Laura Räty Lääkäri, äiti, sosiaali- ja terveysministeri

Kaikki blogit puheenaiheesta Kotitalous

Pienillä menoilla ei enää elä

Ei ne suuret tulot, vaan pienet menot, sanottiin ennen kun joku pienituloinen säästeliäästi elävä pärjäsi omillaan. Nyt ei enää kovin pienillä tuloilla ole mahdollista tulla toimeen ilman ulkopuolista apua, koska vähänkään tässä ajassa elävä ihminen joutuu maksamaan niin monista asioista. Pankkitilikin on käytännössä pakollinen ja silläkin rahastetaan.

Vennamon juurista arkipäivän huomioita

Elämme tunnetusti vuotta 2016 – aivan, ja edelleen ihmettelemme miksi meillä ei mene hyvin, tai oikeastaan ei mene paremmin kuin aiemmin. Nythän meillä menee jo paremmin kuin 80 prosentilla maapallon ihmisistä – niin hyvin menee, siis keskimäärin. Palataanpa kirjoituksiin vuosilta 2008 ja 2010 – mitä me tuolloin ihmettelimme. Olemmeko oppineet mitään – vai onko voivottelu syystä tai syyttä edelleen samalla tasolla tänään kuin eilen?

Kotityö on arvokkainta työtä

Kodeissa tehty työ muodostaa leijonanosan kaikesta työstä, jota Suomessa tehdään. Mitä tapahtuisi, jos kotien ulkopuolella tehdyn työn lisäksi palkkaa maksettaisiinkin kodeissa tehtävästä työstä? Ehdotan, että kotitaloustyötä, kuten lastenhoitoa aletaan ajattelemaan aivan uudella tavalla. Tämä toisi radikaalin murroksen yhteiskunnallisiin arvomaailmoihin ja ajatusmaisemiin, joissa kodin on nähty osittain olevan poliittisen päätöksenteon ja työelämän ulkopuolella. Feministinen motto, jonka mukaan henkilökohtainen ja yksityinen on poliittista, kuvaa hyvin näitä muutoksia.

Tässä selviytymisstrategia talouteen

Taloudellinen selviytyminen ei ole mitenkään helppoa monellekaan meistä.  Kuivakkaimpia ideoita on kuitenkin jäädä tuleen makaamaan ja haukkumaan kulloistakin hallitusta sekä surra omaa osaansa kovassa maailmassa. Olen vuosia kartuttanut puoli-intensiteetillä ajatuksia taloudellisesta selviämisestä ja haluan ne tiivistää tähän kirjoitukseen - ilman sen kummempia jaarituksia.

Vinkeistä ei tosin voi saada täysin yleispäteviä, koska jokaisella meillä on oma nyt-tilanteemme ja myös omat arvostuksemme; mitä elämältä haluamme.

Lisää kotitaloustunteja kouluihin

Järjestimme Virroilla koko perheen vaalitapahtuman. Aiheena olivat perheet, maaseutu ja yrittäjyys eli omat pääteemani. Puheiden lisäksi nämä aiheet näkyivät käytönnön tasolla. Muunmuassa perheille oli järjestetty ohjelmaa.

Avioliittolain uudistamisesta talouskysymyksissä

Tällä hetkellä merkittävin avioliittolakia koskeva keskustelu on käynnissä siitä, edellytetäänkö jatkossakin avioliiton solmivien henkilöiden olevan keskenään eri sukupuolta vai eikö. Avioliittolain avaamista samaa-sukupuolta oleville on perusteltu pääasiassa tasa-arvolla ja samaa sukupuolta olevien parien oikeuksilla, kun taas vastapuolella on nähty myös uhkia ja kielteisiä seurauksia, kuten sen, että lapsen oikeus isäänsä ja toisinpäin vaarantuu, mikäli naisparin osapuolten vanhemmuuden vahvistus tapahtuu jatkossa entistä useammin vailla harkintaa tai selvityksiä eli ns.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä