Laura Räty Lääkäri, äiti, sosiaali- ja terveysministeri

Kaikki blogit puheenaiheesta Sote-rahoitus

Sote-raamit sovittu?

Seuratessani hetki sitten hallituksen tiedotustilaisuutta sote-uudistuksen sisällöstä tuli mielestäni selväksi se, että ratkaisusta suurin ja ratkaisevin osa on vielä sopimatta. Raamit ehkä sovittu? Mutta sote-uudistus jätti eteen vielä monta hallituskriisin paikkaa ennenkuin se on maalissa.

Selkeimmin asia tuli julki Keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikon kommenteissa raameihin sisälletyssä potilaan valinnanvapausperiaatteesta palvelunsa tuottajan suhteen? Toinen epäselvä asia tuntui olevan sote-alueiden kantokyvyn seuranta jatkossa?

Kokoomuksen linja on valinnanvapaus

Helsingissä vieraili eilen ruotsalaisen sisarpuolueemme Moderaattien puheenjohtaja Anna Kinberg Batra. Sote-asiat puhuttavat myös Ruotsissa, mutta hyvin eri tavalla kuin meillä Suomessa. Ruotsissa yli 90 prosenttia ihmisistä pääsee terveysasemalle viikon sisällä, meillä vastaava luku on 43 prosenttia. Suomessa suurin ongelma terveydenhuollossa on perusterveydenhuollon palveluiden saatavuus. Siis yksinkertaisesti se, että lääkärille pääsyä pitää odottaa monta viikkoa. Ruotsissa oli aiemmin sama ongelma, joka ratkaistiin ottamalla käyttöön valinnanvapausmalli.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä