Laura Räty Lääkäri, äiti, sosiaali- ja terveysministeri

Helsingin kuppaaminen lopetettava!

Helsinki maksaa verotulontasauksena yli 300 miljoonaa euroa vuodessa muille kunnille. Se on melkein kolme kunnallisveroprosenttiyksikköä!

Rikkaammat kunnat maksavat köyhemmille ja syrjäisemmille kunnille tasausta. Joopa joo. Kun tarkastelee, millä perusteella valtionosuudet jakautuvat, herää vääjäämättä ajatus siitä, että metropolialueen ongelmia ei lainkaan tässä järjestelmässä huomioida.

Kun Helsinki voi hyvin, myös muu Suomi voi hyvin ja päinvastoin. Pääkaupungin hyvä työllisyys, yrittämisen onnistuneet edellytykset ja vilkas liike-elämä tuovat vaurautta kaupunkiin. Metropolialueesta on kuitenkin myös haittaa. Me saamme kantaa suurimman taakan mm. asunnottomuudesta, päihteistä ja maahanmuutosta. Näitä asioita ei juurikaan huomioida valtionosuuksien jakoperusteissa. Jakoperusteet löytyvät täältä: http://hankinnat.fi/k_peruslistasivu.asp?path=1;29;347;93748;385;161104

Mikäli valtionosuusjärjestelmässä huomioitaisiin metropolialueen lieveilmiöitä nykyistä paremmin, saisimme käyttää omia verorahojamme palveluidemme parantamiseen ja ongelmien lievittämiseen. Pienemmät luokat ja päiväkotiryhmät, siistimmät kadut, tehokkaammat päihdepalvelut jne. Listalle olisi tunkua.

Ensi vaalikaudella on valtionosuusjärjestelmää uudistettava siten, että pääkaupunkiseudun erityispiirteet tulevat riittävän hyvin huomioiduksi. Ei rahanjakoperusteena voi käyttää vain maantiedettä ja syrjäisyyttä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

M-T Heikka

Helsingistä kannattaisi tehdä pienvaltio, sehän kävisi kätevästi, koska se on niin erillään Suomesta. Voitaisiinhan se varmaan Viroonkin liittää. Kannattaa kysyä tallinnalaisilta.

Helsinkiläisten arvot pääsisivät näin kukoistamaan heidän omassa pikkuvaltiossaan. Siellä he saisivat kyttäillä toinen toisiaan, EU-kansalaisina.

Mihin meikäläinen Helsinkiä tarvitsee, en ole edes käynyt siellä kuin kerran eläissäni. Ei ollut suoraa yhteyttä määräpaikkaan lähempää.

Byrokratia kyllä hoituu ilman helsinkiäkin.

Kokoomustako sinä ajatuksinesi edustat. Hyvä tietää. Eikö nyt ole muuten valtakunnalliset vaalit. Kuntavaalit on sitten hieman myöhemmin, pressanvaalien jälkeen.

Käyttäjän ronin kuva
Ronja Ronin

"Eikö nyt ole muuten valtakunnalliset vaalit. Kuntavaalit on sitten hieman myöhemmin, pressanvaalien jälkeen."

Hyvä huomio! Jos nyt vaan keskityttäisiin valtakunnallisiin.

Samaa mieltä Merja Heikan kanssa, Helsinkiä ei suomalainen tarvitse, voitaisiin myydä Ruotsille, sitähän hesan herrat apinoi: vihaa ja halveksuntaa omaa kulttuuria kohtaan, toiseuden ylistystä ja maahanmuuttajien väkivallan pimittämistä.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Ihan matemaattinen ja demografinen fakta on, että syy Helsingin hyvään työllisyysasteeseen on se että useilla lapsiperheillä ja eläkeläisillä ei ole varaa asua täällä. Lasten koulutus ja eläkeläisten tarvitsemat eläkepalvelut siis maksetaan muiden kuntien kassasta, kun taas työikäisinä nämä samat henkilöt ovat tuoneet kunnallisverotulonsa usein Helsinkiin. Tajuat kai tuosta itsekin että miksi niitä kunnallisveroja tasataan? Lisäksi esimerkiksi pääkaupunkiseudun joukkoliikennettä subventoidaan myös valtion varoista, kun taas esimerkiksi valtavat polttoaineesta kerättävät verovarat kerätään suhteessa pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. On olemassa muitakin veroja kuin kunnallisvero.

Kokoomus voisi tehdä palveluksen Helsingille ja koko Suomelle tunkemalla Jan Vapaavuoren kaltaiset tyhjäntoimittajaministerit sinne minne valo ei paista. Se mies ei ole saanut aikaan nykyisessä pestissä kuin tuhoa, ja Helsingin asuntotilanne on sen kuin pahentunut nykyisestä "asuntoministeristä" huolimatta (tai sitten sen takia).

Juhani Virtanen

Helsingin seutu osallistuu globaaliin kilpailuun yrityksistä, pääomista ja huippuosaajista. Tässä kilpailussa vastustajia ovat Tukholma, Pietari, Berliini, Lontoo jne, eivät Pielavesi ja Pälkäne, vaikka etenkään kepulaiset eivät tätä ymmärrä ja haluavat jatkaa veden kantamista kaivoon.

Jos Helsingin seutu ei pärjää kilpailussa, koko Suomi taantuu. Siksi Helsingin hyvinvointi on tärkeää koko Suomelle. Syrjäseutujen tuet ovat pois Suomen globaalista kilpailukyvystä ja siksi omaan jalkaan ampumista.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

"Ei rahanjakoperusteena voi käyttää vain maantiedettä ja syrjäisyyttä."

Helsinkiläisenä veronmaksajana voin sanoa, että Helsingissä rahanjako perustuu siihen, että on kaksi jäsenyyttä. Talin Golfklubin ja Kokoomuksen jäsenkirjat.

Niillä on hyvä rahoittaa omat harrastuksensa. Kysy asiaa vaikka liikuntavirastolta ja erityisesti sen johtajalta. Vuorineuvosta tuetaan reilummin kuin yksinhuoltajan lasta.

Sitten jos laskee paljonko Helsinki menettää veroeuroja antaessaan hyvää rakennusmaata vuorineuvosten ja kokoomuslaisten ministereiden harrastukseen puhutaan jo aivan eri hintaluokasta verrannaiskustannusperiaatteella (toki varmaan osaat nämä peruslaskukaavat, Kataisesta en olisi niinkään varma). Asiaa voit kysellä puoluetoveriltasi vapaavuorelta, joka on ollut täysi nolla järjestämään pk-seudulle järkevänhintaisia asuntoja.

Sen sijaan tonttimaata pihdataan edelleen ja siitä hyötyy suuret rakentajat.

Se paljonko Helsinki valuttaa rahaa maakuntiin on sitten aivan toinen kysymys ja en siihen ota kantaa. Koko maa on pidettävä asuttuna ja se maksaa X euroa vuosittain.

Paljon suurempana moraalisena ongelmana pidän hyvätuloisten suosimista pienituloisten kustannuksella Helsingin omassa rahanjaossa. Hyvin kokoomuslaista politiikkaa tukea ministereitä ja vuorineuvoksia. Ovathan he "tärkeitä" ihmisiä.

Käyttäjän jaakko7 kuva
Jaakko Kontinen

Montako miljardia maakuntien metsärahaa on valunut Helsinkiin ja pääkaupunkiseudulle vuosikymmenten saatossa ja kuka siitä on hyötynyt?
Rakennusliikkeet ja manomistajat kuten Helsingin kaupunki, jolla nettitietojen mukaan oli ihan riittävästi kaavoittamatonta tonttimaata
omistuksessaan ilman että olisi Sipoolta tarvinnut ryövätä.
Ainakin Kalajokinen kaupunginvaltuutettu Erkki Aho kirjoitti siitä blogissaan. Asuntojen ja kiinteitöjen hintoja on vedätetty, ja tulokset puhuu kun ei saada työvoimaa kalliiden asuntojen takia.
Kaikki on keskitettävä jotta pääomien tuotto daadaan iflaatioon verrattuna kymmenkertaiseksi, ainakin!

Jari Eteläsaari

Siirretään pääkaupunki kaikkine valtion virastoinen Lahteen tai Hämeenlinnaan niin olen valmis siihen että Helsingin ei tarvitse maksaa muualle hyvityksiä.

Myös suomen rautateiden keskuspaikka, kansainvälinen lentokenttä ja lukemattomat muut palvelut jotka pääkaupunkiseutu on saanut asemansa myötä tulisi siirtää.

Tällöin pääkaupunki olisi myös lähempänä muuta suomea sekä infrastruktuurin ylläpitäminen olisi helpompaa, koska ympärillä on maata meren sijaan.

PS. Olen muuten Helsinkiläinen.

Jari Eteläsaari

Helsinki on hoitanut maahanmuuttopolitiikkansa erittäin huonosti ja nyt helsinkiläiset veromaksajat joutuvat maksamaan tuhansien kouluttamattomien maahanmuuttajien asunnot ja elämisen.

Helsinki on hoitanut oman taloutensa helvetin huonosti.

Helsingin, Espoon ja Vantaan kunnalliset menot ovat suuremmat kuin 220 suomen pienimmän kunnan yhteenlasketut menot.

Käyttäjän lauraraty kuva
Laura Räty

En ole missään vaiheessa sanonut, etteikö verotulontasausta tarvittaisi. Kyllä tarvitaan ja minusta on oikein, että kaikkialla Suomessa voi elää ja tehdä työtä. Olen kuitenkin sitä mieltä, että valtionosuusjärjestelmä voisi paremmin huomioida myös Helsingin ja koko pääkaupunkiseudun erityispiirteet. Eikö?

Toimituksen poiminnat