Laura Räty Lääkäri, äiti, sosiaali- ja terveysministeri

Lääkärit ja hoitajat hoitamaan potilaita!

Kun työskentelin muutamia vuosia sitten terveyskeskuslääkärinä, jouduin pariin kertaa miettimään, mikä onkaan lääkärin työn syvin merkitys. Kaksi potilastapausta on jäänyt erityisesti mieleeni: molemmissa oli kyse potilaan sosiaalitoimelle tarvitsemasta lausunnosta. Ensimmäinen potilas tarvitsi lausunnon pesukoneen ja toinen polkupyörän hankkimista varten. Jo on aikoihin eletty! Lääkärin koulutukseni ei antanut minkäänlaisia valmiuksia näiden lausuntojen kirjoittamiseen, mutta potilaani tarvitsivat lausuntoja harkinnanvaraista toimeentulotukea varten. Minulle ei koskaan selvinnyt, maksoiko kunta polkupyörän tai pesukoneen hankintakustannukset, enkä usko, että lausunnoistani oli potilaille suurtakaan lisäarvoa.

Lääkärin työ on parhaimmillaan todella mielenkiintoista, haastavaa ja ihmisläheistä. Pahimmillaan se on byrokratiaviidakossa painimista, tietokoneen näpyttelyä ja tietojärjestelmien toimimattomuuden tuskailua. Uskon, että suurin piirtein samat ajatukset pätevät hoitajien työhön. On se vaan täysin järjetöntä, että hoitoalan ammattilaisten työpäivistä suuri osa menee toimintoihin, jotka eivät edesauta potilaiden hyvää hoitoa.


Nykytilanteessa hoitavan lääkärin ei ole helppo muodostaa kokonaiskuvaa potilaan tilanteesta, sillä tieto hoitohistoriasta ja määrätystä lääkityksestä on hajallaan eri järjestelmissä. Työterveyshuollon  tutkimuksien ja oman terveyskeskuksen ottamien kokeiden tulokset kirjataan eri paikkoihin. Tietosuoja asettaa omat rajoituksensa, mutta ratkaisevamman esteen muodostavat erilaiset tietojärjestelmät. Kussakin terveyskeskuksessa ja sairaalassa tiedot kirjataan eri ohjelmiin, eikä tieto tallennu mihinkään keskitetysti. Verikokeita ja testejä joudutaan tekemään useaan kertaan, kun tieto ei välity hoitopaikkojen välillä automaattisesti. Potilaan hoito viivästyy tai ainakin vaikeutuu ja resursseja kuluu hukkaan.

Lainsäädännön ja hoitosuositusten muutokset aiheuttavat muutostarpeita myös potilasjärjestelmiin. Nyt näitä muutoksia tehdään joka yksikössä erikseen ja hieman eri lailla. Rahaa palaa ja tuloksena on entistä huonommin yhteensopivia ja eri lailla toimivia tietokoneohjelmia. Jos käytössä olisi yhtenäiset järjestelmät, riittäisi kun muutokset tehtäisiin kerran.  Säästyvät rahat voitaisiin käyttää ohjelmien kehittämiseen. Tietojärjestelmien tulisi helpottaa ja nopeuttaa hoitohenkilökunnan työtä, ei hankaloittaa ja hidastaa.

Olisi tärkeää että hoitavalla henkilökunnalla olisi kaikki olennainen tieto potilaan hoitohistoriasta ja lääkityksestä käytettävissään saman tien yhden helppokäyttöisen järjestelmän avulla. Moderni tietotekniikka mahdollistaa merkittäviä hyötyjä hoitotyössä, jos sitä vain osataan käyttää oikein. Ei ole nykypäivää että potilas kulkee röntgen-kuvatulostenippu kainalossa luukulta toiselle, kun kaikki tarvittavat tiedot voidaan välittää sähköisesti sekunnin murto-osassa.

Tietojärjestelmien toimivuuden lisäksi moniammatillisen yhteistyön lisääminen on erittäin tärkeää! Sosiaalityön ammattilaiset tekemään sosiaalityötä ja hoitohenkilökunta hoitamaan potilaita!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän lauraraty kuva
Laura Räty

Kyllä he olivat aivan tavallisia, vaaleaihoisia suomalaisia muistaakseni. Toinen saattoi olla romanivähemmistöömme kuuluva, en kuitenkaan ole tästä aivan varma.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Keijo!

Näitä afrikan apuja tarvitaan terveyskeskuksissa arpomaan päätöksiä (on myös omaa kokemusta asiasta) kun kokoomusjohtoinen lääkäriliitto "lamaan" vedoten manipuloi päättäjät vähentämään lääkäreiden aloituspaikkoja kun yksi työtön lääkäri oli nähty jänkäjärvellä.

Tästä hyvin itsekkäästä ja ahneesta päätöksestä kärsitään edelleen tänä päivänä. Lääkäripula, joka on keinotekoisesti luotu, mahdollistaa myös kuntien kuppaamisen hyvin perikokoomuslaisella tavalla perustamalla Oy ja myymällä palveluita kunnalle (joka puolestaan on pakotettu turvamaan tietty hoitotaso). Hieno yhtälö tehdä businesta ja kokoomuksessa hypitään tasajalkaa ilosta kun kuntalaiset maksavat itsensä veroilla kipeiksi ja yksityiset lääkärit pistävät rahoiksi.

Ei ekonomien tai dippa-inssien aloituspaikkoja junailla työmarkkinatilanteen mukaisesti, vaan alalla on aito kilpailu työpaikoista.

Lääkäriliittoepisodi kertoo karulla tavalla miten pihalla päättäjät ovat ja miten paljon valtaa on valutettu poliittisten päättäjien ulkopuolelle.

Tosin ei pitäisi olla niin selkärangaton ja munaton, että antaa jonkin liiton määritellä politiikan sisällön.

Toimituksen poiminnat