Laura Räty Lääkäri, äiti, sosiaali- ja terveysministeri

Kaikki blogit puheenaiheesta vanhustenhuolto

Haluatko itse viettää vanhuutesi täällä?

 

 

Vanhainkodeista on haluttu päästä eroon siksi, etteivät ne ole tarjonneet riittävästi yksityisyyttä ja hoito on ollut liian laitosmaista. Rakennukset eivät ole olleet helposti muunneltavissa ´tehostetun palveluasumisen yksiköiksi´ . Kansankielellä taidamme puhua palvelutaloista ja palvelukodeista.

 

Kunnallisvaaleissa sinä päätät tuulen suunnan

Suomen tulevat kunnallisvaalit ovat samalla arvovaalit, joissa ratkaistaan maamme suunta ja tulevaisuus. Olemmeko maa, joka markkinoi darwinismia ja kannattaa kovia arvoja, joissa rikas rikastuu ja köyhä köyhtyy entisestään? Vanhustenhuolto, terveyspalvelut, koulutus ja muut yhteiskuntamme palvelut käyvät yhä enemmän maksullisiksi, jolloin niitä voivat käyttää ainoastaan rikkaat köyhien jäädessä pysyvästi kyykkyyn.

Vaaliprofiloinnin ABC

Vaaleja voidaan syystä sanoa kansanvallan karnevaaliksi. Tarkkana pitää vain olla sen kanssa, ettei karnevaalista tule farssia. Vaalikoneiden avulla halutaan auttaa äänestäjää valitsemaan ehdokkaansa helposti ja hauskasti. Tällä on kuitenkin kääntöpuolensa. Saattaa käydä niin, että vastauksissa miellyttävät yksinkertaisuudet jyräävät alleen monimutkaiset syy-seuraussuhteet. Otetaanpa muutamia esimerkkejä.

Suurmoskeija – pyhättö vai salaliitto?

Työpaikkakiusaaminen ja potilaiden huono kohtelu vanhusten huollossa

Kirjoitan aiheesta eräiden hoitajien pyynnöstä, sillä tunnen sattuneista syistä paljon hoitajia. Kirjoitan vain mitä he ovat kokeneet työelämässä. Artikkelissa olevat kokemukset eivät ole omia kokemuksiani, tai mielipiteitäni.

Hoivapalveluiden ongelmista on paljon puhuttu, mutta silti niiden todellisia ongelmia ei saada esille, vaietaan ja pidetään talon sisällä.

Kuka huolehtii sinusta kun ikäännyt?

Yliopisto-opintojen alkuvaiheessa työskentelin vanhainkodissa ja vanhustenhuollon haasteet tulivat tutuiksi. Huoli hoidon puutteista koskettaa myös hoivatyötä tekeviä.

TODELLISIIN RAKENNEUUDISTUKSIIN

 

TODELLISIIN RAKENNEUUDISTUKSIIN

 

 

Eduskuntavaalien alla tiivistynyt puolueiden välinen huutokauppa on keskittynyt leikkauksiin ja veronkorotuksiin. Rakenneuudistuksista puhuttaessa jäädään yleensä otsikkotasotasolle.  Miksi muutostarpeita ei konkretisoida? Otan muutamia esimerkkejä.

 

Nuorten harrastukset

Vanhustenhuollon toteutusta tiukennettava lainsäädännöllä

Vaikka yleisesti ottaen olisi hyvä, ettei asioista säädettäisi liian tiukkaan lailla, on vanhustenhuollon käytäntö osoittanut sen, että myös tarkkaan säädettyä lainsäädäntöä tarvitaan.

Leipää vai lääkkeitä?

Kierreltyäni nyt viimeiset pari kuukautta kiihtyvällä tahdilla vaalikentillä, on melko usein juttusille tullut vanhus, joka kertoo ettei ole rahaa ostaa lääkärin määräämiä lääkkeitä. Valitettavasti nämä tarinat toistuvat kentällä jatkuvasti. Pienellä eläkkeellä sinnittelevät ihmiset ovat todellakin pulassa maassamme ja tätä taustaa vasten hallituksen ”kiitos”, jossa kaikille tuli 45 euron lääkeomavastuu vuoden 2016 alusta, tuntuu kohtuuttomalta.

Karu tulevaisuuden visio

Yksi lähitulevaisuutemme kuumimpia kysymyksiä ei ole pelkästään ulkopolitiikka tai sisäpolitiikka, vaan huoltosuhde ja sen kehittyminen. Huoltosuhde tarkoittaa työssäkäyvän väestön suhdetta työssä käymättömiin ihmisiin, joita ovat mm. opiskelijat ja eläkeläiset.

Äiti ja Isä, olette kotona, älkää lähtekö ulos!

Tällainen kirjoitettu paperi seinällä kohtasi meitä mennessämme ambulanssitehtävälle erääseen asuntoon. Asunnossa oli vanha pariskunta, joista kumpikaan ei muistanut yhtään mitään, ei edes sitä että toinen oli tilannut ambulanssin. Paikan päällä ei ollut mitään terveydellistä ensihoitoa vaativaa hätää, mutta varsin pian haastateltuamme pariskuntaa kävi ilmi, että tilanne näiden kahden muistamattoman ihmisen asuessa kotona kahdestaan, oli varsin katastrofaalinen.  Paikalle tulikin sitten pariskunnan tytär, jonka kanssa kävimme läpi tilannetta. Suurta huolta aiheutti luonnollisesti mm.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä