkeiden ylitarjontaa, jota nykyään ei voi täysin välttää.

Lasta ei voi kasvattaa pullossa, mutta lapselle voi ja pitää antaa aikaa sekä suojaa kasvaa oman yksilöllisen kehityspolkunsa tahdissa. Persoonallisuus ei ole vain geeneistä kiinni, vaan muovautuu vuorovaikutuksessa ympärillä olevan maailman ja ihmisten kanssa. Lapsi oppii ihmettelemällä ja lapsuus on kuin löytöretki.

Suomessa vanhemmuuden tukena ovat maailman parasta luokkaa olevat perhevapaaoikeudet, huipputehokas neuvolajärjestelmä, kaikille lapsiperheille tasapuolinen päivähoitojärjestelmä ja lapsen kehitystä, kasvua ja varhaista oppimista ymmärtävä varhaiskasvatus päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa. Lapset pääsevät kiiteltyyn ja palkittuun perusopetukseen ja saavat yhteisistä varoista maksetun toisen asteen opetuksen ammattiin tai huipputason korkeakoulututkinnon.

Lapsuutta on meillä hoidettu koko ajan paremmin. Lasten ja nuorten terveys on jatkuvasti parantunut, imeväiskuolleisuus on maailman alhaisinta ja kattava rokotusohjelma antaa parhainta luokkaa olevan tartuntatautisuojan. WHO:n tutkimuksen mukaan suomalaiset nuoret kuuluvat elämäänsä tyytyväisimpien joukkoon maailmassa.
 
Tämä kaikki on Suomessa totta. Ensi vaalikaudella tehdään useita suomalaisten lasten ja perheiden elämään vaikuttavia päätöksiä, kuten perhevapaajärjestelmän uudistaminen. Suomalaisten lasten ja perheiden hyvinvoinnin säilyttämiseksi kannattaa tehdä töitä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat