*

Laura Räty Lääkäri, äiti, sosiaali- ja terveysministeri

Kaikki blogit puheenaiheesta Sote-valinnanvapaus

Helsinki ei voi olla eduskunnan pikkuparlamentti

Helsingin kaupunginvaltuuston tämänviikkoinen kokous muistutti eduskunnan täysistunnon Sote-debaattia. Monituntisen käsittelyn jälkeen äänestimme kuitenkin vain siitä, mitä mieltä kaupunki on hallituksen esityksestä valinnanvapauslaiksi.

Valinnanvapaus on yksi komponentti jo kymmenennen tuotantovuoden yli venyvää sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta. Koko uudistuksen keskeisin tavoite on parantaa ihmisten sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuutta ja hillitä niistä aiheutuvien kustannusten kasvua.

Saako terveysasema Pörriäiselle platinakortin?

Tulevatko kaikki olemaan samalla viivalla yksityisille toimijoille vai onko sotesetelin kupeeseen lisäpalveluista maksava asiakas etuoikeutettu? Tämä ajatus on monesti tullut mieleeni erityisesti sen jälkeen, kun erityissairaanhoidon kirurgiset operaatiot on ujutettu mukaan valinnanvapausmalliin.

Tekonivelleikkausten määrä tulee tulevaisuudessa lisääntymään merkittävästi

Uusi sote-laki kaatuu perustuslakiin

 

Lakiluonnos on järkyttänyt asiantuntijoita syvästi. Heidän silmiensä edessä oli nyt esimerkki siitä, mitä tarkoittaa poliittinen käsittely. Virkamiesten alkuperäinen lakiesitys, joka oli ollut siedettävä, oli muuttunut täysin, erityisesti asiakasseteleiden osalta.” (HS 29.10.)

 

Perustuslakivaliokunta kaatoi kesäkuussa hallituksen sote-valinnanvapaus-lakiesityksen yksimielisesti perustuslain vastaisena. Lainvastaisia pykäliä oli pitkälti toistakymmentä.

 

SOTE ja valinnanvapaus varakkaille

(Julkaistu jo 7.11.2015).

Ilmaisen terveyskeskuspalvelun ehkä saa jatkossakin, mutta pitkällä jonotusajalla ja kaukaa/kauempaa kuin aikaisemmin. 

On valinnanvapaus valita yksityinen kallis, nopeasti ja läheltä, tai verorahoilla jo moneen kertaan maksettu  ilmainen julkinen. Julkiselta saat sympatiaa ja asperiinia, olet ikuisesti jonossa.

SOTE ja SOTEneuvottelut ovat silmänlumetta. Todellisuudessa koko kattava terveydenhuoltomme halutaan ajaa alas. Terveysmenoihin ei riitä rahaa, koska se raha menee muuhun.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä