*

Laura Räty Lääkäri, äiti, sosiaali- ja terveysministeri

Kaikki blogit puheenaiheesta Maakunta-ja soteuudistus

Sote-ministereiden tehtävä kotiläksyt kunnolla

Perustuslakivaliokunta antoi viime kesänä hallitukselle kotiläksyjä, mutta päästi sote-uudistuksen luokalta. Muutoksia edellytettiin valinnanvapauslain lisäksi maakunta- ja järjestämislakiin. Muutosvaateista huolimatta valinnanvapauden perusperiaatteet läpäisivät perustuslakivaliokunnan tiukan seulan. Vihreää valoa näytettiin valinnanvapauden toteuttamiskeinoille: sosiaali- ja terveyskeskuksille, suunhoidon yksiköille, asiakassetelille ja henkilökohtaiselle budjetille.

Suomi SOTE

Maakuntauudistus etenee, ja on tullut aika tilata uudet sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmät.

Julkisen hallinnon tieto- ja viestintätekninen osasto JulkICT onkin pyytänyt Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta JUHTAa keskustelemaan yhteisistä käytänteistä tietojärjestelmien uudistamiseksi.

Keskusteluissa selviää, että kuntien IT-palvelut ovatkin alkaneet irroittamaan SOTE-sopimuksiaan organisaatiostaan maakuntahallintoa varten.

Kaksi turhaa lakia

Mitä pidemmälle keskustelu sote-uudistuksesta etenee, sitä sekavammaksi asia tuntuu menevän. Samalla epävarmuus alueilla kasvaa niin työntekijöiden kuin luottamushenkilöidenkin osalta, ja jonka myötä viikosta toiseen saamme kuulla uutisia palveluiden myynneistä ja ulkoistuksista. Kaikkien yhteinen tavoite, paremmat sosiaali- ja terveydenhuolloin palvelut, tuntuvat jääneen taka-alalle nykyisessä valmistelussa ja keskustelussa. Pitää muistaa, että Suomi on yksi maailman parhaista ja tehokkaimmista kaikille kansalaisille tarjottavien sote-palveluiden osalta. 

Vielä kerran Meri-Lapista ja Mehiläisestä

Olen oppinut politiikassa yhden hyvän periaatteen: ihmisille on syytä kertoa totuus, mutta samalla heitä on rohkaistava. Yrittänyttä ei laiteta, joten nyt vielä muutama sananen Meri-Lapin ratkaisusta ulkoistaa erikoissairaanhoitonsa Mehiläiselle.

Valinnanvapauden sietämätön keveys

Laki valinnanvapaudesta on jälleen lausuntokierroksella. Joitakin muutoksia edelliseen lakiluonnokseen on tehty, lähinnä niitä seikkoja joiden vuoksi lakihanke viimeksi torppaantui perustuslakivaliokuntaan. Laki ei edelleenkään ole sellainen, joka tukisi sote-uudistuksen tavoitteita kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja, parantaa palvelujen yhdenvertaisuutta ja saatavuutta sekä hillitä kustannuksia. Näistä ei ole jäljellä käytännössä mitään. Mitä enemmän asiasta lukee, sitä kahelimmalta maakunta, sote ja valinnanvapaus tuntuvat.

Meri-Lapin sote-ratkaisusta

Meri-Lapissa ei pelätä koviakaan ratkaisuja. Maanantaina Kemin, Tornion, Keminmaan ja Simon valtuustot päättivät, että kunnat tulevat ulkoistamaan sote-palvelunsa seuraavaksi 15 vuodeksi kansainväliselle pörssiyhtiö Mehiläiselle. Hurjinta asiassa on, että sopimukseen kuuluu myös koko Länsi-Pohjan keskussairaala.

Tuhoaako sote perustason päyvystyksen?

Helsinkikin pelkää jo päivystyspalveluidensa heikentymistä, kun osa asiakkaista ja lääkäreistä siirtyy yksityisille.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/235100-siirtyyko-tuhansia-tyontekijoita...

Mitä mahtavat sote-suunnittelijat ajatella pienimpien päivystavien sairaaloiden päivystysten säilymisestä? Kaikkiko pois vain, kun palvelupistekohtainen asiakasmäärä ja lääkäreiden määrä putoaavat puoleen nykyisestä? 

Vähiten epäonnistuneen maan sote-uudistus

Viime viikkoina sote-uudistukseen kokoomuksen ajama valinnanvapaus erikoissairaanhoitoon on ollut kansan huulilla ja politiikan kulisseissa pörisee. Olen aiemmin kirjoittanut valinnanvapauden ongelmista kuluttajan näkökulmasta, missä tiedon epäsymmetria luo epäsuhdan terveyspalveluiden kuluttajan ja tuottajan välille. Tarkastellaan nyt hieman rakenteita. 

Länsi-Pohjan sote-ulkoistus turvaa käytännössä vain kustannusten kasvun

Rahoja sijoitettaessa on suotavaa tehdä aina riskianalyysi. Yksityissijoittajan suojaamiseksi esimerkiksi sijoitusrahastojen tulee kertoa rahaston riskeistä. Yksi riski, joka koskee lähes kaikkia sijoitusmuotoja ja monia sopimuksiakin, on vastapuoliriski. Siis riski siitä, että vastapuoli ei pysty vastaamaan sopimusvelvoitteistaan toista osapuolta kohtaan. Riskiä voi hallita esimerkiksi vakuuksilla.

Johan on sotemarkkinat

Jos jotain olen politiikassa oppinut niin sen, että kun Kokoomus puhuu markkinaehtoisuudesta, kannattaa kytkeä päälle paksu hölönpölösuodatin. “Markkinaehtoisuus” kun kokoomuskielessä tarkoittaa yleensä etujen kohdistamista suurille yrityksille.

Asiantuntijajargonilla sanottuna Kokoomus väittää olevansa “pro market”, kun tosiasiassa se on “pro business”.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä