Laura Räty Lääkäri, äiti, sosiaali- ja terveysministeri

Mattolaiturit kuuluvat hauskaan kaupunkiin!

Onneksi on Helsingissäkin ympäristölautakunta! Virkamiehet esittivät mattolaitureiden poistamista Helsingistä ympäristösyihin vedoten. Lautakunta palautti asian eilen uuteen valmisteluun siten, että laiturit säilytetään.

Mattojen pesu laiturilla ei enää ole tätä päivää, se myönnettäköön. Mattolaiturit ovat kuitenkin osa kansallisromanttista maisemaamme ja Suomi-brändiä. Mattoja voi pestä kuivalla maalla ja viemärikaivon läheisyydessä, jotta likavesiä ei päästetä merta rehevöittämään. Laitureiden käyttö pesupaikkoina tuleekin kieltää. Muuta käyttöä laitureille kuitenkin löytyy.

Mattolaitureilla voi syödä eväitä, tanssia, tavata ystäviä, ottaa aurinkoa tai vaikkapa pelata korttia. Haluan, että Helsingin mattolaiturit kunnostetaan, mattojen pesu kielletään ja laitureilla saa tehdä kaikkea kivaa. Kesä on Suomessa lyhyt ja talvi liian pitkä. Helsinki on hauska kesäkaupunki ja hauskassa kaupungissa tarvitaan hauskoja paikkoja, kuten mattolaitureita!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Mika. H

""Laitureiden käyttö pesupaikkoina tuleekin kieltää. ""

Teillä "stadilaisilla" on kyllä suhteellisuudentaju pahasti hakusessa.

""Haluan, että Helsingin mattolaiturit kunnostetaan, mattojen pesu kielletään ja laitureilla saa tehdä kaikkea kivaa.""

Just.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Ensinnäkin onneksi olkoon uudesta nimityksestä.

Mattolaitureilla mattojen pesemisen kieltäminen on typeryyttä eli todellista hyttysten kuurnimista. Itämeren suojelu on naurettavaa, kun se liikkuu tällä tasolla. Otapa esiin vaikka Suomen suurimman(?) maanviljelijän eli Helsingin mereen laskemat päästöt.

Kepun ja Vihreiden hellimät maatalouden päästöt ovat suurin uhka Itämerelle Suomesta. Varsinais-Suomen saaristoalue hukkuu maatalouden päästöihin.

Käyttäjän lauraraty kuva
Laura Räty

Ei se, että jossain muualla saastutetaan enemmän tee vähemmän saastuttamisesta järkevää.

Mattoja kannattaa pestä kuivalle maalle tehdyillä pesupaikoilla, jossa vedet menevät kaivoon. Ei likavesiä kannata mereen heittää.

Mika. H

Lopeta sitten lumen ajo veteen. Ympäristövaikutus 10 000 000 x isompi kuin matonpesun.

Tai sitten lopeta jeesustelu.

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

Samaa mieltä, matot tulee pestä kuivalla maalla, mutta pesuvedet pitää imeyttää maaperääan tai ohjata talojen viemäriverkkoon. Sadevesiviemärin vedet menevät sellaisenaan vesistöihin, joten ihan sama kuin hölväis pesuvedet soraan mereen. Vain talojen viemärivedet menevät puhdistamon kautta.

Joten myös ihan sama kaadetaanko lumet mereen vai lumenkaatopaikalle, josta sulamisvedet menevät ojiin ja sadevesiviemäreihin ja sieltä mereen.

Mika. H

""Joten myös ihan sama kaadetaanko lumet mereen vai lumenkaatopaikalle, josta sulamisvedet menevät ojiin ja sadevesiviemäreihin ja sieltä mereen.""

Miten niin sama?

TIETYSTI lumet pitää viedä puhdistamon kautta.

EI kai nyt kukaan niin "hullu" ole, että tuollaista paskalunta suoraan antaa sulaa? Mitäs hemmetin ekomeininkiä tuo on?

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Mika H,

Juuh, paskalumiensulamisvedet olisi hyvä puhdistaa, mutta näin nykyään ei tehdä.

Ylivoimaisesti suurin määrä tie- ja katualueelta aurattu lumi sulaa penkoissa tien vierustoilla ja sieltä ojiin jne. Lumenkaatopaikkojen sulamisvedet menevät samoin nyt sellaisenaan ojiin ja sadevesiviemäreihin jne...

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Lisää mikrovesiensuojelusta,

2004 elokuussa olin teltaillemassa Nuuksiossa. Samalle nuotiopaikalle tuli parto partiolaisia. Olisivatko pojat olleet siinä 10-vuotiaita, ja ohjaajat ehkä 15-16 vuotiaita.

Hämmästyin heidän tapaan kaataa ylimääräinnen ruoka järveen ja tiskata astiat kaataen tiskivedet järveen. Siinä oli sitten kiva katsella järvimaisemaa jonka pinnalle levisi rasvainen kelmu. Luonnossa ruuantähteet ym biojätteet pitää kaivaa maahan ja pesuvedet kaataa maalle eikä veteen.

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Mattolaiturit ovat ihan OK. Ainakin osa pitäisi säilyttää.

Onnea uuden virkasi johdosta! Olet siihen varsin pätevä. Virassasi pystyt vaikuttamaan paljon enemmän, kuin rivikansanedustajana.
Harmi vain, että lääkärin kenttätyösi jää.

siviili tarkkailija

Romanikerjäläiset sekä polkupyörävarkaat kuuluvat "hauskaan kaupunkiin". Jos ja kun kaupungijohtaminen on noin hauskoilla hartioilla, että pitää mattolaiturit kunnostaa jos vaikka haluaisi korttia pelata...voi hyvä luoja paratkoon. Kenen asiaa sinä oikein ajat? Sanattomaksi vetää tämän duunarin.

Mika. H

Laskeskellaan hieman. Olikohan noita mattolaitureita n 20kpl? Leikitään että on. Pesuaikaa on maksimissaan 2kk vuodessa. Sateisinahan päivinä ei pestä. Leikitään vielä, että 10kpl ihmisiä pesee mattonsa noina mahdollisina päivinä/laituri. Saadaan siis 10 x 60 x 20 = 1200 matonpesijää. Nuo varmaan käyttävät mäntysuopaa. Leikitään, että koko litran purkki menee niin päästään tulokseen, että 1200 litraa mäntysuopaa ei siis enää pääse Stadin vesistöihin tuon "eko"päätöksen takia.
Tai osahan tuosta pääsee kuitenkin, eihän matonpesu lopu, päätetään mitä tahansa

Tutkitaas sitten mitä tavaraa tuo mäntysuopa oikein onkaan. No sitähän saadaan puunjalostuksen sivutuotteena. Ainoa haitallinen osa tuosta on sen sisältämä hartsihappo.

""Jos pohja muuttuu hapettomaksi, hartsihappo muuttaa olomuotoaan haitallisemmaksi reteeniksi, joka on kalojen alkiokehitysmyrkky.""

Eli siis tuon takia asiaa vastustetaan. Tutkimustuloksia on tietysti vähän, mutta eihän se mitään haittaa. Onhan se nyt "selvää", että vaahtoava vesi on myrkyllistä.

Väitän, että yhtään tutkimusta ei ole tehty mattolaitureiden ympäristövaikutuksista. Koko juttu perustuu pelkkään luuloon.

Korjatkaa jos olen väärässä. Haluaisin todellakin nähdä mihin tuokin mielipuolisen typerä puuhastelu oikein perustuu.

ps. koska kielletään nurmikoiden lannoittaminen? Siinähän vasta päästöjä syntyykin...

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

Juh, kokonaisuuden kannalta matonpesuvedet lienävät hyttysen pissi Atlanttiin -luokkaa. Mutta paikallisesti ne voivat olla hyvinkin ikäviä vesien eliöille. Pesuaineet mm kiinnityvät ärhäkkäästi kalojen kiduksiin, ja muodostavt kalvon joka ehkäisee kalojen hengitystä.

Ja sitten on tämä symboolinen merkitys.

Yleisesti ottaen maanisäkkäiden ja muiten eläinten jätökset kuuluu maaperään jossa on mikroobeja jotka niitä hajoittavat ravinnoksi kasveille. Veteen heitettynä ko jätökset ovat myrkkyä vesieliöille.

Ehkäpä ihmiskunnan suurin ympäristörikoskeksintö on vesiklosetti. Mielestäni on täysin järjetöntä sotkea hyvää lannoite-raaka-ainetta kirkkaaseen, puhtaaseen veteen ja näin tehdä molemmista ikäviä. Mutta tästä huolimatta suosittelen että pönttö vedetään käytön jälkeen. ;D

Poissa silmistä - poissa mielestä, ja rauha maan päälle.

Mika. H

""Ja sitten on tämä symboolinen merkitys.""

Tuohan on koko jutun perusta.

NYT vaan taas aiheutetaan vain ja ainoastaan se, että ihmset taas hieman lisää kypsähtävät koko ympäristönsuojeluun. Koko päätöksestä on vain ja ainoastaan ympäristölle haittaa. Ei siis noin!

""Ehkäpä ihmiskunnan suurin ympäristörikoskeksintö on vesiklosetti.""

Täysin samaa mieltä. Mutta ei sekoiteta tuota nyt tähän mattojuttuun.

Hemmetti, että harmittaa se, että virkamiehet ovat nykyisin niin hulluja ja poliitikot munattomia pellejä, jotka eivät heitä laita kuriin.

Häpeä sinäkin Laura, ettet asiasta viitsi edes perusasioita selvittää!

Käyttäjän matomaagi kuva
P. G. Wihdinheimo

Kansallisromantiikkaa tai ei, mutta itse näkemäni mattolaiturit ovat olleet todella huonoja ja huonossa kunnossa. Tukisin itse mieluusti ajatusta, jossa taidekorkeakoulujen opiskelijat voisivat suunnitella tilalle uudenlaisia laitureita kouluprojekteina. On järkyttävää haaskausta ettei tämänkaltaisia projekteja kohdisteta oppitöiksi, sillä tämänkaltainen tekeminen olisi paitsi mielekästä, opettavaa, mutta myös yksilöllisesti palkitsevaa kun oma laituri jää myös käytännön tasolla olemaan.

Ei sitä kansallisromantiikka-leimaa pidä jokaiseen vanhaan asiaan heittää, vaan pitää myös uskaltaa tehdä romantiikkaa nykypäivästä.

Käyttäjän Nonissimo kuva
Simo Raittila

Itse pidän Rädyn ajatuksia hyvinä, joskaan tarvetta linkittää asia esim. maabrändiin en ymmärrä.

En päästäisi rakentamaan uusia laitureita tarpeeksi hyväkuntoisten nykyisten tilalle. Aitoa tilaa ei käy liikaa korjaaminen ja mattolaitureilla on jo elämä tuollaisina omanlaisensa toiminnan hengailupaikkoina.

Tämänkaltaiset projektit eivät ole hyviä oppitöitä, koska niille ei ole tilausta. Muutenkin on ongelma, jos kuvitellaan saavutettavan hyvä kaupunki, niin että romutetaan vanha ja rakennetaan uutta. Todellisuudessahan kerroksellista ja kaunista kaupunkia syntyy, kun yhdistetään uutta ja vanhaa - säilytetään, lisätään ja laajennetaan.

Esimerkiksi sopivaa käyttöä Tervasaaren mattolaiturille oli viime lauantain Ravintolapäivänä, kun siellä pidettiin yhden illan ajan ulkoilmaravintolaa. Kesäilma ja elämys olivat mahtavia, mutta mattolaituri itsessään ei muuttunut, vaan on yhä entisensä.

Käyttäjän matomaagi kuva
P. G. Wihdinheimo

Tuon Ravintolapäivän kaltainen "kierrättäminen" on aivan loistavaa toimintaa. Toki edellyttäisin, jos nyt tuonkaltaista uudistamista ylipäätään toteutettaisiin, että asia suunniteltaisiin jokaisen kohteen tarpeiden mukaisesti; kuten tapana on.

Mattolaitureista viis, mutta olen miettinyt paljon miksei opiskelija-töitä toteuteta nykyistä enemmän? Miksei kaupungin puistojen ja tilojen viihtyvyyttä voisi antaa taidekorkeakoulujen vastuulle? Näin antaisimme nuorille mahdollisuuden toteuttaa itseään ja luoda jotain uutta ja näkyvää. Taide tulisi nykypäivänä siirtää pois gallerioista ja tuoda se luontoon, keskuuteemme.

Pohjan Akka

Helsingille ei ole mikään ongelma rakentaa samanlaisia maapesupaikkoja kuin muutkin kaupungit ja maalaiskunnatkin ympäri Suomen ovat rakentaneet.
Ne voidaan rakentaa lähelle isoja asuinkeskuksia, jonne myös pesijöiden matka on helpompi kuin meren rantaan.

Jouko Koskinen

Perinteet ja romantiikka voidaan säilyttää puhtaasti
- laiturisillan alle on laitettava allas josta valumat
pumpataan viemäriin puhdistettavaksi.

Sieltä ne menevät Harmajalle pois rannan sinttien
hapensaantia häiritsemästä. Huokea tapa torjua Turun
tauti siltä osin.

Aa Koo

Itämeri tarvitsisi tervehtyäkseen kunnon suolavesipulssin, ja tämä onnistuisi parhaiten jos Tanska ruopattaisiin pois kartalta.

Jouko Koskinen

Hesasta ja sen rannoista oli puhe.
Rantavedet vaihtuu terveellisesti kun Töölönlahti ja Laajalahti yhdistetään
tunnelilla. Virtausta joutuu ehkä tehostamaan hieman potkuripumpuilla.

Sakari Behm

En tiedä mitä mieltä olet, mutta lue tuolta ja ajattele.
ps. Ota yhteyttä jos tarvitset neuvoja.
Mattolaitureita ja mattopyykkäreitä kirjoitus 12.7.2009
http://sakaribehm.puheenvuoro.uusisuomi.fi/17341-m...

Toimituksen poiminnat